Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Μετάλλαξη: Στη δίνη της «Δέλτα» η Ελλάδα – 70πλάσια τα κρούσματα τις πρώτες μέρες του Ιουλίου φέτος σε σχέση με πέρσι


Πέρσι στο διάστημα αυτό είχαμε συνολικά 394 διαγνώσεις ενώ φέτος έχουμε 21.598.

Μετάλλαξη: Στη δίνη της «Δέλτα» η Ελλάδα – 70πλάσια τα κρούσματα τις πρώτες μέρες του Ιουλίου φέτος σε σχέση με πέρσι

Στη δίνη της μετάλλαξης Δέλτα, βρίσκεται η Ελλάδα, με τον κοροναϊό να δείχνει τα δόντια του, απειλώντας ανεμβολίαστους και βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες.

Στην παρούσα φάση, η πορεία του κοροναϊού, είναι πιο επιθετική σε σχέση με το δεύτερο και το τρίτο κύμα, και οι ειδικοί διαβλέποντας και την αργή διενέργεια των εμβολιασμών, φοβούνται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ευάλωτο Σύστημα Υγείας.

Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που ήδη εντοπίζεται στο 30% με 35% των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 ημέρες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα επικρατήσει μέχρι τέλος Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι το στέλεχος αυτό είναι 60% πιο μεταδοτικό γι’ αυτό «πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί».

70πλάσια τα κρούσματα τις πρώτες 13 μέρες του Ιουλίου φέτος σε σχέση με πέρσι

Ενδεικτικό είναι ότι τις 13 πρώτες μέρες του Ιουλίου φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, είχαμε 70πλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων. Τότε, στο διάστημα αυτό είχαμε συνολικά 394 διαγνώσεις ενώ φέτος έχουμε 21.598.

Ενδεικτικό είναι ότι τις 13 πρώτες μέρες του Ιουλίου φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, είχαμε 70πλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων. Τότε, στο διάστημα αυτό είχαμε συνολικά 394 διαγνώσεις ενώ φέτος έχουμε 21.598.

Ειδικότερα:

  • Την 1η Ιουλίου του 2020, είχαμε συνολικά 3.432 κρούσματα τα οποία στις 13 Ιουλίου 2020 είχαν φτάσει τις 3.826, ήτοι 394 νέες διαγνώσεις
  • Την 1η Ιουλίου του 2021, είχαμε συνολικά 423.185 κρούσματα τα οποία χθες 13 Ιουλίου 2021 είχαν φτάσει τις 444.783, ήτοι 21.598 νέες διαγνώσεις
  • Χθες εξάλλου καταγράφηκαν 3.109 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, ενώ την ίδια μέρα πέρσι είχαν καταγραφεί μόλις 24 νέα κρούσματα, σε 24 ώρες.

Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα

Ειδικοί προειδοποιούν για απότομη κλιμάκωση του κοροναϊού στα τέλη του Αυγούστου, και κάποιοι όπως ο Νίκος Σύψας κάνουν λόγο ακόμη και για 15.000 με 20.000 κρούσματα την ημέρα…

Εκτίμηση, η οποία δεν είναι άτοπη, καθώς αν δεν επιτευχθεί η επιτάχυνση των εμβολιασμών, που αποτελούν και το αντίδοτο στην μετάλλαξη Δέλτα, ο κοροναϊός, είναι πολύ εύκολο να προσβάλει ανεμβολίαστες ευπαθείς ομάδες και να προκαλέσει πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μία εβδομάδα, στις 6 Ιουλίου 2021, είχαμε 1.797 κρούσματα και πριν δύο εβδομάδες στις 29 Ιουνίου, τα κρούσματα ήταν 605. Ανησυχία όμως προκαλούν και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς από τις 40 έως 45 καθημερινά, σκαρφάλωσαν στις 112.

Να περιμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας Νίκο Θωμαΐδη, αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός είναι πολυ πιθανό να γίνει πραγματικότητα το σενάριο που διατύπωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας για 15.000 με 20.000 ημερήσια κρούσματα τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες», είπε.

Οι κρίσιμες ηλικίες

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50 αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι. Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν τότε θα αυξηθεί και η πίεση στα νοσοκομεία, υποστήριξε, σημειώνοντας ότι κυρίαρχος στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα αυτές οι ηλικίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί η πίεση στα νοσοκομεία.

«Αυτά που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια των 3 κυμάτων, ήταν ότι είδαμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν κλινικές covid και να μην εξυπηρετούνται οι κανονικές δραστηριότητες στο νοσοκομείο. Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ενας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε πως θα έχουμε κι εκεί κρούσματα, όπως είχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε «δυσάρεστο φαινόμενο» το  γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100% ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου