Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Σειρήνες σε όλη την Ουκρανία – Το Κίεβο βάζει περιορισμούς στο ρεύμα

 

Εικόνες καταστροφής από επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα. 

(AP Photo/Adam Schreck, File)



Αυστηρά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από την ουκρανική κυβέρνηση, την ώρα που τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα αυξάνονται και οι δύο αντίπαλοι προετοιμάζονται για αιματηρή σύγκρουση για τη Χερσώνα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης, Ukrenergo, ανακοίνωσε ότι αναμένονται διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, μετά το ρωσικό μπαράζ χτυπημάτων τις τελευταίες ημέρες, που έφερε εκτεταμένες καταστροφές στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Η Ukrenergo, μάλιστα, με βραδινή της ανακοίνωση είχε καλέσει τους πολίτες να φορτίσουν τα πάντα μέχρι σήμερα τις 7 το πρωί, επισημαίνοντας ότι θα ακολουθήσουν διακοπές ρεύματος που θα έχουν διάρκεια έως και τέσσερις ώρες. Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες να μαζέψουν νερό και να διασφαλίσουν ότι έχουν «ζεστές κάλτσες και κουβέρτες και αγκαλιές για την οικογένεια και τους φίλους τους».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν να χρησιμοποιούν φούρνους μικροκυμάτων, κλιματιστικά, ηλεκτρικές χύτρες ή καλοριφέρ από τις 07:00 ως τις 23:00.

Σε κατάσταση συναγερμού ξανά

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια και σήμερα το πρωί οι αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν ξανά σε πάρα πολλές περιοχές. 

Βασικός στόχος των τελευταίων χτυπημάτων είναι υποδομές ενέργειας της χώρας, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα ότι πραγματοποιεί τρομοκρατικά χτυπήματα και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Εκκενώσεις ή εκτοπισμός;

Στο μέτωπο της Χερσώνας οι δυνάμεις των δύο χωρών δείχνουν έτοιμες για μια ακόμη αιματηρή σύγκρουση, την ώρα που η Ρωσία έχει ξεκινήσει διαδικασίες απομάκρυνσης πολιτών της περιφέρειας και υπολογίζεται ότι θα φύγουν από την πρώτη γραμμή περίπου 60.000 άνθρωποι.

Απαντώντας το Κίεβο, αφού κατηγόρησε αρχικά τη Μόσχα για εκστρατεία προπαγάνδας, τώρα ισχυρίζεται ότι η Ρωσία ετοιμάζει μαζικούς εκτοπισμούς «προκειμένου να αλλοιωθεί η εθνική σύνθεση των κατεχόμενων περιοχών», αλλά και προσπάθειες στρατολόγησης Ουκρανών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Μύλος και αντεγκλήσεις για τα ιρανικά drones

Στο διάγγελμά του χθες Τετάρτη το βράδυ ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 21 ιρανικά drones, δέκα από τα οποία κατευθύνονταν προς το Κίεβο. «Δυστυχώς υπήρξαν πλήγματα και νέες ζημιές σε κρίσιμες υποδομές», πρόσθεσε.

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι. «Αναμένουμε ότι ο ρωσικός τρόμος θα κατευθύνεται εναντίον των ενεργειακών υποδομών μέχρι, με τη βοήθεια των εταίρων μας, να είμαστε σε θέση να καταστρέφουμε το 100% των πυραύλων και των drones», πρόσθεσε.

Η Ε.Ε. προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον του Ιράν, το οποίο κατηγορεί ότι παρέχει στη Ρωσία drone για να πλήττει την Ουκρανία. Και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε επί δύο ώρες κεκλεισμένων των θυρών χθες για το θέμα.

Η αμερικανική διπλωματία «έχει εντοπίσει τους τελευταίους μήνες πολλές αποδείξεις ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τα ιρανικά drones για ανηλεείς και σκόπιμες επιθέσεις εναντίον του ουκρανικού λαού και ζωτικής σημασίας πολιτικών υποδομών», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι και ο Ιρανός πρεσβευτής Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί διέψευσαν τους ισχυρισμούς αυτούς. Η ρωσική διπλωματία έκανε λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες, θεωρίες συνωμοσίας», ενώ πρόσθεσε ότι «καμία απόδειξη δεν παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», υπογραμμίζοντας ότι τα drone που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία «κατασκευάζονται στη Ρωσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου