Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας και απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «μείωσης μισθού».
Διευκρινιστική ανακοίνωση με αφορμή τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί «μείωσης μισθού» στους εργαζομένους με παιδιά που έχουν κολλήσει κορονοϊό εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, κάνοντας λόγο για «επιχείρηση στρέβλωσης» της νέας «θετικής» ρύθμισης.
Συγκεκριμένα τονίζει: «Επειδή από ορισμένες πλευρές επιχειρείται να διαστρεβλωθεί η νέα θετική ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις άδειες νόσησης λόγω Covid-19 τόσο των ίδιων των εργαζομένων όσο και των παιδιών τους σημειώνουμε τα ακόλουθα:
1. Το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι
το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο
ισχύσει εδώ και δεκαετίες. Και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος
σήμερα διαμαρτύρεται.
2. Ειδικά για τους εργαζόμενους που νοσούν και υπάγονται στο χώρο ευθύνης
του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εφαρμόζονται οι
πάγιες διατάξεις αναρρωτικής άδειας προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που
προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ:
- Οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που
προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες
- Για την 4 η και 5 η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης
ασθένειας.
Σημειώνεται επίσης ότι η άδεια αυτή χορηγείται ανεξάρτητα από την όποια
αναρρωτική ή άλλη άδεια θα λάβει ο εργαζόμενος και μόνο με την
προσκόμιση του σχετικού διαγνωστικού τεστ, χωρίς να απαιτείται
διαδικασία στον ΕΦΚΑ ή προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, όπως
προβλέπεται παγίως για τις αναρρωτικές άδειες.
3. Για την πρόσθετη άδεια που αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που
νοσούν, προβλέπεται αναλογική εφαρμογή της ίδιας διάταξης. Οι 3 πρώτες
ημέρες της άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη, σύμφωνα με τις πάγιες
προβλέψεις της ισχύουσας εδώ και δεκαετίες νομοθεσίας. Η 4η ημέρα
καλύπτεται από το κράτος. Και η 5η ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια
του εργαζόμενου».
Και συνεχίζει: «Είναι επομένως σαφές ότι με την προτεινόμενη τροπολογία παρέχονται για τους εργαζόμενους που το επιθυμούν είτε για τη νόσηση των ίδιων είτε των παιδιών τους από Covid-19, επιπλέον άδειες χωρίς να απαιτούνται οι συνήθεις διαδικασίες. Για δε την αποζημίωσή τους ισχύουν οι πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας, που έχει εφαρμοστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες».
«Η υποκρισία και η ψευδολογία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει ταβάνι. Υποκρίνονται πως αγνοούν τη νομοθεσία που και οι ίδιοι εφάρμοζαν όταν ήταν κυβέρνηση, ως προς τις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Ενώ παράλληλα παριστάνουν ότι δεν βλέπουν πως η κυβέρνηση εισάγει νέες επιπλέον άδειες για τους εργαζομένους, που νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από Covid-19 και μάλιστα με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Ασχολούμαστε με την ουσία, τους αφήνουμε στην υποκρισία!» καταλήγει η ανακοίνωση.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με τηλεοπτική του δήλωση, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητστοτάκη ότι «εν μέσω έκρηξης ακρίβειας, με διάταξη του κ. Χατζηδάκη τιμωρεί με μείωση μισθού 50% όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα πάρουν άδεια γιατί νοσεί το παιδί τους» προσάπτοντάς της «πίστη στο αντεργατικό της μένος»
«Τους τιμωρεί δηλαδή γιατί το παιδί τους κόλλησε επειδή ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τα σχολεία όπως τα έκλεισε», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων ζητάμε το αυτονόητο: άδειες ειδικού για τους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από covid».
«Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, μετά από 40.000 κρούσματα σε μαθητές και μαθήτριες, η κυβέρνηση κάνει το αδιανόητο», συμπληρωσε.
Συνεχίζοντας, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «στέλνει μήνυμα στους εργαζόμενους γονείς να πάνε στις δουλειές τους, ακόμα και αν νοσεί το παιδί τους, και ας υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω ακραίας διασποράς στους χώρους εργασίας».
«Ο όρος ”εγκληματική” περιγράφει απόλυτα τη διαχείριση της πανδημίας από τον κ. Μητσοτάκη», κατέληξε ο Ν. Ηλιόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Αντί να στηρίξει τις οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο. Σε τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ότι ”οι εργαζόμενοι γονείς λαμβάνουν, κατά τη διάρκεια της ανωτέρω ειδικής άδειας, το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτές ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την 4η ημέρα από́ τον e-ΕΦΚΑ.” Δηλαδή, ενώ προηγουμένως ο γονιός εργαζόμενος, που έμενε σπίτι για να φροντίσει το παιδί του, λάμβανε πλήρεις αποδοχές, τώρα θα χάσει τις μισές αποδοχές τεσσάρων ημερών, δηλαδή δύο ημερομίσθια. Η πέμπτη ημέρα απουσίας (αν χρειαστεί) θα χρεώνεται ως άδεια, που θα αφαιρείται από τις συνολικές ημέρες άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν προβλέπεται ασφάλιση για τις τέσσερις πρώτες μέρες απουσίας, άρα το κράτος θα καλύπτει μισό ημερομίσθιο της πενθήμερης άδειας. Με τη ρύθμιση αυτή δημιουργείται ένα πρωτοφανές αντικίνητρο στον γονιό να φροντίσει το παιδί του που νοσεί. Το οικογενειακό εισόδημα αιμορραγεί, η υγεία γονιών και παιδιών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις πρόβες μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων σε περίπτωση ασθένειας και να προβλέψει την συμμετοχή του ασφαλιστικών ταμείων στην διασφάλιση του εργατικού εισοδήματος και στις περιπτώσεις covid19».
Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ
Πρακτικά η διάταξη του Υπουργείου Εργασίας εναρμονίζει το ισχύον καθεστώς
άδειας με το νέο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για πενθήμερη απουσία από την εργασία, θεσπίζει νέα άδεια για εργαζόμενους γονείς που δεν προβλέπεται έως σήμερα και προβλέπει τα εξής:
Για τους εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν
1) Η πενθήμερη απουσία (έως 5 εργάσιμες ημέρες) παρέχεται με βεβαίωση θετικού τεστ (rapid ή pcr) / άρα δεν απαιτείται πρόσθετη ιατρική βεβαίωση.
2) Oι τρεις πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη (όπως συμβαίνει όταν νοσεί ο ίδιος ο εργαζόμενος), η 4η ημέρα καλύπτεται από το κράτος/ΕΦΚΑ και η 5η ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζομένου.
3) Η ρύθμιση προβλέπει πως καταρχήν παρέχεται/προτιμάται η τηλεργασία όταν
είναι εφικτό αυτή να παρασχεθεί κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, αυτή
ισοδυναμεί με κανονική εργασία και δεν ενεργοποιούνται οι διατάξεις της άδειας
ασθενείας.
4) Το σχήμα της ειδικής άδειας για τους γονείς είναι τριμερές (δηλαδή εργοδότης,
κράτος, εργαζόμενος), καθώς πρόκειται για έκτακτο δικαίωμα άδειας λόγω Covid-19, που δεν προβλέπεται στην πάγια εργατική νομοθεσία αλλά έχει αναλογική
εφαρμογή με το καθεστώς αδειών των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι ως προς το ύψος της προβλεπόμενης αποζημίωσης.
5) Πέραν της παραπάνω άδειας, ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα να
εκμεταλλευτεί μια σειρά υπαρχουσών και νέων αδειών που έχουν θεσπιστεί
πρόσφατα από το Υπουργείο Εργασίας (π.χ. γονική άδεια, άδεια φροντιστή, άδεια απουσίας από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας).
Για τους εργαζόμενους που νοσούν
1) Η πενθήμερη απουσία (έως 5 εργάσιμες ημέρες) παρέχεται με βεβαίωση θετικού τεστ (rapid ή pcr) / άρα δεν απαιτείται πρόσθετη ιατρική βεβαίωση.
2) Εφαρμόζονται οι πάγιες διατάξεις αναρρωτικής άδειας για τους εργαζόμενους
ιδιωτικού τομέα προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες (50%), ενώ για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας (100%).
3) Η ρύθμιση προβλέπει πως καταρχήν παρέχεται/προτιμάται η τηλεργασία όταν
είναι εφικτό αυτή να παρασχεθεί κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, αυτή
ισοδυναμεί με κανονική εργασία και δεν ενεργοποιούνται οι διατάξεις της άδειας
ασθενείας.
4) Για άδεια πέραν των 5 ημερών εφαρμόζεται η πάγια ασφαλιστική νομοθεσία με βεβαίωση γιατρού που προσκομίζεται στον ασφαλιστικό φορέα και αποζημίωση στο 100%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου