Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών λόγω κακοκαιρίας στις ΗΠΑ, επιμένουν τα φαινόμενα

 

AP Photo/Delia Thompson



Μία από τις χειρότερες καταστροφές που συνδέονται με καιρικές συνθήκες αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, καθώς εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τουλάχιστον δύο 24ωρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών σε όλη τη χώρα έχει ξεπεράσει τους 55, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Μόνο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι νεκροί έφτασαν τους 27, καθώς 12 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύχτας.

Στην κομητεία Ίρι, στη Νέα Υόρκη, τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονται άνθρωποι που εντοπίστηκαν παγωμένοι σε χιονισμένες πλαγιές, στα αυτοκίνητά τους ή είχαν πεθάνει από καρδιακό επεισόδιο, την ώρα που προσπαθούσαν να καθαρίσουν το χιόνι έξω από το σπίτι τους. Επισήμανε δε ότι έχουν καταγραφεί κι άλλοι θάνατοι, ωστόσο οι ιατροδικαστές εξετάζουν αν αυτοί πρέπει να αποδοθούν στην κακοκαιρία με άμεσο τρόπο.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα σπίτια τους στα προάστια Cheektowaga της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, όταν τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης δεν μπόρεσαν να τους προσεγγίσουν εγκαίρως για να αντιμετωπίσουν τις ιατρικές τους καταστάσεις. Στη κομητεία Ίρι κάποιοι «βρέθηκαν νεκροί μέσα σε αυτοκίνητα, άλλοι στον δρόμο, καλυμμένοι από χιόνι», σύμφωνα με αξιωματούχο, που τόνισε πώς «υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κολλήσει σε αυτοκίνητα για περισσότερες από δύο ημέρες».

Θάνατοι που σχετίζονται με την κακοκαιρία αναφέρθηκαν σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών, έξι αυτοκινητιστές που σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα στο Μιζούρι, το Κάνσας και το Κεντάκι, και μια γυναίκα που έπεσε στα παγωμένα νερά του ποταμού Ουισκόνσιν, όταν έσπασε ο πάγος.

WKBW via AP

Οι αρχές προειδοποιούν ότι η κακοκαιρία που προκάλεσε ο κυκλώνας-βόμβα αναμένεται να στοιχίσει περισσότερες ζωές, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί μέσα στα σπίτια τους, ενώ η ηλεκτροδότηση θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί άμεσα για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η καταιγίδα έκοψε το ρεύμα σε κοινότητες από το Μέιν έως το Σιάτλ. Σύμφωνα με το poweroutage.us, λιγότεροι από 100.000 πελάτες έμειναν χωρίς ρεύμα τη Δευτέρα στις 7 π.μ. EDT — από το ανώτατο όριο των 1,7 εκατομμυρίων.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου στο μέσο του Ατλαντικού είχε ζητήσει από τους 65 εκατομμύρια καταναλωτές του να εξοικονομήσουν ενέργεια εν μέσω του παγετού.

Στο Τζάκσον του Μισισιπή, αξιωματούχοι της πόλης ανήμερα των Χριστουγέννων ανακοίνωσαν ότι οι κάτοικοι πρέπει να βράσουν το πόσιμο νερό τους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

AP Photo/Bridget Haslinger

Συνεχίζεται η κακοκαιρία

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ο παγωμένος αρκτικός αέρας «που καλύπτει μεγάλο μέρος του ανατολικού μισού των ΗΠΑ» θα απομακρυνθεί αργά.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι είναι δυνατό να πέσει επιπλέον χιόνι ύψους 30 έως 60 εκατοστών σε ορισμένες περιοχές,ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί με ριπές που θα φτάνουν ακόμη και τα 64 χλμ/ώρα. 

Αυξημένη η χιονόπτωση και στον Καναδά, ωστόσο οι συνθήκες είναι ηπιότερες σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Ατελείωτη ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες

Παράλληλα εκτυλίσσεται το δράμα των ταξιδιωτών που έχουν εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια ή δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά. Έχουν καταγραφεί χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων από το Σάββατο και αναμένονται να αυξηθούν, λόγω των συνθηκών χιονοθύελλας.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ, είπε ότι σχεδόν κάθε πυροσβεστικό όχημα στην πόλη είχε αποκλειστεί από το Σάββατο και κάλεσε τους ανθρώπους την Κυριακή να σεβαστούν τη συνεχιζόμενη απαγόρευση οδήγησης στην περιοχή. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι το σύνολο του χιονιού στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπάφαλο Νιαγάρα έφτασε το 1,1 μέτρο στις 7 το πρωί της Κυριακής ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι το πρωί της Τρίτης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ECDC: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη - 60.000 περιπτώσεις σε 16 μήνες

  Newsroom  Ανανεώθηκε:  Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 14:40 Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι μπορεί...