Συνταξεις: Η απόφαση της Ολομέλειας μάλιστα έρχεται να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση του Τρίτου Τμήματος (την 1823/2019) στην οποία η πλειοψηφούσα άποψη των δικαστών ήταν υπέρ της αντισυνταγματικής των περικοπών
Νέα δεδομένα αναμένεται να φέρει η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” , η νέα απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να βάλει τέλος στις διεκδικήσεις τους για επιστροφές από τα καταργημένα Δώρα αλλά την ίδια στιγμή αναμένεται θετική απόφαση για επιστροφές από Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) και από τις περικοπές άνω των 1.000 ευρώ.
Με τη νέα απόφαση της Ολομέλειας του Ελ.Σ (1389.2021) κρίνεται συνταγματική η κατάργηση των Δώρων από όλες τις συντάξεις του Δημοσίου ανεξάρτητα από το αν είναι πάνω ή κάτω των 1.000 ευρώ και ως εκ τούτου τερματίζονται οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά από καταργηθέντα Δώρα.
Η απόφαση της Ολομέλειας μάλιστα έρχεται να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση του Τρίτου Τμήματος (την 1823/2019) στην οποία η πλειοψηφούσα άποψη των δικαστών ήταν υπέρ της αντισυνταγματικής των περικοπών, κρίνοντας στην ουσία ότι κακώς κόπηκαν Δώρα από τις συντάξεις του Δημοσίου με το Νόμο 4093/2012 διότι η κατάργηση τους ήρθε ύστερα από αλλεπάλληλες μειώσεις. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το Τρίτο Τμήμα παρέπεμψε με τη μορφή προδικαστικού ερωτήματος τη λήψη απόφασης στην Ολομέλεια , η οποία έκλεισε την πόρτα στα αναδρομικά από τα Δώρα λέγοντας ουσιαστικά ότι η κατάργηση τους στο Δημόσιο είναι συνταγματική καθώς δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους αλλά και τους εν ενεργεία υπαλλήλους και λειτουργούς.
Το σκεπτικό της απόφασης λέει ότι με την κατάργηση των Δώρων από τις κύριες συντάξεις εξοικονομήθηκαν ετησίως 242 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες συντάξεων και ήταν στο πλαίσιο των μέτρων που μπορούσε να λάβει ο νομοθέτης ( σσ.η κυβέρνηση) για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Τυχόν επαναφορά τους θα σήμαινε αύξηση δαπανών και νέο δανεισμό .
Στο δια ταύτα η Ολομέλεια αποφαίνεται ότι κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας από τις συντάξεις του Δημοσίου συνολικού ποσού 800 ευρώ ετησίως “δεν αντίκειται στην κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αρχή της αναλογικότητας ούτε στο άρθρο 1 του πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ”.
Αντίθετα το Τρίτο Τμήμα του Ελ.Σ δύο χρόνια πριν είχε πει ότι η κατάργηση των Δώρων αν και αναγκαία για δημοσιονομικούς είναι αντισυνταγματική , γιατί δεν τεκμηριώθηκε ο λόγος της περικοπής τους, ιδίως από τη στιγμή που ήταν η 5η κατά σειρά μείωση που επιβαλλόταν σε συνταξιοδοτικές παροχές του Δημοσίου.
Πράσινο φως
Μπορεί το Ελεγκτικό Συνέδριο να βάζει τέλος στα αναδρομικά από Δώρα συντάξεων στο Δημόσιο αλλά αφήνει ανοιχτό παράθυρο για αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ ( μικτά) με τις κρατήσεις 3% έως 14% από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων( ΕΑΣ) και από τις μειώσεις σε κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Για τις δύο αυτές περικοπές αναμένεται νέα απόφαση από την Ολομέλεια του ΕλΣ στα μέσα Νοεμβρίου και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα βγει θετική με αναδρομικά για τους συνταξιούχους έως και 3 έτη .Οι λόγοι που συνηγορούν στο αποτέλεσμα αυτό είναι οι δύο:
-Για τις μειώσεις άνω των 1.000 ευρώ το Ελ.Σ έχει αποφανθεί με την 1277/2018 απόφαση της Ολομέλειας του ότι οι περικοπές του Νόμου 4093 είναι αντισυνταγματικές και μάλιστα χωρίς να θέτει περιορισμό στις διεκδικήσεις που σημαίνει ότι όσοι δικαιωθούν δικαστικά παίρνουν αναδρομικά 5 ετίας πέραν του 11 μηνου που επέστρεψε η κυβέρνηση .
– Για τις μειώσεις της ΕΑΣ το ΕλΣ με απόφαση της Ολομέλειας του ( 244/2017) έκρινε ότι οι εν λόγω περικοπές είναι αντισυνταγματικές και οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά από τις κρατήσεις που κατέβαλαν τουλάχιστον τη διετία 2017 και 2018.
Συνταξεις: Οριστικό! Αυξήσεις έως 216 ευρώ – Ποιοι οι δικαιούχοι συνταξιούχοι (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Συνταξεις: Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 4,5 ευρώ, για συνταξιούχο που είχε τον βασικό μισθό και 31 έτη ασφάλισης, έως και 216 ευρώ μεικτά, για συνταξιούχο με μισθό 3.000 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης.
Zεστό» χρήμα, με μόνιμες αυξήσεις που φθάνουν έως 216 ευρώ, θα δουν σε δόσεις, χιλιάδες παλιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) στο πλαίσιο των πληρωμών που ξεκινάνε την ερχόμενη εβδομάδα (από Δευτέρα 25 Οκτωβρίου με την καταβολή των συντάξεων Νοεμβρίου).
Οι μόνιμες αυξήσεις – οι οποίες αφορούν όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη και παράλληλα δεν διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά – θα είναι σε πρώτη φάση διπλές.
Δηλαδή θα καταβληθούν μαζί η πρώτη και η δεύτερη δόση για τα έτη 2020 και 2021, ενώ η τρίτη δόση που αφορά το 2022 αναμένεται να προπληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 με τη σύνταξη Ιανουαρίου.
Επισημαίνεται πάντως ότι η απόφαση για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης εκδόθηκε το 2019, συνεπώς ο ΕΦΚΑ οφείλει αναδρομικά και αύξηση για τρία έτη και όχι για δύο, θέμα που προκαλεί αντιδράσεις.
Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 4,5 ευρώ, για συνταξιούχο που είχε τον βασικό μισθό και 31 έτη ασφάλισης, έως και 216 ευρώ μεικτά, για συνταξιούχο με μισθό 3.000 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης.
Συνταξεις: Για όσους είχαν ακόμα μεγαλύτερες αποδοχές η αύξηση είναι μεγαλύτερη.
Η αύξηση είναι συνάρτηση του συντάξιμου μισθού (των αποδοχών βάσει των οποίων υπολογίστηκε η σύνταξη και των ετών ασφάλισης). Οσο περισσότερα είναι τα έτη και οι αποδοχές, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι από τα 36 ως τα 40 έτη ασφάλισης. Οι κατηγορίες των παλιών συνταξιούχων που θα λάβουν αύξηση είναι κυρίως όσοι είδαν αύξηση και με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου την 1η-1-2019 και ελάχιστοι ακόμα παλιοί συνταξιούχοι.
Οι συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016 που δικαιούνται αύξηση, θα τη δουν να καταβάλλεται σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις (οι δύο πρώτες μαζί θα πιστωθούν από τον ΕΦΚΑ στις επικείμενες πληρωμές).
Οι λόγοι για τον περιορισμένο αριθμό των δικαιούχων (παλιοί συνταξιούχοι) είναι οι εξής:
Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης αφορούν συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016, έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και δεν διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.
Συγκεκριμένα, από 1,8 εκατομμύρια παλιούς συνταξιούχους οι 1.050.000 δεν έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Από τους εναπομείναντες 750.000 που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης οι 100.000 εμπίπτουν στις δύσκολες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός τους θα καθυστερήσει και θα λάβουν αναδρομικά – αν δικαιούνται – προς το τέλος του χρόνου.
Από τους 650.000 που μένουν εντός του πλαισίου οι 150.000 θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά στην τσέπη.
Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι παλιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, και θα δοθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.
Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.
Συνταξεις: Αναδρομικά
Την ίδια ώρα, αναδρομικά ύψους 4 δισ. ευρώ διεκδικούν οι συνταξιούχοι μέσω των ανώτατων δικαστηρίων (ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο). Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν το αργότερο έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Πάντως η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για καταβολή νέων αναδρομικών σε συνταξιούχους εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα νέα «πακέτα» αναδρομικών.
Για τον λόγο αυτό, στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή αναφέρεται πως ένα μέρος του 0,5% του ΑΕΠ – ετησίως – που προβλέπεται για την κάλυψη δαπανών κοινωνικής προστασίας «θα πηγαίνει για την κάλυψη και συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων».
Το συνολικό πόσο που θα εξοικονομείται φτάνει τα 900 εκατομμύρια ευρώ και εκτός από την εξόφληση των δικαστικών αποφάσεων θα καλύπτει – σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθετικής διάταξης – και «άλλες δαπάνες κοινωνικής προστασίας»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου