Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν χωρίς ρεύμα στις ΗΠΑ - Δεκάδες οι νεκροί της κακοκαιρίας

 

AP Photo/Jeffrey T. Barnes



Περίπου 700.000 αμερικανικά νοικοκυριά παρέμεναν στο σκοτάδι μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Για 22 νεκρούς από τη χιονοθύελλα και τις ακραίες θερμοκρασίες μιλούν τα τελευταία επίσημα δεδομένα. Πέρασε το σημείο κορύφωσης η κακοκαιρία.

Στην... «κατάψυξη» εξακολουθεί να παραμένει το μεγαλύτερο τμήμα των ΗΠΑ, με τον «κυκλώνα-βόμβα» που σαρώνει τη χώρα τα τελευταία 24ωρα να έχει προκαλέσει ίσως τη σφοδρότερη χειμερινή κακοκαιρία στην ιστορία της.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άνθρωποι από τη σφοδρή χιονοθύελλα και το τσουχτερό κρύο των δεκάδων βαθμών υπό το μηδέν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εξακολουθούσαν να παραμένουν χωρίς ρεύμα λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν το ψύχος και η κακοκαιρία στο δίκτυο ηλεκτροδότησης δεκάδων αμερικανικών πολιτειών. Ταυτόχρονα, επικρατεί κυκλοφοριακό χάος στη χώρα, με χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις μέσα σε λίγες μόλις μέρες και καραμπόλες -ακόμη και με τραυματίες- σε αυτοκινητοδρόμους του εθνικού δικτύου, αφού εκατομμύρια Αμερικανοί επρόκειτο να ταξιδέψουν για τις γιορτές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 700.000 νοικοκυριά εξακολουθούσαν να μην έχουν ρεύμα και θέρμανση το απόγευμα του Σαββάτου -έναντι 1,5 εκατ. δώδεκα ώρες νωρίτερα- με επίκεντρο τη Βόρεια Καρολίνα, το Τενεσί και το Μέιν, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο παρακολούθησης και καταγραφής διακοπών ρεύματος σε εθνική κλίμακα, Poweroutage.us. Και στις τρεις πολιτείες καταγράφονταν για πολλές ώρες συνεχόμενα θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) προειδοποίησε τους πολίτες ότι το ψύχος αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο και προέτρεψε τους Αμερικανούς στις πληγείσες από τη χιονοθύελλα περιοχές να αναζητήσουν ζεστασιά και φροντίδα σε κλειστούς χώρους. Την Παρασκευή, είχαν καταγραφεί πολικές θερμοκρασίες που έφθαναν τους –48°C, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί… είναι τρελό!», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) η 34χρονη Άλι Λόσον που ζει εδώ και οκτώ χρόνια στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. «Χθες το βράδυ δεν μπορούσαμε να δούμε πέρα από τη βεράντα μας», είπε και συμπλήρωσε ότι τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν μπορούσαν να βγουν για να καθαρίσουν τους δρόμους. Όμως, η ίδια δήλωσε τυχερή για το γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει ηλεκτρικό ρεύμα σε αντίθεση με αρκετούς άλλους κατοίκους της περιοχής.

Εκατοντάδες άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, είτε σε μεμονωμένες περιπτώσεις εξαιτίας του μεγάλου όγκου συσσωρευμένου χιονιού, είτε επειδή εγκλωβίστηκαν σε κάποιον αυτοκινητόδρομο όπου προκλήθηκαν καραμπόλες με νταλίκες φορτηγά και δεκάδες αυτοκίνητα εξαιτίας του παγετού και του χιονιά, σύμφωνα με τον Μαρκ Πόλονκαρζ, έναν αξιωματούχο της κομητείας Ίρι. Όπως είπε, ζητήθηκε η επέμβαση της Εθνοφρουράς για τον απεγκλωβισμό τους.

Οι μετεωρολογικές προγνώσεις αναφέρουν βέβαια ότι τα χειρότερα πέρασαν και πώς η κακοκαιρία έχει περάσει το σημείο κορύφωσής της και σταδιακά απομακρύνεται, με τις φυσιολογικές καιρικές συνθήκες να αναμένεται να επανέλθουν τις πρώτες μέρες της ερχόμενης βδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...