Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία, μικροσυμπλοκές μετά την πορεία στο Παρίσι

 

AP Photo/Francois Mori



Εργαζόμενοι σε βιομηχανίες σε όλη τη Γαλλία προχώρησαν σήμερα σε απεργία για να πιέσουν για αυξήσεις μισθών που συμβαδίζουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, εντείνοντας έτσι τη σύγκρουση μεταξύ του εργατικού κινήματος και της κυβέρνησης μετά από εβδομάδες κινητοποιήσεων στα διυλιστήρια που προκάλεσαν ελλείψεις βενζίνης σε όλη τη χώρα.

Μετά το τέλος της κατά τ' άλλα ειρηνικής πορείας στο Παρίσι, δεκάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων. Αστυνομική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι έξι άτομα συνελήφθησαν.

«Το ζήτημα των μισθών είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα του γαλλικού λαού», δήλωσε ο επικεφαλής του αριστερού συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτίνεζ. «Είναι κάτι παραπάνω από επείγον», είπε.

Το συνδικάτο CGT έχει κάνει έκκληση για συνέχιση της απεργίας για τέταρτη εβδομάδα στην TotalEnergies, παρότι την Παρασκευή η πετρελαϊκή εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία με άλλα πιο μετριοπαθή συνδικάτα, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση 7% και παροχή μπόνους. Το CGT  απ' την πλευρά του διεκδικεί αύξηση 10% επικαλούμενο τον πληθωρισμό και τα τεράστια κέρδη της εταιρείας.

«Από κάποιο σημείο και μετά δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο», είπε μια διαδηλώτρια που είδε αύξηση μισθού μόλις 10 ευρώ το μήνα στην αλυσίδα επίπλων στην οποία εργάζεται. «Είμαι ανύπαντρη μητέρα με δύο παιδιά. Σφίγγουμε το ζωνάρι... δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αλλά δεν είναι εύκολο».

Αν και οι επικεφαλής των συνδικάτων ήλπιζαν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει εργαζόμενους στα διυλιστήρια θα φούντωνε την οργή και άρα θα προκαλούσε μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, μια έρευνα του Elabe για το BFM TV έδειξε ότι μόνο το 39% της κοινής γνώμης υποστήριξε το κάλεσμα της Τρίτης για πανεθνική απεργία.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν είπε ότι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες επιτάξεις, καθώς οι οδηγοί συνεχίζουν να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης. «Θα υπάρξουν όσες επιτάξεις κριθεί απαραίτητο...Δεν είναι φυσιολογική κατάσταση να μπλοκάρουν τα διυλιστήρια όταν έχουμε καταλήξει σε μισθολογική συμφωνία», σχολίασε ο Βεράν.

Η απεργία στα διυλιστήρια έχει γίνει μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, μετά την επανεκλογή του τον Μάιο.

Κάτι λιγότερο από το 10% των καθηγητών γυμνασίου συμμετείχαν στη σημερινή απεργία, με ακόμα μικρότερη συμμετοχή στα δημοτικά σχολεία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Το κάλεσμα για απεργία είχε μεγαλύτερη απήχηση στις επαγγελματικές σχολές, όπου οι εκπαιδευτικοί αντιτίθενται στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις.

Στο μέτωπο των μεταφορών, η Eurostar ανακοίνωσε ότι ακυρώνει ορισμένα τρένα μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού λόγω της απεργίας. Ο γαλλικός δημόσιος σιδηροδρομικός φορέας SNCF δήλωσε ότι η κυκλοφορία στις περιφερειακές συνδέσεις μειώθηκε κατά 50%, αλλά δεν υπήρξαν σημαντικές διακοπές στις εθνικές γραμμές.

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, οι απεργίες έχουν εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού γίγαντα EDF, όπου οι εργασίες συντήρησης ζωτικής σημασίας για τον ηλεκτρισμό της Ευρώπης θα καθυστερήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου