Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Τριήμερο... ξεπουλήματος του ελέγχου της ΔΕΗ

 

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Εως και 70 εκατ. ευρώ θα καταβάλει το Δημόσιο για να... χαρίσει τον δημόσιο έλεγχο στην επιχείρηση και να κρατήσει την καταστατική μειοψηφία του 34% ● Μεγαλομέτοχος η CVC με τουλάχιστον 10% μετά την αύξηση.

Ενώ η ΔΕΗ συνεχίζει την εκκωφαντική σιωπή της για τις πραγματικές αυξήσεις στα τιμολόγια που έχει προκαλέσει η ενεργοποίηση της ρήτρας χονδρικής -αυξήσεις 30% έως 170% αποκάλυψε πρόσφατα σε ημερίδα υπό την αιγίδα της ΡΑΕ η ΕΚΠΟΙΖΩ- η διαφημιστική καμπάνια για τα νέα λαμπερά και φουτουριστικά καταστήματά της που τρέχει αυτή την περίοδο σε τηλεοπτικά και άλλα ΜΜΕ μοιάζει με χοντροκομμένη πλάκα στους καταναλωτές.

Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για την αύξηση κεφαλαίου με στόχο έσοδα 1,1-1,3 δισ. ευρώ (από 750 εκατ. που ανέφερε η αρχική ανακοίνωση για την ΑΜΚ), για την οποία ανοίγουν αύριο και για τρεις μέρες τα βιβλία προσφορών, τόσο το εγχώριο, στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς που θα γίνει στην Ελλάδα, όσο και το διεθνές, στο πλαίσιο της ιδιωτικής τοποθέτησης. Στην τελευταία, όπως είναι γνωστό, το επενδυτικό κεφάλαιο CVC, με τη συμφωνία Cornerstone (θεμελιώδης επενδυτής) με τη ΔΕΗ που έχει ήδη ανακοινωθεί, θα αποκτήσει τουλάχιστον το 10% του κεφαλαίου, με ένα ποσό που θα φτάσει τα 395 εκατ. ευρώ.

Βάσει των όρων της δημόσιας προσφοράς και της κατανομής των νέων μετοχών που θα εκδώσει η ΔΕΗ (από 130 έως 150 εκατ. νέες μετοχές) στους παλαιούς μετόχους, το Δημόσιο, που κατέχει το 51% σήμερα (μέσω του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ) και θα περιοριστεί αυτοβούλως στο 34% μετά την αύξηση, απεμπολώντας τον δημόσιο έλεγχο στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό που κυμαίνεται από 40 έως 70 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό νέων μετοχών που θα εκδοθούν τελικά, από τις οποίες του αναλογούν από 5 έως 9 εκατ. νέες μετοχές.

Αναλυτικότερα, βάσει της ανακοίνωσης του Δ.Σ. της ΔΕΗ την Παρασκευή και της απόφασης της Γ.Σ. που προηγήθηκε στις 19/10:

■ Θα εκδοθούν 130-150 εκατ. νέες μετοχές (έναντι 232 εκατ. που υπάρχουν σήμερα) με τιμή διάθεσης από 8,5-9 ευρώ. Από αυτά τα μεγέθη προκύπτει ότι η ΔΕΗ επιδιώκει να αντλήσει από 1,1 δισ. έως 1,35 δισ., σε περίπτωση υπερκάλυψης της αύξησης κεφαλαίου.

■ Το 85% των νέων μετοχών θα καλυφθεί μέσω της διεθνούς ιδιωτικής τοποθέτησης και μόνο το 15% μέσω της εγχώριας δημόσιας προσφοράς.

■ Το δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων καταργείται, αλλά οι παλαιοί μέτοχοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μέσω συμμετοχής τους στη δημόσια προσφορά τόσες μετοχές ώστε να διατηρούν τουλάχιστον το παλαιό ποσοστό τους (αυτό το δικαίωμα, βέβαια, το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος το έχει ήδη απεμπολήσει επιλέγοντας να περιοριστεί στην καταστατική μειοψηφία του 34%).

■ Σήμερα εγκρίνονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι όροι της συνδυασμένης προσφοράς, ενώ η τελική τιμή διάθεσης των μετοχών θα καθοριστεί μετά την Πέμπτη, αφού κλείσουν τα δύο βιβλία προσφορών. Η κατανομή των μετοχών στους παλαιούς μετόχους θα γίνει με βάση το μετοχολόγιο όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

■ Τα ποσά που θα αντλήσει η ΔΕΗ υποτίθεται ότι θα διατεθούν για το Στρατηγικό Σχέδιο της εταιρείας (στο οποίο όμως δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για τους καταναλωτές και την προστασία τους από τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις στο ρεύμα). Το σχέδιο αυτό μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γ. Στάσσης έχει την εν λευκώ εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. να το επικαιροποιήσει.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το CVC, που συνεχίζει την εκστρατεία εξαγορών σε διάφορους κλάδους, θα είναι ο μεγαλύτερος μετά το Δημόσιο μέτοχος της ΔΕΗ, εισφέροντας τελικά στην αύξηση τουλάχιστον 310 εκατ. ευρώ, ενώ αν εξαντλήσει το πλαφόν συμμετοχής που έχει συμφωνηθεί (395 εκατ.), το ποσοστό του μπορεί να υπερβεί αρκετά το 10%. Ποιοι θα καλύψουν τα άλλα 400-500 εκατ. ευρώ της διεθνούς προσφοράς;

Καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με εξοργιστική απάθεια το ράλι των τιμών και να υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό «καζίνο» ενέργειας μαζί με τις άλλες ηλεκτρικές εταιρείες, είναι προφανές ότι επιχειρεί να προσελκύσει και κερδοσκοπικά funds, στα οποία «πουλάει» ως πλεονέκτημα την κερδοφορία που υπόσχονται οι υψηλές τιμές ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν: Σενάρια για κατάρριψή του από αντιαεροπορικά πυρά

  AP 25/12/2024 • 20:52 ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines που σύμφωνα με τ...