Από τα λεγόμενα των αρμοδίων της κυβέρνησης είναι σαφές πως η κουβέντα για τα προνόμια των εμβολίασμένων έχει ανοίξει, αλλά δεν θα τεθεί τώρα σε ισχύ αλλά όταν θα έχει προχωρήσει ο εμβολιαστικός προγραμματισμός και όταν όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες.
Όλο και περισσότερο έρχεται στο προσκήνιο η υπόθεση προνομίων σε εμβολιασμένους, γεγονός που ήδη σε άλλες χώρες έχει ξεκινήσει να λειτουργεί.
Η κυβέρνηση και οι ειδικοί πλέον μιλούν με περισσότερη άνεση για το συγκεκριμένο θέμα καθώς θεωρούν πως τα προνόμια θα λειτουργήσουν θετικά στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες και κατά συνέπεια να χτιστεί το τείχος ανοσίας που θα ασφαλίσει τη χώρα μας από τον φονικό ιό.
Πότε θα πάρει σάρκα και οστά η συζήτηση περί προνομίων
Κι ενώ σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως δεν είναι ώρα αυτή η συζήτηση να πάρει σάρκα και οστά, καθώς ακόμη δεν έχουν ανοίξει όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες κι άρα δεν υπάρχει ελευθερία επιλογής εμβολίου για όλους (ούτε για τους νησιώτες), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως χρειάζονται περισσότερα προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Από τα λεγόμενα των αρμοδίων της κυβέρνησης είναι σαφές πως η κουβέντα για τα προνόμια των εμβολίασμένων έχει ανοίξει στο Μαξίμου, αλλά δεν θα τεθεί τώρα σε ισχύ αλλά όταν θα έχει προχωρήσει ο εμβολιαστικός προγραμματισμός και όταν όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες.
Άλλωστε ο υπουργός Ανάπτυξης σήμερα έθεσε ακόμη ένα κριτήριο προκειμένου να θεσπιστούν προνόμια σε όσους έχουν… τσιμπηθεί.
«Θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων που θα μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό και θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε όχι γιατί δε βρίσκει ραντεβού», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στον ΣΚΑΙ 100.3.Σημείωσε ότι δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά θα έχουμε φτάσει τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες και υπογράμμισε ότι η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους πολίτες είναι παγκόσμια και ήδη σε ορισμένες χώρες το σύστημα αυτό εφαρμόζεται.
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι και οι 398 ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι όλοι ανεμβολίαστοι.
Μάλιστα το πιθανότερο είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών να μην περιορίζονται μόνο στα ταξίδια, αλλά να δοθούν και για μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων.
Προνόμια σε εστιατόρια, κινηματογράφους και καφετέριες;
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για περισσότερα προνόμια θα αρχίσουν να «φουντώνουν» όταν φτάσει ώρα για το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση και άλλων κέντρων ψυχαγωγίας σε κλειστούς χώρους.
Άλλωστε στους εσωτερικούς χώρους οι πολίτες θα βγάζουν αναγκαστικά τη μάσκα προκειμένου να απολαύσουν το καφέ τους ή το φαγητό τους.
Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η είσοδος στους παραπάνω χώρους να είναι ελεύθερη για όσους έχουν εμβολιαστεί και να επιτρέπετε σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.
Το πρώτο προνόμιο
Πάντως το πρώτο προνόμιο που σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται και ειλημμένη απόφαση είναι η μη υποχρεωτικότητα του self test στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο προνόμιο θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν αυτή την εβδομάδα.
Προνόμια και μετακινήσεις
Το επόμενο κίνητρο θα αφορά τις μετακινήσεις, όπου και εκεί σχεδιάζεται να δοθεί μία μεγαλύτερη ελευθερία. Δεν αποκλείεται δηλαδή οι εμβολιασμένοι να έχουν μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας.
Υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Στο μεταξύ, για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 μίλησε, μεταξύ άλλων ειδικών, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του» δήλωσε ο κ. Γώγος σημειώνοντας πως είναι αναμφισβήτητο ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος.
Τόνισε μάλιστα πως με το εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα όπως την προστασία της υγείας μας καθώς και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου.
Για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και στα παιδιά, επεσήμανε στο ίδιο πνεύμα ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τα εμβόλια το «κυριότερο όπλο» κατά του κοροναϊού, καθώς «δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς».
Προειδοποιήσεις για τέταρτο κύμα
Όλα τα παραπάνω, συζητώνται με φόντο και τις προειδοποιήσεις για τέταρτο κύμα του ιού από τον χειμώνα εάν δεν προχωρήσει κατά τον κατάλληλο ρυθμό ο εμβολιασμός στη χώρα.
Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε σίγουρος πως θα έχουμε «τέταρτο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι», και σημείωσε πως το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι 100% ξέγνοιαστο.
«Δεν πρέπει να υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς και πρέπει να φτάσουμε αυτό το ποσοστό πάση θυσία, γιατί το χειμώνα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με κλειστούς χώρους» ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου