Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για ενεργειακό μπλακάουτ, ενώ το σφυροκόπημα συνεχίζεται

 



Μπροστά σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος οι Ουκρανοί πολίτες εξαιτίας των ρωσικών χτυπημάτων σε ενεργειακές υποδομές της χώρας, την ώρα που είναι σε εξέλιξη πολεμικές επιχειρήσεις σε Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς να είναι έτοιμοι για προβλήματα, ενώ, κατά την ενημέρωσή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. επισήμανε ότι οι Ρώσοι έχουν βάλει στο στόχαστρο το δίκτυο ηλεκτροδότησης και προειδοποίησε για ακόμη ένα κύμα μεταναστών προς της χώρας της Ένωσης.

Στο μήνυμά του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία «έχουν σκοπό να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης και θέρμανσης αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ώστε να υποχρεώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ουκρανούς να αναζητήσουν καταφύγιο στις χώρες σας».

Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας εφαρμόζονται σε όλη την Ουκρανία ύστερα από το ρωσικό σφυροκόπημα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εξαιτίας του οποίου καταστράφηκε μέσα σε μια εβδομάδα περίπου το 1/3 των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της χώρας, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Ως απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία προκειμένου να περιορίσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης της πολεμικής εκστρατείας της.

Τόνισε επίσης ότι η πρόταση του Κιέβου για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης παρατηρητών στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας γίνεται «πιο επίκαιρη» καθώς αυξάνεται η απειλή για ρωσική επίθεση από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Καταγγελία για ουκρανικό βομβαρδισμό στη Χερσώνα

Στο πεδίο των μαχών, οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για επίθεση των δυνάμεων του Κιέβου στη γέφυρα Αντονόφσκι στον ποταμό Δνείπερο σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

Η γέφυρα αυτή χρησιμοποιείται για την επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από την περιφέρεια που πρόσφατα προσάρτησε η Ρωσία, με τον αναπληρωτή διοικητή της περιοχής, Κιρίλ Στρεμούσοφ να δηλώνει «τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η πόλη της Χερσώνας, σαν φρούριο, προετοιμάζει την άμυνά της».

Η ρωσική κατοχική διοίκηση της Χερσώνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι το Κίεβο έριξε "12 (ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς) HIMARS σε σημείο διέλευσης αμάχων κοντά στη γέφυρα Αντονόφσκι" και ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 11.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο και κυκλοφορική συμφόρηση από οχήματα που περίμεναν να διασχίσουν τον ποταμό.

Οι φιλορωσικές δυνάμεις κάλεσαν τους πολίτες να μεταφερθούν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν αντεπίθεση. Το Κίεβο, από την πλευρά του, απαντά κατηγορώντας τη Μόσχα ότι επιχειρεί μαζικό εκτοπισμό πληθυσμού για να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή. 

Εκρήξεις σε Χάρκοβο και Ζαπορίζια

Στις δύο μεγάλες πόλεις σειρά εκρήξεων ακούστηκε σήμερα, με την Ουκρανία να υπογραμμίζει ότι η Μόσχα έχει εντείνει τα πυραυλικά πλήγματα προς τη χώρα. 
Πύραυλοι έπληξαν βιομηχανική μονάδα στο Χάρκοβο σήμερα, δήλωσε ο δήμαρχός του Ιχόρ Τερέκοφ, προσθέτοντας ότι τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει αν υπάρχουν απώλειες ούτε έχουν αποτιμήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Ωστόσο ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεγκούμποφ δήλωσε ότι 5 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι πληροφορίες για τις εκρήξεις στην Ζαπορίζια προήλθαν από τον περιφερειακό κυβερνήτη Ολεξάντρ Στάρουκ. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες γι'αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...