Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Μητσοτάκης-Πούτιν: Φιλοφρονήσεις, συμφωνίες και ασάφειες

 



Κοινές δηλώσεις για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας, τον διάλογο ως επίλυση των κρίσεων, αλλά χωρίς σαφείς αναφορές στα ελληνοτουρκικά, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αβρότητες, καλά λόγια και ανακοινώσεις εμπορικών συμφωνιών περιλάμβαναν οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντησή τους στο Σότσι. Ο Ρώσος πρόεδρος, πάντως, παρά τις ερωτήσεις και τις αναφορές από τον Έλληνα πρωθυπουργό παρουσιάστηκε το λιγότερο... ασαφής σχετικά με τη θέση της χώρας του απέναντι στα ελληνοτουρκικά.

Κατά την ομιλία του ο Βλ. Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπεγράφησαν μια σειρά από συμφωνίες για ασφάλεια στη θάλασσα, τον τουρισμό, τα οικονομικά και τις υψηλές τεχνολογίες.

«Οι ρωσοελληνικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους και συνεχίζουν να ισχυροποιούνται» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έδωσε έμφαση στα θέματα της ενέργειας, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του «εξασφαλίζει πάνω από το 40% των αναγκών της Ελλάδας» για να προσθέσει ότι «η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της μπροστά στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους καταναλωτές».

Μίλησε, ακόμη, για τις καλοκαιρινές πυρκαγιές και τη βοήθεια που προσέφερε η Μόσχα προς την Αθήνα, ενώ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παραδώσει στην Ελλάδα τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία από τη Γερμανία το 1945.

Αναφορικά με γεωπολιτικά ζητήματα ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι συζητήθηκαν θέματα οικοδόμησης σχέσεων με την Ε.Ε. και τα Βαλκάνια, ενώ επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση της Ρωσίας για το κυπριακό μιλώντας για διζωνική ομοσπονδία με μια ενιαία εθνική οντότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σειρά του, μίλησε για μια μακρά, ειλικρινή και παραγωγκή συζήτηση και έκανε λόγο για «μια ακόμη γέφυρα ενδυνάμωσης της σχέσης μεταξύ των λαών μας. Μια ευκαιρία να διευρυνθεί η συνεργασία μεταξύ μας». 

«Υιοθετήσαμε κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-2024 που θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της μεταξύ μας συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ τοποθετήθηκε και για την ενέργεια λέγοντας «η Ρωσία έχει αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου όπως και η Ελλάδα έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρους και αυτό είναι σημαντικό παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για ζητήματα γεωπολιτικά. Τοποθετήθηκε για τα ελληνοτουρκικά επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και στο δίκαιο της θάλασσας «το οποίο στηρίζει η Ρωσία για τις διακρατικές διαφορές».

Είπε, ακόμη, ότι για τις σχέσεις Ε.Ε – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας έγινε «μια ειλικρινής και ευθεία συνομιλία. Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις. Προκρίνω την ανάγκη να λέμε πάντα την αλήθεια. Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ προσεγγίζει με πολλή προσοχή αυτές τις σχέσεις. Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον για το Ντονμπάς λόγω της ισχυρής παρουσίας ομογενών μας στην περιοχή».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι δύο πολιτικοί επανέλαβαν την ανάγκη για ελεύθερες εκλογές, μακριά από ξένες παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο των κοινών ερωτήσεων, ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε για το πώς αξιολογεί την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο απάντησε γενικόλογα, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα της Λιβύης.

«Σημείο αναφοράς είναι ο διάλογος. Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά και εμείς το υποστηρίζουμε, δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο. Συζητήσαμε με λεπτομέρεια και για τη Λιβύη και βασιζόμαστε ότι οι εκλογές θα λάβουν χώρα στη Λιβύη. Είμαστε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων και την Ε.Ε. και την Τουρκία. Θα βρεθούν λύσεις που θα εξυπηρετούν όλους».

Η ερώτηση προς τον πρωθυπουργό σχετιζόταν με το ποιες εκφάνσεις της τουρκικής προκλητικότητας έθεσε και εάν συμφώνησε κάπου με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «ενημέρωσα τον πρόεδρο για το πλαίσιο διαφορών. Να τονίσω ότι οι διαφορές αυτές θα λυθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το πλαίσιο είναι πολύ σαφές και η σημαντικότερη διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μόνο στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας. Η πρόσκληση-πρόκληση προς την Τουρκία παραμένει απολύτως ενεργή. Η Ελλάδα θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η θέση της Ρωσίας στο κυπριακό είναι πολύ καθαρή, πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Είναι εγγυητής της σταθερότητας και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, της εφαρμογής των ίδιων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Οι δύο πολιτικοί ρωτήθηκαν και για το ΝΑΤΟ, τη χθεσινή συνομιλία Πούτιν – Μπάιντεν και για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για μια σειρά από ενέργειες όπως οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών για να σχολιάσει «Εμείς δεν επιδιώκουμε σύγκρουση. Πιστεύουμε ότι σε αυτό το πνεύμα η Ελλάδα θα έχει μια θέση εγκράτειας».

Αναφορικά με τη συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του σημείωσε «συζητήσαμε περιφερειακά ζητήματα, ζητήματα για τη σύγκρουση στη νοτιοανατολική Ουκρανία και ένα άλλο ευαίσθητο θέμα που είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, περιλαμβάνοντας και την Ουκρανία. Αυτό είναι σημαντικό. Το λέμε δημόσια, ξεκάθαρα, αυτό είναι απαράδεκτο. Η κάθε χώρα δικαιούται να επιλέξει τον βέλτιστο τρόπο εξασφάλισης της ασφάλειάς της χωρίς, όμως να υπονομεύει και την ασφάλεια των άλλων. Η ασφάλεια πρέπει να είναι αδιαίρετη. Θα ανταλλάξουμε απόψεις. Τις δικές μας θέσεις θα τις έχουμε έτοιμες εντός της εβδομάδας και θα τις δώσουμε στην αμερικανική πλευρά. Θα συσταθεί και μια δομή η οποία θα ασχοληθεί με επαγγελματικό τρόπο με αυτό». 

Απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε «θέλω να κρατήσω αυτό που είπε ο κ. Πρόεδρος ότι υπήρξε μια συζήτηση που κράτησε αρκετή διάρκεια και αυτό το οποίο εύχομαι είναι να υπάρχει ένας οδικός χάρτης αποκλιμάκωσης, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις που θα μας πάνε πολύ πίσω. Δεν το επιθυμεί κανείς, ειδικά σε κρίσιμες στιγμές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σκέψεις για υποχρεωτικά καταφύγια στα κτήρια στη Νορβηγία λόγω της ρωσικής απειλής

  Newsroom   Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025 20:40 Καταφύγιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Sergei Grits Υποχρεωτική θέλει να ξανακάνει την κατασκευή...