Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Η θέση της Liz Truss φαίνεται αβάσιμη, λέει ο ανώτερος βουλευτής των Tory

 


  • Δημοσίευσε
  • σχόλια
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας φεύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ Νούμερο 10ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,REUTERS

Η θέση της Λιζ Τρας ως πρωθυπουργού φαίνεται «αβάσιμη», δήλωσε ένας ανώτερος βουλευτής των Συντηρητικών.

Η Miriam Cates, εκτελεστικό μέλος της επιτροπής με επιρροή του 1922, είπε ότι η θέση της κυρίας Truss "φαίνεται δύσκολη, αν όχι αδύνατη".

Περισσότεροι από δώδεκα βουλευτές των Τόρις ζήτησαν ανοιχτά την παραίτηση της κυρίας Τρας μετά από μια ακόμη χαοτική ημέρα ως ηγέτης.

Ο σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής του 1922, συναντά αυτή τη στιγμή τον πρωθυπουργό.

Η επιτροπή του 1922 θέτει κανόνες για το πώς το Συντηρητικό κόμμα εκλέγει τον αρχηγό του και καθορίζει εάν ο πρωθυπουργός έχει την εμπιστοσύνη του κόμματος.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε τη συνάντηση με τον Σερ Γκράχαμ «για να κρατήσει επαφή με το κλίμα του πάρτι».

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε ότι η κ. Τρους δεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα και επίσης διέψευσε τις προτάσεις ότι υπάρχουν σχέδια για ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Μιλώντας στο πρόγραμμα World at One του BBC Radio 4, η κα Κέιτς είπε: «Νομίζω ότι η θέση της είναι αβάσιμη τώρα.


"Ας δούμε τι έχει σήμερα, αλλά από τη δική μου σκοπιά φαίνεται ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των βουλευτών. Δεν ξέρω πώς θα επανέλθει πραγματικά".

Νωρίτερα, η υπουργός Μεταφορών Αν-Μαρί Τρεβελιάν είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στην κα Τρας.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η κυρία Τρους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί επίσημα τους πρώτους 12 μήνες της πρωθυπουργίας της - αν και το εκτελεστικό όργανο της επιτροπής του 1922 θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό.

Η κ. Κέιτς είπε: «Πιστεύω ότι ένας διαγωνισμός ηγεσίας τώρα θα ήταν πολύ ενοχλητικός και θα δυσκόλευε πολύ τη λήψη των αποφάσεων που πρέπει να λάβουμε για την οικονομία».

Οι προσπάθειές της να επιβεβαιώσει εκ νέου την εξουσία της τορπιλίστηκαν από την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και τις φάρσες σκηνές μετά από ψηφοφορία στα Κοινά την Τετάρτη.

Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια αντικατάσταση της κας Τρους, κάτι που θα απέφευγε την ανάγκη για άλλη αναμέτρηση ηγεσίας των Τόρις ή γενικές εκλογές.

Αλλά οι διαφορετικές φατρίες στο κόμμα είναι διχασμένοι σχετικά με το ποιος πρέπει να αναλάβει τη δουλειά.

Μέχρι στιγμής 13 Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ζητήσει δημόσια την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Γκρι γραμμή παρουσίασης 2 εικονοστοιχείων

Οι Πρωθυπουργοί συναντούν τους προέδρους επιτροπών του 1922 αρκετά τακτικά. Αυτό που διαφέρει σε αυτή τη συνάντηση είναι το κλίμα στο οποίο συμβαίνει.

Ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι θα γνωρίζει και θα κατανοεί τη διάθεση μεταξύ των βουλευτών των Τόρις, επομένως το γεγονός ότι πρόκειται να μιλήσει στη Λιζ Τρας είναι αξιοσημείωτο.

Το γεγονός ότι η πρωθυπουργός φέρεται να έχει ζητήσει τη συνάντηση μπορεί να σημαίνει ότι θέλει να καταλάβει τη διάθεση του κόμματος ή ότι είχε ένα μήνυμα που έπρεπε να του στείλει - πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις εικασίες.

Αλλά μια διχαστική διάθεση υπήρχε στο πάρτι των Τόρις από τότε που ανακοινώθηκε ο μίνι προϋπολογισμός και επιταχύνθηκε τις τελευταίες 24 ώρες.

Πού τελειώνουν όλα αυτά είναι το ερώτημα.

Γκρι γραμμή παρουσίασης 2 εικονοστοιχείων

Σε ερώτηση στο πρόγραμμα Today, η κ. Trevelyan αρνήθηκε να πει εάν η Liz Truss θα οδηγήσει τους Συντηρητικούς στις επόμενες εκλογές.

«Θέλω να συνεχίσει να προσφέρει την πραγματικά σημαντική δουλειά που κάνουμε», είπε.

Λεζάντα πολυμέσων,

Η Liz Truss είναι η καλύτερη για τη δουλειά - γραμματέας μεταφορών

Η κα Τρους φαίνεται αποφασισμένη να αγωνιστεί - και προσπαθεί να επαναβεβαιώσει την εξουσία της μετά από άλλη μια μέρα αναταραχής, η οποία ξεκίνησε όταν ανέστειλε μια ανώτερη βοήθεια , τον Τζέισον Στάιν, ο οποίος ερευνάται για διαρροή πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, η Suella Braverman παραιτήθηκε από υπουργός Εσωτερικών λόγω διαρροών δεδομένων και διαφωνιών σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική. Η κ. Braverman εξαπέλυσε επίθεση στην ηγεσία της κυρίας Truss στην επιστολή παραίτησής της .

Η πρωθυπουργός διόρισε τον Γκραντ Σαπς, έναν από τους πιο σκληρούς εσωτερικούς επικριτές της, τον οποίο είχε απολύσει έξι εβδομάδες νωρίτερα από τη θέση του γραμματέα μεταφορών, ως αντικαταστάτη της κας Μπράβερμαν.

Μια απόπειρα των Εργατικών να περάσουν έναν νέο νόμο από το Κοινοβούλιο που να απαγορεύει το fracking προκάλεσε όλεθρο στις τάξεις των Τόρις.

Οι βουλευτές απειλήθηκαν με διαγραφή από το κόμμα εάν δεν υποστήριζαν την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς ήταν σθεναρά αντίθετοι στο fracking.

Commons 'shambles'

Λίγο πριν επρόκειτο να ψηφίσουν, ο υπουργός Κλίματος Γκράχαμ Στιούαρτ τους είπε ότι δεν θα αντιμετωπιζόταν ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κα Τρους, κάτι που ορισμένοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το ψήφισμα των Εργατικών χωρίς φόβο ότι θα απολυθούν.

Αυτό οδήγησε σε χαοτικές σκηνές καθώς οι βουλευτές, που ήθελαν να ψηφίσουν υπέρ της απαγόρευσης του fracking, βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου που τους διέταξαν να ψηφίσουν με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ξεκίνησε έρευνα για καταγγελίες για εκφοβισμό και ανθρωποχειρισμό βουλευτών στα λόμπι της ψηφοφορίας από συντηρητικούς υπουργούς.

Για αρκετές ώρες, δεν ήταν σαφές εάν η αρχηγός της κυβέρνησης Wendy Morton -η γυναίκα που ήταν υπεύθυνη που διασφάλιζε ότι οι βουλευτές ψηφίζουν όπως τους λένε- είχε παραιτηθεί ή όχι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κυβέρνηση εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι η κυρία Μόρτον παραμένει στη δουλειά της - και η ψήφος του fracking ήταν πάντα ψήφος εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό.

Οι βουλευτές των Τόρις που ψήφισαν υπέρ της πρότασης απαγόρευσης του fracking των Εργατικών, την οποία η κυβέρνηση απέρριψε, θα αντιμετωπίσουν «ανάλογα πειθαρχικά μέτρα», είπε η κυβέρνηση.

Λεζάντα πολυμέσων,

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ: «Μου έφτασαν οι άνθρωποι χωρίς ταλέντο» - Τσαρλς Γουόκερ

Η πρωθυπουργός «αναγνωρίζει ότι χθες ήταν μια δύσκολη μέρα», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού, προσθέτοντας: «Αναγνωρίζει ότι το κοινό θέλει να δει την κυβέρνηση να εφαρμόζει πολιτικές».

Μετά τις χαοτικές σκηνές το βράδυ της Τετάρτης, ο συντηρητικός βουλευτής Σερ Τσαρλς Γουόκερ δήλωσε ότι ήταν «έξαλλος» με τα «χάλια» - και ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» για την κυβέρνηση.

Αργότερα πρόσθεσε: «Περιμένω από την πρωθυπουργό να παραιτηθεί πολύ σύντομα γιατί δεν είναι στο ύψος της δουλειάς της».

Ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές είπαν ότι ο Σερ Τσαρλς μιλούσε για όλους αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...