Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Ξεκινά εκκένωση στη Χερσώνα – Οι Ρώσοι απέκρουσαν επιχείρηση στη Ζαπορίζια

 

(AP Photo/Leo Correa)



Φόβοι πως η Χερσώνα θα γίνει το επόμενο θέατρο στο αιματοκύλισμα της Ουκρανίας• Προς εκκένωση 50.000 - 60.000 κάτοικοι της περιφέρειας • Η Δύση εξακολουθεί να «κυνηγάει» ιρανικά drones • Oι τελευταίες εξελίξεις.

Μετά τη χθεσινή επισημοποίηση από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι «σύντομα» θα ξεκινήσει μεγάλη μάχη στη Χερσώνα, οι ρωσικές αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι ξεκινά η διαδικασία εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Ο διορισμένος από τη Μόσχα διοικητής της περιφέρειας, τμήμα της οποίας προσφάτως προσάρτησε η Ρωσία μετά τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων, ανακοίνωσε ότι περίπου 50.000 - 60.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν μέσω της αριστερής όχθης του Δνείπερου στη Ρωσία.

Η εκκένωση αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι ημέρες, σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Σάλντο, την ώρα που ο αναπληρωτής διοικητής, Κίριλ Στρεμούσοφ, σημείωσε ότι οι άμαχοι θα πρέπει να απομακρυνθούν από την πόλη όσο το δυνατόν ταχύτερα επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να αρχίσουν επίθεση ανά πάσα στιγμή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις «θα αρχίσουν σύντομα μια επίθεση εναντίον της πόλης της Χερσώνας», δήλωσε ο Στρεμούσοφ. «Σας ζητώ να πάρετε τα λόγια μου στα σοβαρά: εκκενώστε την πόλη το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σε καταχώρισή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Σε νέα καταχώρισή του αργότερα ανέφερε πως σήμερα η κατάσταση στο μέτωπο είναι σταθερή, όμως οι πολίτες θα πρέπει να καταφύγουν στην αριστερή όχθη. «Κινηθείτε το ταχύτερο δυνατόν, παρακαλώ, προς την αριστερή όχθη», τόνισε.

Οι ρωσικές αρχές σημειώνουν ότι η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις στην πρώτη γραμμή της περιφέρειας, καταγγέλλοντας ότι σε αυτές συμμετέχουν πολλοί μισθοφόροι, ενώ ο Στρεμούσοφ τονίζει ότι η πόλη έχει μετατραπεί σε φρούριο.  «Δεν» θα παραδώσουμε την πόλη, θα παλέψουμε μέχρι το τέλος» υπογράμμισε.

Οι πολίτες στη Χερσώνα λαμβάνουν μηνύματα από την διορισμένη από τους Ρώσους διοίκηση με τα οποία καλούνται να εγκαταλείψουν την πόλη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Δύσκολες αποφάσεις»

Χθες, εξάλλου, ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως «το Κίεβο ετοιμάζει μαζική πυραυλική επίθεση στο φράγμα των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων στη Kakhovka [βόρεια της Χερσόνας]» ή και «πυραυλική επίθεση αδιακρίτως κατά της Χερσόνας», πράγμα που μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τη Μόσχα, σε «καταστροφή των υποδομών του μεγάλου βιομηχανικού κέντρου της πόλης και μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού». Σημείωσε δε ότι η χώρα του αναμένεται να λάβει σύντομα δύσκολες αποφάσεις. 

Απέκρουσαν επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο;

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο στο ουκρανικό παραμένει η περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, όπου εξακολουθούν να επικρατούν ισορροπίες τρόμου.

Σήμερα οι φιλορωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αποκρούστηκε προσπάθεια κατάληψης των εγκαταστάσεων από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις, οι οποίες φέρονται να πλησίασαν την περιοχή με βάρκες.

Ο Βλαντιμίρ Ρογκόφ, διοικητής της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ότι περίπου 30 σκάφη με στρατιώτες προσπάθησαν να αποβιβαστούν και να επιτεθούν στο εργοστάσιο, όμως η απόπειρα αποκρούστηκε. 

Πάνε στον ΟΗΕ για τα drones

Η Δύση από την πλευρά της κρατά ψηλά στην επικαιρότητα το θέμα της προμήθειας ιρανικών drones προς τη Ρωσία με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία να μεταφέρουν το ζήτημα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, η Ουκρανία προσκάλεσε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να επιθεωρήσουν τα συντρίμμια ιρανικών drone, όπως υποστηρίζει το Κίεβο, τα οποία χρησιμοποίησε η Ρωσία για να επιτεθεί κατά ουκρανικών στόχων, παραβιάζοντας την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία αφορά τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Ο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άλλωστε, υποστήριξε ότι η αγορά ιρανικών οπλικών συστημάτων είναι απόδειξη ότι η ρωσική πολεμική μηχανή δεν μπορεί να ανταποκριθεί, πλέον, στις απαιτήσεις του πολέμου.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει εφοδιάσει με επιθετικά drone τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε χθες, ότι οι δυνάμεις του χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ιρανικής κατασκευής για επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου