ΕΥΡΩΠΗ
Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές συμφώνησαν ότι η χορήγηση πολλαπλών αναμνηστικών δόσεων σε μικρά χρονικά διαστήματα δεν θα ήταν βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Κι επίσης, οι ειδικοί δεν έχουν συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για την χρησιμότητα της 4ης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό και μάλιστα με αυτά τα εμβόλια.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από τις ανακοινώσεις Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). «Η επαναλαμβανόμενη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πολύ μικρά διαστήματα μπορεί να μειώσει το επίπεδο των αντισωμάτων που μπορούν να παραχθούν σε κάθε χορήγηση», είπε ο επικεφαλής γιατρός του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλέρι, που ανέφερε επίσης την κούραση του πληθυσμού και τη δυσκολία των συστημάτων υγείας να ανταποκριθούν.
«Στο μέλλον, εάν αποδειχθεί ότι πρέπει να κάνουμε νέο εμβολιασμό, τα εμβόλια θα μπορούσαν να προσφερθούν κατά την αρχή του χειμώνα, όπως γίνεται για τη γρίπη. Αυτό θα αύξανε την απόκριση των αντισωμάτων, όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο», εξήγησε.
Επίσης, σε σχέση με την τέταρτη δόση, ο δρ. Καβαλέρι ήταν ξεκάθαρος: «ο ΕΜΑ δεν έχει ακόμα δει δεδομένα για την τέταρτη δόση. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανάγκη εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού με τα τρέχοντα εμβόλια», τόνισε. Αντίθετα, επεσήμανε ότι «σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που έχουν λάβει τρεις δόσεις, θα ήταν λογικό οι Αρχές δημόσιας υγείας να εξετάζουν το ενδεχόμενο για τέταρτη δόση».
Η έγκριση εμβολίων με διαφορετική σύνθεση απαιτεί κλινικά δεδομένα που δείχνουν την ανώτερη ανοσολογική απόκριση από αυτή που προκαλείται από τις ενισχυτικές δόσεις που είναι διαθέσιμα αυτήν την ώρα. Σύμφωνα με τον ειδικό, τα εμβόλια ανταποκρίνονται, αποτρέποντας την σοβαρή νόσηση από κορονοΪό, τις νοσηλείες και τους θανάτους.
«Υπάρχει ανάγκη για μακροπρόθεσμη στρατηγική σχετικά με τους τύπους των εμβολίων που απαιτούνται για τη διαχείριση του κορονοϊού. Αυτή είναι μια συνεχής, παγκόσμια συζήτηση που συνδυάζει επιστήμη και δημόσια πολιτική και χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των φορέων λήψης αποφάσεων για τη δημόσια υγεία σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο ΕΜΑ.
Τέλος, ο δρ. Καβαλέρι παρουσίασε και τα δεδομένα για τη χορήγηση εμβολίων mRNA σε έγκυες γυναίκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν υπάρχουν αποτελέσματα που να συνδέουν το αυξημένο ρίσκο με την εγκυμοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου