Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

«Όχι» από Αθήνα στην αναγκαστική μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%

 






Θεόφραστος Ανδρεόπουλος | email: andreopoulos@pronews.gr

Ποιες χώρες της ΕΕ αντιδρούν

Η Αθήνα λέει «όχι» στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά 15% όπως δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε χθες από τους «27» να μειώσουν εθελοντικά τη ζήτησή τους για αέριο τους επόμενους οκτώ μήνες, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν να «επιτρέψουν» στην ΕΕ να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού.

«Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου», είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, «έχουμε καταθέσει προτάσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σύσταση για ενδεχόμενες κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάμε στην εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Στόχος να μην υπάρξει διατάραξη όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα».

Υπάρχουν αρκετές χώρες στην ΕΕ που αρνούνται να υιοθετήσουν την πρόταση αναγκαστικής μείωσης της κατανάλωσης του φυσικού αερίου που θα επιφέρει σοβαρή πτώση και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Αρνούνται να την αποδεχτούν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Τσεχία (η οποία είναι κατά 97% εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία).

Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί» στο «δυσανάλογο» αυτό μέτρο, δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Publico που δημοσιεύεται σήμερα.

Η πρόταση της Επιτροπής «δεν έχει προσαρμοστεί για τις χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμένες», με το δίκτυο αερίου όπως η Πορτογαλία, εξήγησε.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου, δήλωσε σήμερα η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα, αφού η Ισπανία δήλωσε ότι αντιτίθεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης αερίου.

 «Δεν θα εισάγουμε νόμο με την υποχρέωση να καθορίζεται η θερμοκρασία στους θερμοστάτες των κατοικιών», δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξή της στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

Το σχέδιο αυτό, που αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προβλέπει πως κάθε χώρα θα κάνει «ό,τι μπορεί» προκειμένου να μειώσει τουλάχιστον κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 την κατανάλωση αερίου σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.

Σε περίπτωση «σημαντικού κινδύνου μεγάλης έλλειψης ή ασυνήθιστα υψηλής ζήτησης», και αν οι εθελοντικές προσπάθειες δεν επαρκούν, ένας μηχανισμός συναγερμού μπορεί να ενεργοποιηθεί, έπειτα από διαβούλευση των κρατών, προκειμένου να ορίσει τους «υποχρεωτικούς στόχους», κάτι που θα επιτρέψει να καταστεί «υποχρεωτικός» ο στόχος του 15%.

«Χρησιμοποιούμε το αέριο από απόλυτη ανάγκη», δήλωσε ο Γκαλάμπα ο οποίος πρόσθεσε επίσης πως το μέτρο αυτό θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί στην Πορτογαλία, καθώς η χώρα αναγκάστηκε «να αυξήσει πολύ την κατανάλωση αερίου λόγω της [ασυνήθιστης] ξηρασίας» φέτος όπως αναφέρει το fortunegreece.com.

Γενικώς η ΕΕ εισπράττει ηχηρά «όχι» καθώς πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται ότι μπορεί να έχουν την τύχη της κυβέρνησης Ντράγκι στην Ιταλία και άλλων πέντε ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε Βρετανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Εσθονία και Γερμανία.Υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες για τις φιλοαμερικανικές επιλογές των κυβερνήσεών τους χωρίς να υπολογίσουν καθόλου τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...