Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Συμφωνία για ενεργειακά μέτρα, «πιθανός ο μηχανισμός» για πλαφόν

 



«Λευκός καπνός» μετά από σκληρές συνομιλίες λόγω μεγάλων διαφορών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ε.Ε., που επιδιώκει να προβάλλει την ενότητά της, την ώρα που αρκετά από τα σημεία των συμπερασμάτων θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τις επόμενες εβδομάδες. «Θα» εξεταστεί «πιθανός» μηχανισμός στο φυσικό αέριο

Σε συμφωνία για τα θέματα της ενέργειας κατέληξαν οι ηγέτες, στις 3.15 ώρα Ελλάδας, στη διήμερη συνάντηση των 27 ηγετών.

Ύστερα από περίπου 10 ώρες συζητήσεων, αντεγκλήσεων και έντονων διαλόγων, «η Ευρώπη προχωρά ενωμένη», όπως έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ανακοίνωσε και τη συμφωνία.

« To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για την ενέργεια. Επικρατεί η ενότητα και η αλληλεγγύη. Συμφώνησε να εργαστεί για μέτρα περιορισμού των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» ανέφερε ο Μισέλ.

Οι ανακοινώσεις στη συνέντευξη Τύπου

«Καταφέραμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές. Υπήρξε δυνατή η διάθεση όλων, ομόφωνα, να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας και να μειώσουμε τη ζήτηση. Πλέον, η Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα αναλάβουν να γίνουν όσα συμφωνήσαμε», είπε ο ίδιος.

«Τώρα έχουμε σταθερό πρόγραμμα εργασιών, λάβαμε από τους ηγέτες τις στρατηγικές οδηγίες που χρειαζόμασταν και τα αποτελέσματα θα συζητηθούν καταρχάς από τους Υπουργούς Ενέργειας την Τρίτη», πρόσθεσε από τη μεριά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Συμφωνήσαμε σε κοινή αγορά φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, αποφασίσαμε να επιτρέψουμε σε εταιρείες να φτιάχνουν συνεργασίας (κονσόρτσιουμ) για να αυξήσουν την δύναμη της αγοράς ενέργειας. Κι επίσης, συμφωνήσαμε ότι το 15% των αποθεμάτων φυσικού αερίου κάθε χώρας να προέρχεται από κοινές αγορές», εξήγησε η ίδια.

«Επίσης εστιάσαμε στο πώς να περιορίσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Και αφορά το TTF, που αφορά την τιμολόγηση του φυσικού αερίου που προέρχεται από τους αγωγούς. Ωστόσο, η αγορά αλλάζει, στρέφεται κυρίως προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο, οπότε το TTF δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αγορά. Θα φτιάξουμε λοιπόν έναν νέο δείκτη. Στο μεταξύ, θα λειτουργήσει ένας μηχανισμός διόρθωσης τιμών. Θα συνεργαστούμε με Υπουργούς για τη νομική πρόταση γι αυτό», ανέφερε.

«Επιπλέον, θα εξετάσουμε έναν πιθανό μηχανισμό για πλαφόν στο φυσικό αέριο που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή. Θα αναλύσουμε την οικονομική επίπτωσή του στις χώρες και επίσης θα αναλύσουμε την ροή της ενέργειας σε μη μέλη της Ε.Ε. ώστε να υπάρξει ισορροπία», είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Στην απόφαση συμπεριλαμβάνονται επιδοτήσεις, μέσω της επέκτασης του προσωρινού πλαισίου κρίσης, αλλά και την αξιοποίηση των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν σε δάνεια που δεν έχουν διατεθεί. Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν δεν διευκρίνισε αν θα είναι επιδοτήσεις ή δάνεια, αρκέστηκε στον όρο χρηματοδότηση (funds).

Στη συμφωνία συμπεριλαμβάνεται και ο μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών αλλά και οι κανόνες για περίπτωση σοβαρής διαταραχής στην ενέργεια. 

Γερμανική πολιορκία και εκβιασμοί από την Ουγγαρία 

Σημειώνεται ότι η Γερμανία εμπόδιζε τη συζήτηση να προχωρήσει, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος σύμφωνα με το Politico. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επιδίωκε να επανεξεταστεί το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση τον Νοέμβριο, καθώς θεώρησε ότι οι τρέχουσες προτάσεις για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους - συμπεριλαμβανομένων κοινών αγορών φυσικού αερίου, μείωσης κατανάλωσης της ενέργειας και εξερεύνηση πιθανών ανώτατων τιμών - δεν ήταν έτοιμες για τελική υπογραφή.

Η Ουγγαρία, που απ' την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία διαφωνεί με την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία, ειδικά αυτών που αφορούν την ενέργεια, ξεκαθάρισε πως  δεν θα συμφωνήσει σε ένα πλαφόν τιμής στο εισαγόμενο φυσικό αέριο επειδή θα τερματίσει τις ρωσικές παραδόσεις, δήλωσε ανώτερος βοηθός του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, προσθέτοντας ότι εάν η Ε.Ε. αποφασίσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να εξαιρέσει την Ουγγαρία, όπως έκανε για το πετρέλαιο. 

Χαιρετίζει η Αθήνα την... αποφασιστικότητα της Ευρώπης 

Στην Ελλάδα κυβερνητικές πηγές σχολίασαν πως «οι διαφορές γεφυρώθηκαν. Υπήρξε κατανόηση ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια παρέμβαση όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου - παρέμβαση που κάποιοι δεν συζητούσαν καν πριν από λίγο καιρό».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «στάλθηκε έτσι μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και να προστατεύσει τους πολίτες της και τις επιχειρήσεις. Με το μήνυμα αυτό δόθηκε η πολιτική εντολή ώστε οι λεπτομέρειες να οριστικοποιηθούν σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΕΛΣΤΑΤ: 6 στις 10 επιχειρήσεις με μοναδικό εργαζόμενο τον ιδιοκτήτη τους

  Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο εκτός από τον ιδιοκτήτη...