Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, εν αναμονή της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν

 

Βομβαρδισμένο κτίριο στη Ζαπορίζια

AP Photo/Leo Correa, File



Λίγες ώρες μετά την καταδίκη της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία με ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η ουκρανική κυβέρνηση κατήγγειλε βομβαρδισμούς υποδομών καίριας σημασίας στο Κίεβο από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Ο Κύριλλος Τιμοσένκο, υποδιευθυντή του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Telegram, δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε «νέα επίθεση με drones - καμικάζι εναντίον υποδομών κρίσιμης σημασίας», ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Η Ουκρανία καταγγέλλει επιθέσεις με ιρανικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενα UAVs τύπου Σαχίντ-136 τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το γεγονός πως ούτε η Τεχεράνη ούτε το Ιράν έχουν επιβεβαιώσει την αγορά τους. 

Πάντως, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε πως βομβαρδίστηκε οικισμός, προσθέτοντας πως «σωστικά συνεργεία ήδη εργάζονται επιτόπου», χωρίς να δώσει ούτε αυτή περισσότερες λεπτομέρειες για το τι βομβαρδίστηκε ή πού ακριβώς.

Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκεται ήδη στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, όπου θα συμμετάσχει σε συνόδους περιφερειακών οργανισμών, ενώ θα έχει και συναντήσεις με ηγέτες ασιατικών χωρών, αλλά και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται ως μεσολαβητής ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές χώρες. Φτάνοντας στην Αστάνα, το πρωί της Πέμπτης και πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να σταματήσει η αιματοχυσία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό παρά τα εμπόδια.

Η συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μόλις χθες ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε να πουλήσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης Πούτιν-Μπάιντεν η τουρκική πλευρά θα παρουσιάσει ειρηνευτικές προτάσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλώντας την αντίδραση του Κιέβου, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τίποτα με τη Μόσχα.

Καταδίκη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ξημερώματα ώρα Ελλάδας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε τις πρόσφατες «παράνομες προσαρτήσεις» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, εγκρίνοντας το σχέδιο ψηφίσματος που είχε κατατεθεί με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές.

Πέραν της Ρωσίας, εναντίον του κειμένου ψήφισαν η Λευκορωσία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Νικαράγουα, ενώ υπέρ του κειμένου ψήφισαν η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Δυνάμεις-κλειδιά όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Νότια Αφρική απείχαν, παρά τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για να ταχθούν υπέρ.

Σχολιάζοντας την έγκριση του ψηφίσματος, που πάντως δεν έχει κάποια δεσμευτική ισχύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είπε ότι στέλνει «ξεκάθαρο μήνυμα» στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να σβήσει ένα κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη».

«143 έθνη τάχθηκαν στο πλευρό της ελευθερίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, υπέρ του (σ.σ. καταστατικού) Χάρτη του ΟΗΕ», και εξέφρασε «την κατηγορηματική αντίθεσή της στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της».

«Η βίαιη περιφρόνηση των εθνικών συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει ανεκτή», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι η «διεθνής ενότητα» είναι «ξεκάθαρη» ως προς το ζήτημα αυτό.

Ρωσικά πυρηνικά καύσιμα στη Ζαπορίζια

Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, θα χρησιμοποιεί ρωσικά πυρηνικά καύσιμα μόλις εξαντληθούν τα τρέχοντα αποθέματά του. Αξιωματούχος της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosenergoatom, Ρενάτ Καρσάα, δήλωσε στο TASS: «Το καύσιμο που χρησιμοποιείται θα εξαντληθεί (...) το δικό μας θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τέμπη: Στο κενό η έρευνα για τα βίντεο του δυστυχήματος

  Στο υλικό που εστάλη για ανάλυση σε εξειδικευμένη εταιρεία του εξωτερικού και την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, δεν είχε συμπεριληφθ...