Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Τα νέα δεδομένα μετά το διάγγελμα Πούτιν

 

(AP Photo/Leo Correa)



Αντεγκλήσεις και σενάρια επί σεναρίων μετά τις πολεμικές ανακοινώσεις του Ρώσου προέδρου • Πώς θα χρησιμοποιηθούν οι επιπλέον 300.000 στρατιώτες από τη Μόσχα • Πρόταση έκπληξη από το Πεκίνο για εκεχειρία μέσω διαλόγου • Πώς ερμηνεύει η Δύση τις εξελίξεις

Επιστράτευση, δημοψηφίσματα, αιματηρές συγκρούσεις και ανταλλαγή προειδοποιήσεων ανάμεσα σε Μόσχα, Κίεβο και Δύση. Η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο ήταν εξαιρετικά δύσκολη και, πλέον, μετά και το σημερινό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, εκφράζεται αβεβαιότητα για το μέλλον, αλλά και φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις σημερινές ανακοινώσεις του, έκανε ξανά σαφές ότι η Μόσχα, μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με τη Δύση, ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες για προσπάθεια διάλυσης της Ρωσίας, αλλά και για νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο που σκοτώνει και βασανίζει πολίτες.

Πλέον, κι ενώ η Δύση εκτιμά ότι οι απώλειες των Ρώσων στο μέτωπο είναι πολύ μεγαλύτερες από τις 6.000 που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν επιπλέον 300.00 εφέδρους, ενώ στα στρατεύματα προστίθενται και οι πολιτοφυλακές με τους εθελοντές που επιχειρούν ήδη στην Ουκρανία.

Άγνωστο, παραμένει το ποιες αλλαγές θα υπάρξουν για τη Μόσχα σε επιχειρησιακό επίπεδο, ωστόσο, σύμφωνα με τον Σεργκέι Σοϊγκού οι έφεδροι δεν θα σταλούν στο μέτωπο, αλλά, αφού εκπαιδευτούν ξανά θα ενισχύσουν τον έλεγχο των συνόρων στα «απελευθερωμένα εδάφη».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πάντως, φρόντισε να επαναφέρει και τα πυρηνικά στη συζήτηση, καταγγέλλοντας «πυρηνικό εκβιασμό» από τη Δύση και προειδοποιώντας ότι «δεν μπλοφάρει» όταν λέει πως μια τέτοια κατάσταση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ προς την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Όλα αυτά έρχονται μετά από ημέρες αντεπίθεσης με την Ουκρανία να έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, τη Ρωσία να εμφανίζει εικόνα αναπροσαρμογής στόχων και τις δυτικές χώρες να προειδοποιούν το Κίεβο ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και πως η αντίδραση της Μόσχας δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Επόμενος σημαντικός «σταθμός» το προσεχές Σαββατοκύριακο, όπου οι ελεγχόμενες από τη Μόσχα περιοχές σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα θα πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για προσάρτησή τους με τη Ρωσία, διαδικασία την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι θα στήρίξει και θα προστατεύσει μέχρι τέλους.

Κατάπαυση πυρός μέσω διαλόγου

Στη σκιά των εξελίξεων αυτών, κι ενώ προηγήθηκε ένα μπαράζ αντιδράσεων και προειδοποιήσεων από την Ε.Ε. και άλλες χώρες της Δύσης, η Κίνα επιχείρησε να θέσει σε κίνηση τις διπλωματικές επαφές με μια πρωτόγνωρη πρόταση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν, κάλεσε όλες τις πλευρές σε «κατάπαυση πυρός μέσω του διαλόγου», κάτι που δεν έχει ακουστεί και πολύ συχνά σε όλους αυτούς τους μήνες του αιματηρού πολέμου.

«Καλούμε τα μέρη να θέσουν σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και να βρουν μια λύση που να διευθετεί τις θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών το συντομότερο δυνατό», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ουκρανική αντίδραση 

Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα, ο στενός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ, χαρακτήρισε την μερική επιστράτευση ως «προβλέψιμη» κίνηση που δείχνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο της Μόσχας.

Εκτίμησε, επίσης, ότι η απόφαση αυτή θα φέρει αντιδράσεις στη ρωσική κοινωνία, για να προσθέσει ότι ο Πούτιν προσπαθεί να μεταθέσει στη Δύση την ευθύνη για την έναρξη ενός «απρόκλητου πολέμου» και την επιδείνωση της ρωσικής οικονομίας.

«Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ», έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

Σηκώνει τους τόνους η Ε.Ε.

«Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του», τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις του Προέδρου της Ρωσίας για στρατιωτική κινητοποίηση.

Ειδικότερα ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «αυτή η ομιλία και οι ανακοινώσεις που έγιναν, τόσο για τα δημοψηφίσματα, όσο και για την στρατιωτική κινητοποίηση, είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του της επιθετικότητας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρόκειται «για ακόμη ένα σημάδι της απελπισίας του Πούτιν» και συμπλήρωσε ότι αυτή η επιθετικότητα έχει συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού της Ρωσίας. Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιπροσθέτως έκανε λόγο για «επικίνδυνο πυρηνικό τζόγο».

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Σαρλ Μισέλ να σημειώνει «το Κρεμλίνο ανακοινώνει κινητοποίηση στρατευμάτων κατά τη #internationaldayofpeace2022 (σ.σ. Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών) τη στιγμή που στη #UNGA οι χώρες εργάζονται για τη συνεργασία, την ασφάλεια και την ευημερία. Σε αυτό τον πόλεμο υπάρχει μόνο ένας επιτιθέμενος, η Ρωσία, και μια χώρα που δέχεται επίθεση, η Ουκρανία. Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη».

Αντιδράσεις εντός Ρωσίας

Αβεβαιότητα, ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς το νέο προεδρικό διάταγμα προβλέπει τη μερική επιστράτευση 300.000 ανδρών.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, μάλιστα, υποστήριξε ότι αυτό αντιστοιχεί στο 1% των δυνατοτήτων τις χώρας που μπορούν να φτάσουν έως και τα 25 εκατομμύρια άνδρες.

Άμεση ήταν η αντίδραση από τον γνωστό επικριτική του καθεστώτος Πούτιν, τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος προειδοποίησε για μια τεράστια τραγωδία με τεράστιο αριθμό νεκρών για τη Ρωσία. 

Παράλληλα, ρωσικές αντιπολεμικές οργανώσεις καλούν τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν για την κήρυξη της μερικής επιστράτευσης.

«Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Ρώσοι - οι πατέρες, οι αδερφοί και σύζυγοι - θα ριχτούν στην κιμαδομηχανή του πολέμου», ανακοίνωσε ο αντιπολεμικός συνασπισμός Vesna καλώντας του Ρώσους να βγουν στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της χώρας. «Τώρα ο πόλεμος έφτασε σε κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια».

Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία προς χώρες όπου δεν απαιτείται βίζα, ξεπούλησαν ήδη μετά το διάγγελμα. Τα εισιτήρια για απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα σε Κωνσταντινούπολη και Γερεβάν φέρονται να έχουν εξαντληθεί από νωρίς σήμερα, ενώ το ίδιο έγινε και με πτήσεις με προορισμό την Τιφλίδα.. 

Η Λετονία, πάντως, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου