Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Ο εκβιασμός και τα λύτρα

 

EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Οταν η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη επικρίθηκε, εμμέσως και από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, ότι στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το περίφημο «Ελλάδα 2.0», έχουν προβλεφθεί ελάχιστα για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η απάντησή της ήταν περίπου «δεν είναι αυτό που νομίζετε».

Οταν της ασκήθηκε κριτική ότι, καθιστώντας τις τράπεζες «τροχονόμους» των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, οδηγεί σε αποκλεισμό την τεράστια πλειονότητα των μικρότερων και ασθενέστερων από τον δανεισμό, το οικονομικό επιτελείο απαντούσε ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για όλους.

Οταν η Επιτροπή Πισσαρίδη διακήρυσσε ότι ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι υπερβολικός και πρέπει να μειωθεί δραστικά για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η κυβέρνηση υποσχόταν κίνητρα, αλλά χωρίς καταναγκασμούς.

Οφείλουμε στον αμετροεπή υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη την κυνική ομολογία ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός συνίσταται σε έναν ωμό εκβιασμό προς τις 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Πριν από μία εβδομάδα εξηγούσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι μόνο όσες συγχωνευτούν ή εξαγοραστούν από μεγαλύτερες θα έχουν πρόσβαση στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Συγχώνευση ή λουκέτο» ήταν το δίλημμα που ωμά τους έθεσε.

Τώρα, ο κυνικός εκβιασμός προς εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες παίρνει τη μορφή σχεδίου προς άμεση υλοποίηση. Και μάλιστα με ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα τριών ετών, στη διάρκεια των οποίων οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν τα φορολογικά κίνητρα που προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε σε διαβούλευση για να συγχωνευτούν, να συνεργαστούν, να εξαγοραστούν ή απλώς να παραδοθούν.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα κίνητρα αφορούν επιχειρήσεις με έως 250 εργαζόμενους –μέγεθος σημαντικό για τα ελληνικά δεδομένα– είναι προφανές ότι η διαδικασία συγκέντρωσης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας μπορεί να πλήξει άμεσα και την απασχόληση, που σε ποσοστό σχεδόν 90% «στεγάζεται» σε μικρές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση συνδέει ευθέως και απροσχημάτιστα τα φορολογικά κίνητρα των συγχωνεύσεων με την πρόσβαση στον δανεισμό. Μάλιστα, έχει ορίσει το νομοσχέδιο αυτό ως ένα από τα προαπαιτούμενα για να πάρει την πρώτη δόση 3,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δίνει, έτσι, στην επιχείρηση δραστικής συρρίκνωσης των μικρομεσαίων τη συμβολική διάσταση μιας μαφιόζικης ομηρίας έναντι λύτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Απώλειες για τη ΝΔ – Εννιακομματική βουλή – Δημοφιλέστερος ο Σ.Φάμελλος Μεγάλος κερδισμένος μετά την εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ ο Φάμελλος που αναδεικνύεται πρώτος στη δημοφιλία 28.11.2024 | 21:12

  Εννιακομματική βουλή με σταθερή πρωτιά της ΝΔ βλέπει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του M...