Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Ορίζει υπουργούς ο Σούνακ, κρατάει γνωστά πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις

 

AP Photo/Alastair Grant



Ένα-ένα ανακοινώνονται τα ονόματα των υπουργών της κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ, που έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο, μετά την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία. Στο υπουργικό του συμβούλιο συμπεριλαμβάνει πρόσωπα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και αυτής της Λιζ Τρας.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Ντόμινικ Ράαμπ, που είχε τις ίδιες ακριβώς θέσεις και επί πρωθυπουργίας Τζόνσον. Είναι 48 ετών, στενός σύμμαχος του Σούνακ. Έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών (2019-21) και στη συνέχεια υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, την άνοιξη του 2020, όταν ο Μπόρις Τζόνσον ασθένησε με Covid-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για λίγες ημέρες.

Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών θα παραμείνει ο Τζέιμς Κλέβερλι, ενώ ο Μπεν Γουάλας διατηρεί το υπουργείο Άμυνας. Ο βουλευτής Σάιμον Χαρτ θα αναλάβει συντονιστής της κομματικής πειθαρχίας (chief whip).

Επίσης επιβεβαιώθηκε αυτό που λίγο έως πολύ περίμεναν οι περισσότεροι. Ο Τζέρεμι Χαντ, που ανέλαβε να «ξηλώσει» τον μίνι προϋπολογισμό της Λιζ Τρας, θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών, ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για να αποκαταστήσει «τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

«Θα είναι δύσκολα. Αλλά η προστασία των ευάλωτων –και της δουλειάς των ανθρώπων, των δανείων και των λογαριασμών– θα είναι στο μπροστινό μέρος του μυαλού μας ενώ θα εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», είπε.

Στο υπουργείο Εσωτερικών επανέρχεται η Σουέλα Μπρέιβερμαν, η παραίτηση της οποίας ήταν καθοριστική για την κατάρρευση της κυβέρνηση της Λιζ Τρας.

Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου θα παραμείνει ο Όλιβερ Ντάουντεν, ο οποίος ήταν πρόεδρος των Συντηρητικών και παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις ταπεινωτικής εκλογικές ήττες του κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές.  Ο Ντάουντεν είχε την ίδια θέση και στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020, όπου είχε επίσης τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος θα είναι ο Ναντίμ Ζαχάουι, που επίσης ορίστηκε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, με πιθανότερη αρμοδιότητα τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Η Πένι Μορντοντ, υποψήφια για την πρωθυπουργία, επαναδιορίστηκε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΡΩΕΙ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ Data Analysis: Αυξήσεις-ρεκόρ στην Ελλάδα μετά το 2018 - Πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας

  Στεγαστική κρίση στην ΕΕ: Τεράστιες ελλείψεις σπιτιών, ακριβά ενοίκια - Αρνητική πρωτιά για Ελλάδα Data Analysis: Στην Ελλάδα οι αυξήσεις ...