Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Η νέα ευκαιρία του «Μινιόν»

 

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Το κτίριο του άλλοτε λαμπερού πολυκαταστήματος των 16.000 τ.μ. που ρήμαζε, από το 1998, πωλήθηκε από την ιδιοκτήτρια Folli Follie στην Dimand του Δ. Ανδριόπουλου, που δεν είναι ακόμη γνωστό με ποιον τρόπο θα το αξιοποιήσει. Από την ακμή της δεκαετίας του ’70, στην καταστροφή του 1980 και στις ανεπιτυχείς προσπάθειες «ανάστασης».

Το πάλαι ποτέ εμβληματικό κτίριο που στέγαζε το «Μινιόν» για περισσότερα από 50 χρόνια και έσφυζε από ζωή, το οποίο απασχολούσε τις «χρυσές εποχές» 1.000 υπαλλήλους και κάθε χρόνο τέτοια εποχή ετοιμαζόταν για τα Χριστούγεννα δημιουργώντας αναμνήσεις για χιλιάδες Ελληνες, αλλάζει ιδιοκτήτη.

Το κτίριο των 16.000 τ.μ., που καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου και Δώρου και ρήμαζε από το 1998 έχοντας περάσει από σαράντα κύματα, καταλήγει στη Dimand συμφερόντων Δ. Ανδριόπουλου, που κατέθεσε –σύμφωνα με πληροφορίες– το υψηλότερο τίμημα, άνω των 25 εκατ. ευρώ, στον σχετικό διαγωνισμό.

Επί του παρόντος δεν είναι γνωστό το ακριβές τίμημα αλλά ούτε και η μελλοντική χρήση του κτιρίου, αν δηλαδή θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο, γραφειακούς χώρους ή σε πολυκατάστημα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η αξιοποίηση του ακινήτου θα αλλάξει συνολικά την εικόνα της ευρύτερης περιοχής της Ομονοίας, στην οποία ήδη υπάρχει κινητικότητα σε ό,τι αφορά το real estate. Hδη η ισραηλινών συμφερόντων Brown hotels έχει αναπτύξει ακίνητα, ενώ και η Dimand έχει παρουσία εκεί.

To κτίριο ανήκει στη Folli Follie και αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας που δεν έχει δεσμευτεί. Το σημείο καμπής στην άλλοτε λαμπερή ιστορία του «Μινιόν» ήταν τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, όταν μετά από εμπρησμό το οικοδόμημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Κατέφυγε σε δανεισμό και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ήταν έτοιμο να υποδεχτεί και πάλι τους πελάτες του, ωστόσο η επιχείρηση δεν κατάφερε να ορθοποδήσει και να εμφανίσει κέρδη και τελικά το 1983 κρατικοποιήθηκε. Η χρεοκοπία ήρθε το 1998 και το κτίριο αγοράστηκε από την οικογένεια Φάις (Elmec Sports) με στόχο να ανακαινιστεί και να επαναλειτουργήσει, τελικά όμως η Folli Follie εξαγόρασε την Elmec Sports και το «Μινιόν» άλλαξε ιδιοκτήτη.

Από τότε κανένα από τα σχέδια αξιοποίησης δεν προχώρησε. Τελευταίο ήταν αυτό για τη μετεγκατάσταση των διευθύνσεων και υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, όμως δεν προχώρησε η συμφωνία FFG – Δημόσιου (2012)

Οπως δεν προχώρησε και η φημολογούμενη επαναλειτουργία του «Mινιόν» ως πολυκατάστημα από τη διοίκηση της Folli Follie. Μετά και το ξέσπασμα του σκανδάλου FFG, το 2018, μπήκε οριστικός πάγος για την «ανάσταση» του «Μινιόν», του πολυκαταστήματος που στη δεκαετία του ’70 έγινε το πρώτο με κυλιόμενες σκάλες και είχε ετήσιο τζίρο 1 δισ. δραχμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σκέψεις για υποχρεωτικά καταφύγια στα κτήρια στη Νορβηγία λόγω της ρωσικής απειλής

  Newsroom   Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025 20:40 Καταφύγιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Sergei Grits Υποχρεωτική θέλει να ξανακάνει την κατασκευή...