Για προσωρινό λουκέτο μέσα στο καλοκαίρι ετοιμάζονται αρκετά ζαχαροπλαστεία λόγω του πολύ αυξημένου κόστους λειτουργίας τους σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση που παρατηρείται.
Όπως επισημαίνει στο CNN Greece o Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Ιωάννης Γλύκος, από τα μέσα Ιουλίου και μετά αρκετοί επαγγελματίες - στα αστικά κυρίως κέντρα - οδηγούνται στην απόφαση να κατεβάσουν ρολά για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.
Το μεγάλο κόστος της ενέργειας, όπως εξηγεί, αποτελεί πάγια δαπάνη για τις επιχειρήσεις στην οποία σε κάθε περίπτωση δυσκολεύονται να αντεπέξελθουν. Η συνεχείς αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών, ωστόσο είναι μία δαπάνη απρόβλεπτη που αλλάζει σχεδόν μέρα με τη μέρα.
«Η κατανάλωση έχει ήδη μειωθεί σημαντικά και το επόμενο δίμηνο περιμένουμε να πέσει κι άλλο στα αστικά κέντρα όταν θα φύγουν κι όσοι έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους τον Αύγουστο. Αρκετοί επαγγελματίες ετοιμάζονται να κλείσουν τα καταστήματά τους έως το τέλος του καλοκαιριού ώστε για το επόμενο δίμηνο να αποφύγουν τα έξοδα των πρώτων υλών και να πληρώνουν μόνο τα πάγια έξοδα της επιχείρησης» σημειώνει ο κ. Γλύκος.
Έως 100% αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών
Οι τιμές σχεδόν σε όλες τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν τα ζαχαροπλαστεία παίρνουν διαρκώς την ανηφόρα δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.
Αποτελούν δε αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας τους ακόμη περισσότερο και από το κόστος της ενέργειας. Καθώς μετά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα αρχίσουν να βλέπουν χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος το επόμενο διάστημα.
Από την άλλη πλευρά οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών φτάνουν ήδη έως και το 100%, σύμφωνα με τον κ. Γλύκο, καθώς ζάχαρη, αλεύρι, ηλιέλαιο, βούτυρο και γαλακτοκομικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των γλυκών είναι από τα τρόφιμα που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις του τελευταίους μήνες. «Μοναδική εξαίρεση στις ανατιμήσεις είναι η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί, τα υπόλοιπα προϊόντα «ανεβαίνουν» συνεχώς» επισημαίνει.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις του κλάδου αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η αγορά γάλακτος να έχει κρούσει ήδη «καμπανάκι» ακόμη και για πιθανές ελλείψεις προσεχώς λόγω της μειωμένης παραγωγής που οφείλεται στην απόφαση αρκετών κτηνοτρόφων να οδηγούν μέρος των ζώων τους σε σφαγή αδυνατώντας να διαχειριστούν το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών.
«Τις τελευταίες μέρες πολλοί επαγγελματίες εκφράζουν την ανησυχία τους για την κρέμα γάλακτος που για εμάς αποτελεί σημαντική πρώτη ύλη. Η τιμή της από 3,5 ευρώ έχει ήδη εκτοξευτεί στα 5, 5 ευρώ και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ακόμη και για ελλείψεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα περαιτέρω ανατιμήσεις. Την ίδια στιγμή και η τιμή των υπόλοιπων γαλακτοκομικών έχει αυξηθεί από τα 70 λεπτά στο 1,22 ευρώ» εξηγεί ο κ. Γλύκος.
Προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος λειτουργίας οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ήδη προχωρήσει σε μετακύληση μέρους τους κόστους στους τελικές τιμές προς τους καταναλωτές. Από τις ανατιμήσεις μάλιστα δεν έχει ξεφύγει και ο «πρωταγωνιστής» του καλοκαιριού για τα ζαχαροπλαστεία, το παγωτό, όπου οι αυξήσεις ξεπερνούν ακόμη και το 25%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου