Πώς διαμορφώνεται το επιδημιολογικό προφίλ της Ελλάδας κατά το τελευταίο 24ωρο. Τι αναφέρει η έκθεση του ΕΟΔΥ.
Τα κρούσματα σήμερα 08/12 είναι 5.899, με επτά να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ η ανησυχία των επιστημόνων ενόψει και των Χριστουγέννων παραμένει αμείωτη.
Αυξημένοι εξακολουθούν να είναι οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 που σήμερα ανέρχονται σε 81, ενώ από την έναρξη της πανδημίας η Ελλάδα μετρά 18.901 νεκρούς συνολικά, με το 95,4% να είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Άλμα καταγράφεται στον αριθμό των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 709, με 59,9% να είναι άνδρες και διάμεση ηλικία τους τα 64 έτη, ενώ τo 79,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Από τους διασωληνωμένους, οι 576 (81,24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 133 (18,76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.Οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449 (ημερήσια μεταβολή +10,86%) ενώ ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 427 ασθενείς.
Τέλος, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 984.301 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 50,5% άνδρες, ενώ το Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,07 (95% ΔΕ: 0,99 - 1,21).
«Τα κρούσματα αποκλιμακώνονται» - Εφιαλτικές προβλέψεις για χιλιάδες θανάτους και φόβοι για τα Χριστούγεννα
Αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων και μείωση του δείκτη της μεταδοτικότητας R καταγράφει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης που εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως «ο δείκτης R ήδη πέφτει κάτω από τη μονάδα και συγκεκριμένα στο 0,9», συμπληρώνοντας πως «το νούμερο αυτό δείχνει ότι υπάρχει πτώση στη διασπορά».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει σε σημείο κορύφωσης και ήδη ξεκινά η σταδιακή αποκλιμάκωσή τους.Ωστόσο, αναφερόμενος στους θανάτους υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ακόμα αποκλιμάκωση, κάτι που είναι λογικό καθώς οι υπόλοιποι αριθμοί ήταν επί εβδομάδες πολύ μεγάλοι.Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης εκτιμά πως το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει υψηλό.
«Φαίνεται μια σταδιακή ύφεση στο ιικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές, όμως το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε πολλές περιοχές, όπως στην Αττική που χθες είχαμε πάνω από 2.000 κρούσματα σε σύνολο 7.000 κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα», παρατήρησε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.Όσον αφορά τις γιορτές και την αγωνία για διασπορά του κορονοϊού, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε πως έχουμε αρκετά όπλα:Το εμβόλιο,
«Αν αυτά γίνονται, δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κάποια μεγάλη αύξηση στα κρούσματα λόγω των δύο Κυριακών που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά ή της περιόδου των Εορτών» πρόσθεσε.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας
Νίκος Τζανάκης με τη σειρά του, τονίζοντας πως τα μοντέλα δείχνουν πως οδεύουμε προς
2.000 νέους θανάτους εντός του 20ημέρου που έρχεται.«Από την 1η Νοεμβρίου έως σήμερα έχουμε 2.824 θανάτους. Από αυτούς το 90% αφορούσε άτομα άνω των 60 ετών και ήταν ανεμβολίαστοι. Η ομάδα αυτή που προσθέτει στους θανάτους είναι αυτή η δύσκολη ομάδα. Από αυτή τη δεξαμενή θα έρθει η πληθώρα των θανάτων» τόνισε ο καθηγητής.
Σχετικά με τα Χριστούγεννα, επεσήμανε πως πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας, αλλά και τεστ –ακόμα και από τους εμβολιασμένους.
«Εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος και φοράει μάσκα, έχει 99% προστασία για να μη μολυνθεί. Θα πρέπει να κινούμαστε με προσοχή, ακόμα και με τη μάσκα, έστω και με ένα άτομο δίπλα μας. Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω ένα test, αν και είμαι τριπλά εμβολιασμένος, για να είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι ασυμπτωματικός φορέας» είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου