ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία για την αγορά 3+1 γαλλικών φρεγατών «Βellhara» κόστους μέχρι και 5 δισ. ευρώ.
Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν 191 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση. Υπερψήφισε και η ανεξάρτητη βουλευτής Κ. Αδάμου. Αντίθετα, οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν τη συμφωνία.
Προηγήθηκε συζήτηση στην οποία τοποθετήθηκαν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, από την οποία δεν έλλειψαν οι αντιπαραθέσεις τόσο για τη συμφωνία, όσο και για άλλα θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι οι φασιστικές επιθέσεις και η διαγραφή Μπογδάνου από τη Ν.Δ. μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του.
Οι τοποθετήσεις
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, στέλνοντας μήνυμα ενότητας. Ωστόσο, φρόντισε να διχάσει για ακόμη μια φορά κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «εθνική εξαίρεση», ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει πατριωτικό χρέος στα κόμματα, καθώς «η ευθύνη είναι βαριά».
«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία.
«Στη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν» αλλά και «δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Η συμφωνία «δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα», τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Τόνισε επίσης πως η μεγάλη εμβέλεια επιτήρησης που έχουν οι συγκεκριμένες γαλλικές φρεγάτες, υποδηλώνει ότι δεν είναι για να επιχειρούν στο Αιγαίο αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, με βάση τα ΝΑΤΟικά σχέδια.
«Με το “όχι” μας απόψε, τιμούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό, εκθέτοντας τον επικίνδυνο εθνικισμό του μνημονιακού τόξου. Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία που θα μας σπρώξει βαθύτερα στην χρεοκοπία και την δουλοπαροικία, με αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο συρράξεων και μεγαλύτερη εθνική ανασφάλεια. Εσείς κ. Μητσοτάκη, την παρουσιάζετε ως ενίσχυση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Εμείς την εισπράττουμε ως αποδυνάμωση της ήδη καταρρακωμένης εθνικής ανεξαρτησίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι με την ελληνογαλλικής συμφωνία η Ελλάδα αποκτά στενότερη αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, «τη μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης». Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει ρήτρα αμυντικής συνδρομής, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η στρατιωτική στήριξη της Γαλλίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί απειλή.
Απαντώντας στη κριτική για την αγορά σύγχρονων φρεγατών και αεροσκαφών, ο κ. Παναγιωτόπουλος αντέτεινε ότι η συμφωνία «δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά εντάχθηκε σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με τις ανάγκες της νέας δομής των ενόπλων δυνάμεων και τις εισηγήσεις των τριών γενικών επιτελείων του στρατού». Τέλος, υποστήριξε ότι μέσα από τη συμφωνία, «υπάρχουν εναλλακτικές» για την εμπλοκή και συνδρομή και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην εκτέλεση της σύμβασης.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε «κενού γράμματος» και κατ’ επίφαση τα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν για να αιτιολογηθεί η καταψήφιση της Συμφωνίας με τη Γαλλία και αναρωτήθηκε «προς τι αυτή η αιφνίδια κινδυνολογία» και η αναζήτηση «ψευδών αναφορών».
Σχετικά με τις ενστάσεις ότι η συμφωνία αυτή δεν καλύπτει την ΑΟΖ, υπογράμμισε πως τόσο ο ίδιος όσο και πρωθυπουργός «προκαλέσαμε και ζητήσαμε να μας φέρετε μια ανάλογη οποιαδήποτε Συμφωνία και η οποία να έχει υπογραφεί οποτεδήποτε από την παγκόσμια κοινότητα που να αφορά παρόμοια ή ανάλογη συμβατική δέσμευση μεταξύ δύο κρατών». Προς επίρρωση δε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει υπάρξει ποτέ, ο υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε στα Πρακτικά το άρθρο 42 της ΕΕ, το άρθρο 5 του Βόρειου Ατλαντικού Συμφώνου, αλλά και μια σειρά άλλων άρθρων συμφωνιών τεράστιας σημασίας μεταξύ κρατών όλων των ηπείρων.
Απαντώντας στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί εμπλοκής σε πολεμικές επιχειρήσεις Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ και σε φέρετρα που μπορεί να υπάρξουν, είπε «για όνομα του Θεού, γιατί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φοβικά σύνδρομα στην Ελληνίδα μάνα», προσθέτοντας «τόσο μεγάλος είναι ο φόβος αυτών των εκλογών; Που πρέπει να λέμε τέτοια;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου