Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για την ενεργειακή κρίση και τη «γενναιόδωρη» κατά τον ίδιο στήριξη των νοικοκυριών, εκφράζοντας τις γνωστές του ανησυχίες για κακομαθημένες κοινωνίες που τα θεωρούν όλα δεδομένα και λίγο πολύ ξοδεύουν αλόγιστα.

Σε συνέντευξή του στη Bild ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κάλεσε τους συμπατριώτες του να ανακαλύψουν τις αρετές της οικονομίας και έδωσε «πρακτικές» λύσεις για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Έτσι συμβουλεύει τους Γερμανούς που θα κρυώσουν φέτος να φορέσουν ένα δεύτερο πουλόβερ και να μην γκρινιάζουν για θέματα που δεν έχουν λύση.

Διαβάστε επίσης: Ο Σόιμπλε παραμονεύει

Αυτό το χειμώνα θα παγώσουν πολλοί Γερμανοί, σχολιάζει ο δημοσιογράφος της Bild. Κι ο Σόιμπλε απαντά: «Ας βάλουν τότε ένα πουλόβερ. Ή ίσως και δεύτερο. Δεν χρειάζεται να γκρινιάζουμε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα».

Όσον αφορά δε το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο Σόιμπλε έχει λύση:  «Γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε πάντα μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό στο σπίτι».

Θυσίες, θυσίες, θυσίες

Όπως εξηγεί ο υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, πολιτικών που γνωρίσαμε πολύ καλά στην Ελλάδα, οι Γερμανοί πρέπει να μάθουν να ζουν με «σφιγμένο το ζωνάρι» και να πάψουν να είναι «κακομαθημένοι». Τα κρατικά ταμεία λέει δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος στήριξης των νοικοκυριών και θα χρειαστούν θυσίες. Θυσίες των νοικοκυριών φυσικά.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια θα πηγαίνει μόνο σε αυτούς που τη χρειάζονται πραγματικά. Πρέπει να πεις στους άλλους: Αν πρέπει, δεν μπορείς να πας διακοπές. Ο κίνδυνος που βλέπω είναι ότι πιστεύουμε ότι το κράτος είναι κάτι που πρέπει απλώς να παρέχει στους πολίτες του όλο και περισσότερα. Ένα είδος σούπερ μάρκετ όπου οι πολίτες είναι κυνηγοί παζαριών.

Όχι! Αν αφήσουμε στους ανθρώπους να εννοηθεί ότι όλα είναι απεριόριστα, τότε θα έχουν την εντύπωση ότι το κράτος μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο!

Αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον κίνδυνο να συνεχίσουν τα πράγματα κατ’ αυτόν τον τρόπο εσαεί. Οι Γερμανοί θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά! Με ανησυχεί που τόσοι πολλοί Γερμανοί προτιμούν να εργάζονται λιγότερο: για παράδειγμα με μερική απασχόληση και ποτέ το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Γιατί παντού υπάρχει έλλειψη εργατών»!, κατέληξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.