Σε νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Μιλώντας σε εκδήλωση για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 στην τουρκική σχολή Ικάρων δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε χιλιοστό πίσω όσον αφορά την Ελλάδα.
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας αφού είπε ότι η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς το 1956 σημείωσε ότι η Τουρκία «μετά από αυτό, δεν υπάρχει ούτε ένα χιλιοστό στο πεδίο ή στο τραπέζι» για να κάνει πίσω.«Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει ξεκάθαρες οδηγίες σχετικά με αυτό», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.
«Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», σημείωσε ακόμα.
Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας» με αναληθείς ομιλίες και προκλήσεις, ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία θέλει «τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».
Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι δεν συμμορφώθηκε με το μνημόνιο του 1988, που προέβλεπε μορατόριουμ ασκήσεων στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου.
Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και είπε, «Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 στη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ίμια το 1997 (σ.σ. κάνει λάθος ακόμη και στην ημερομηνία) είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουμε βήμα πίσω. Ας φτάσει όπου θέλει να φτάσει, «Αν πεθάνουμε, θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι. Είναι τόσο απλό!» είπε.
Νέα αδιανόητη πρόκληση από τον Ερντογάν: Παρακολουθούμε πώς θάβουν τους αθώους τα ελληνικά φέριμποτ
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέμεινε στην σκληρή ρητορική, υποστηρίζοντας τώρα ότι ελληνικά φέριμποτ «θάβουν» πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα.
«Παρακολουθούμε το πώς θάβουν αυτούς τους αθώους, καημένους από τα ελληνικά φεριμπότ στη θάλασσα. Στο Αιγαίο, πώς τους θάβουν στη Μεσόγειο, Έτσι; Τα παρακολουθούμε» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία είναι αυτή που διασώζει τους μετανάστες.
Όπως είπε, ως μουσουλμάνοι «εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις του ισλαμισμού».
«Λοιπόν, βγάζει ο κόσμος φωνή για αυτό; Οχι. Οι φρεγάτες μας τρέχουν, τους προλαβαίνουν και τους σώζουν από τη θάλασσα. Διότι εμείς είμαστε μουσουλμάνοι. Και εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις του ισλαμισμού μας» υποστήριξε ο ίδιος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος εξαπολύει «πυρά» εναντίον της χώρας μας για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Η πιο πρόσφατη επίθεσή του έγινε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Ερντογάν είπε στη συνέλευση ότι «η Ελλάδα έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων», συμπληρώνοντας ότι «δεν θέλουμε να δούμε άλλα νεκρά μωρά όπως ο Αϊλάν, στις ακτές μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, έδειξε μια φωτογραφία με δύο νεκρά παιδιά, υποστηρίζοντας πως έχασαν τη ζωή τους επειδή η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους.
Όπως ισχυρίστηκε, οι εικόνες αυτές είναι το αποτέλεσμα των «βίαιων επαναπροωθήσεων» από το ελληνικό λιμενικό στο Αιγαίο.
Οι κινήσεις της Αθήνας και το «ραντεβού» της Πράγας
Την ίδια ώρα η Αθήνα επιδίδεται σε διπλωματικό «σπριντ» για την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και προετοιμάζεται για την αυριανή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.
Το «παρών» στην τσεχική πρωτεύουσα θα δώσει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες αποδέχτηκε και επίσημα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Πράγα γνωρίζοντας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ενόχληση των Ευρωπαίων -τόσο για την επιθετικότητά του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο όσο και για τη στάση που τηρεί έναντι στη Ρωσία, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ισχνό, δεδομένων των συνεχών επιθέσεων του Τούρκου προέδρου στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Με ενδιαφέρον αναμένει να δει η Αθήνα τη στάση που θα τηρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα.
Δεν θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους πριν από μια σημαντική συνάντηση -είτε ευρωπαϊκή είτε νατοϊκή- επιδιώκοντας να ανοίξει κάποιο ανατολίτικο παζάρι και στη συνέχεια ρίχνει τους τόνους της ρητορικής της.
Το πιο πιθανό σενάριο, ωστόσο, είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδοθεί για ακόμη μια φορά σε blame game, κατηγορώντας την Αθήνα για όξυνση των σχέσεων με την Άγκυρα και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και αποφεύγοντας να «ξεδιπλώσει» την αναθεωρητική ατζέντα του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική διπλωματία, ωστόσο, προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.
Θεωρείται δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα αποδομήσει σημείο προς σημείο τα ανυπόστατα επιχειρήματα του Τούρκου προέδρου κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Πράγα ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η διπλωματική προσπάθεια διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου