Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Λονδίνο: Στις 30 Σεπτεμβρίου η ανακοίνωση για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών

 

Βλαντίμιρ Πούτιν

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP



Ο στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν Ντμίτρι Μεντβέντεφ επανέλαβε τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι «δεν είναι μπλόφα»

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Ρωσίας να ανακοινώσει την προσάρτηση των κατεχόμενων από τις ρωσικές δυνάμεις ουκρανικών περιοχών την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η εκτίμηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, ενώ ολοκληρώνεται σήμερα η εκλογική διαδικασία των δημοψηφισμάτων σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Την ίδια ώρα, ο στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν Ντμίτρι Μεντβέντεφ επανέλαβε τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι «δεν είναι μπλόφα».

Πέμπτη ημέρα δημοψηφισμάτων

Σε έκθεση του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι πιθανότατα στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν την ένταξη των κατεχόμενων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι επαρχίες της Χερσώνας, του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια, στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, αποτελούν περίπου το 15% της Ουκρανίας.

Τα δημοψηφίσματα στις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες πρόκειται να ολοκληρωθούν σήμερα, έπειτα από πέντε ημέρες ψηφοφορίας, και, σύμφωνα με το Λονδίνο, «οι ηγέτες της Ρωσίας είναι σχεδόν σίγουρο πως ελπίζουν ότι μια ανακοίνωση για την ένταξη των περιοχών αυτών στη Ρωσική Ομοσπονδία θα θεωρηθεί δικαίωση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και θα ενισχύσει την πατριωτική υποστήριξη της σύγκρουσης».

Αναφερόμενος στη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, δήλωσε πως οι Ουκρανοί που βοηθούν στη διενέργεια των δημοψηφισμάτων, θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για προδοσία και ποινές κάθειρξης τουλάχιστον πέντε ετών.

Μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Blick, είπε πως «έχουμε καταλόγους με ονόματα ανθρώπων οι οποίοι έχουν συμμετάσχει με κάποιον τρόπο» στην πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων. «Μιλάμε για εκατοντάδες συνεργάτες (των δυνάμεων κατοχής). Θα διωχθούν για προδοσία. Αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης τουλάχιστον πέντε ετών», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε πως οι Ουκρανοί που υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν δεν θα τιμωρηθούν.

Τι θα γίνει μετά τα δημοψηφίσματα

Καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η ψηφοφορία, όλοι ενδιαφέρονται για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, μετά τη διαδικασία που το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης έχουν καταγγείλει ως «ψευδοδημοψηφίσματα».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει από τη ρωσική πλευρά, που επιθυμεί να δώσει χαρακτήρα νομιμότητας στην εκλογική διαδικασία, παρά τις ουκρανικές καταγγελίες για εκβιασμούς και εξαναγκασμό ψηφοφόρων να συμμετάσχουν, τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

  • Τα «προκαταρκτικά αποτελέσματα» θα ανακοινωθούν από τις «εκλογικές επιτροπές» που έχει ορίσει τη Μόσχα σε κάθε περιοχή το νωρίτερο σήμερα το βράδυ ή τις επόμενες ημέρες.
  • Αν κερδίσει το «ναι» (που είναι και το πιθανότερο), το ρωσικό κοινοβούλιο (Δούμα) θα ψηφίσει μια συνθήκη που θα επισημοποιεί την ένταξη των τεσσάρων αυτών περιοχών στο ρωσικό έδαφος. Άλλωστε, τα ρωσικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti, μετέδωσαν το Σαββατοκύριακο ότι το νομοσχέδιο ενδέχεται να κατατεθεί στη Δούμα απόψε το βράδυ και να υιοθετηθεί αύριο Τετάρτη, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης. O πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, δήλωσε την Παρασκευή ότι «θα στηρίξει» την ενσωμάτωση των ελεγχόμενων από τους φιλορώσους περιοχών στη Ρωσία έπειτα από δημοψήφισμα.
  • Το νομοσχέδιο θα πρέπει στη συνέχεια να περάσει από την Άνω Βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία που ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.
  • Μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να εκφωνήσει ομιλία -πιθανώς στις 30 Σεπτεμβρίου- για να ανακοινώσει επισήμως την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας έχουν κληθεί να κάνουν τρία διαγνωστικά τεστ για την Covid-19 ενόψει ενός «σημαντικού γεγονότος» την Παρασκευή, ένα αυστηρό υγειονομικό μέτρο το οποίο πρέπει να ακολουθούν όταν συναντιούνται με τον Πούτιν.

Φυσικά, τίποτε δεν αποκλείει ο Ρώσος πρόεδρος να μιλήσει νωρίτερα από την Παρασκευή.

Επανάληψη πυρηνικών απειλών

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενώ εντείνεται η ανησυχία ο πόλεμος στην Ουκρανία να εκτραπεί σε πυρηνική σύγκρουση, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, σύμμαχος του Πούτιν, και πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ρωσίας, επανέλαβε τις απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων μέσω ανάρτησης στο Telegram.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Πρέπει να υπενθυμίσω ξανά – για όσους κωφούς ακούνε μόνο τον εαυτό τους- ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα εάν αυτό είναι απαραίτητο, σε προκαθορισμένες περιπτώσεις, σε αυστηρή συμφωνία με τις θεμελιώδεις αρχές της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής. Εάν εμείς ή οι σύμμαχοί μας δεχθούμε επίθεση χρησιμοποιώντας αυτό το είδος όπλου. Ή εάν η επιθετικότητα με τη χρήση συμβατικών όπλων απειλεί την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας το ξεκαθάρισε αυτό πρόσφατα».

Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στους εχθρικούς γείτονές μας. Για παράδειγμα, στη ναζιστική Ουκρανία, η οποία σήμερα ελέγχεται από τις χώρες του ΝΑΤΟ».

Μάλιστα, κατήγγειλε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ότι «απαιτούν από τη Ρωσία να απομακρύνει το χέρι της από το “πυρηνικό κουμπί”» και πως είναι «απολύτως έτοιμοι να ξεκινήσουν άμεσα πυρηνικές επιθέσεις στη χώρα μας».

Επίσης, αμφισβήτησε το ενδεχόμενο να υπάρξει απάντηση αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα από τις δυτικές χώρες ή ότι θα προστρέξουν να βοηθήσουν την Ουκρανία. «Η ασφάλεια της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και των Βρυξελλών είναι πολύ πιο σημαντική για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία από τη μοίρα της Ουκρανίας, την οποία κανείς δεν χρειάζεται, ακόμη κι αν είναι άφθονα εφοδιασμένη με διάφορα όπλα», είπε.

«Εάν η απειλή για τη Ρωσία υπερβεί το καθορισμένο όριο κινδύνου, θα πρέπει να απαντήσουμε. Χωρίς να ζητήσω την άδεια κανενός, χωρίς μακροχρόνιες διαβουλεύσεις. Και σίγουρα δεν είναι μπλόφα», είπε επίσης.

«Φανταστείτε ότι η Ρωσία αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το πιο τρομερό όπλο κατά του ουκρανικού καθεστώτος, το οποίο έχει διαπράξει μια μεγάλης κλίμακας επιθετική πράξη, η οποία είναι επικίνδυνη για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας. Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση ακόμη και σε αυτήν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας στο Κίεβο

Επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποιεί η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης της Ουκρανίας. Την άφιξή της προανήγγειλε με μια ανάρτηση στο Twitter, στην οποία έγραψε:

«Καλημέρα Ουκρανία, η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό σας».

Η Κατρίν Κολονά θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον γενικό εισαγγελέα Αντρίι Κόστιν, ενώ θα επισκεφθεί το αεροδρόμιο του Γκοστομέλ, στην περιοχή του Κιέβου, θέατρο σφοδρών μαχών κατά την πρώτη φάση του πολέμου. 

Στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως η Κατρίν Κολονά «θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας απέναντι στον ουκρανικό λαό και την απόλυτη αποφασιστικότητά της για την ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίσκεψη έχει σκοπό να επισημάνει «την ενίσχυση της υποστήριξης της Γαλλίας, τόσο για την προμήθεια αμυντικών μέσων και μέσων αντιμετώπισης της ατιμωρησίας, όσο και σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...