Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Δεκάδες πλοία φορτωμένα με LNG δεν έχουν πού να ξεφορτώσουν

 



Δεκάδες πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) περιφέρονται στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σημεία εκφόρτωσης, με αποτέλεσμα φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου να προειδοποιήσουν ότι μπορεί να χρειαστεί να αναστείλουν τη φόρτωση για να αντιμετωπίσουν αυτήν την «εξαιρετική κατάσταση».

Καθώς εν μέσω της ενεργειακής κρίσης η Ευρώπη χρειάστηκε να στραφεί σε εναλλακτικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου του LNG, η άφιξη πολλαπλών φορτίων LNG έχει εκθέσει την έλλειψη ικανότητας «επαναεριοποίησης» της Ευρώπης, καθώς οι μονάδες που μετατρέπουν το θαλάσσιο καύσιμο ξανά σε αέριο λειτουργούν στο μέγιστο όριο.

Εάν το φορτίο δεν εκκαθαριστεί σύντομα, αυτά τα πλοία μπορεί να αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικά λιμάνια εκτός Ευρώπης για να εκφορτώσουν το φορτίο τους, σημειώνει το Reuters.

Υπάρχουν περισσότερα από 35 πλοία φορτωμένα με LNG που πλέουν άσκοπα στα ανοιχτά της Ισπανίας και γύρω από τη Μεσόγειο, με τουλάχιστον οκτώ πλοία αγκυροβολημένα μόνο στον κόλπο του Κάντιθ, δήλωσαν χθες έμποροι, αναλυτές και πηγές σε τερματικούς σταθμούς LNG που γνωρίζουν την κατάσταση.

Η Ισπανία προσφέρει μόλις έξι σημεία στους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης για φορτία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε πηγή του κλάδου. Αυτό καλύπτει λιγότερο από το ένα πέμπτο του αριθμού των πλοίων που βρίσκονται σε ουρά στα ανοικτά των ακτών της. Η χώρα έχει έξι τερματικούς σταθμούς συνολικά.

Σε μια δήλωση που εκδόθηκε αργά τη Δευτέρα, με τίτλο «δήλωση έκτακτης επιχειρησιακής κατάστασης», ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου της Ισπανίας Enagas είπε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να απορρίψει εκφορτώσεις LNG λόγω πλεονάζουσας χωρητικότητας στους τερματικούς σταθμούς της. Πρόσθεσε ότι τα υψηλά επίπεδα πλήρωσης στις μονάδες επαναεριοποίησης της χώρας αναμένεται να παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Υπάρχουν επίσης πλοία LNG αγκυροβολημένα κοντά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεκάδες άλλα περιμένουν, είπε μια πηγή με γνώση της κατάστασης στο Reuters.

Ο διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας FLEX LNG Management, ο Oystein Kalleklev, είπε ότι τα επίπεδα πλωτής αποθήκευσης LNG είναι σε υψηλό όλων των εποχών, με λίγο περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τόνους δεσμευμένους σε πλωτές αποθήκες.

Η έλλειψη μονάδων επαναεριοποίησης ή αγωγών που συνδέουν χώρες που διαθέτουν αυτές τις εγκαταστάσεις με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, σημαίνει ότι το πλωτό υπεράκτιο LNG δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. «Έχουμε δει μεγάλο αριθμό φορτίων να περιμένουν ανοικτά της θάλασσας στη νότια Ισπανία ή να κυκλοφορούν στη Μεσόγειο, καθώς και ορισμένα φορτία που περιμένουν έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Alex Froley, αναλυτής LNG στην εταιρεία πληροφοριών ICIS.

Η κατάσταση επιδεινώνεται αφενός λόγω του ότι έχει μειωθεί η βιομηχανική ζήτηση, καθώς η οικονομία της Ευρώπης επιβραδύνεται και αφετέρου λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη εγχώρια κατανάλωση στην Ισπανία λόγω του ασυνήθιστα ζεστού καιρού.

Ο Froley της ICIS είπε ότι ένας άλλος λόγος για τη συμφόρηση είναι ότι οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και αυξάνεται η ζήτηση θέρμανσης, επομένως ορισμένα πλοία περιμένουν να πουλήσουν τα φορτία τους σε υψηλότερη τιμή που μπορεί να αντισταθμίσει το επιπλέον κόστος αποστολής που προκύπτουν από την παραμονή τους στην ανοικτή θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου