Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Ισόβια και από το Εφετείο στον Οσμάν Καβαλά

 

Ο επιχειρηματίας και ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά που κρατείται αδικαιολόγητα στις τουρκικές φυλακές



Τίποτα δεν άλλαξε όσον αφορά την ποινή που θα επιβληθεί στον Τούρκο αντικαθεστωτικό επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά, καθώς το Εφετείο της Κωνσταντινούπολης επικύρωσε σήμερα την καταδίκη του σε ισόβια δεσμά, με την κατηγορία της απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Οι δικαστές επέβαλαν επίσης στους επτά συγκατηγορουμένους του τις ίδιες ποινές, δηλαδή κάθειρξη 18 ετών, που τους είχαν επιβληθεί και πρωτοδίκως, τον περασμένο Απρίλιο.

Ο 65χρονος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, επειδή φέρεται πως χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013 και πως στήριζε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Οι άλλοι επτά συγκατηγορούμενοί του αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παροχής υποστήριξης στον Καβαλά.

Ο Καβαλά και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες μπορούν τώρα να προσφύγουν στο τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Οι τρεις συνήγοροί του είπαν στις αγορεύσεις τους ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή του πελάτη τους, ενώ κατήγγειλαν τη σκληρότητα του κράτους σε αυτή τη μαραθώνια δίκη, την οποία θεωρούν πολιτική δίωξη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου, την περασμένη άνοιξη, ο Καβαλά δεν δίστασε να κάνει λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του, καθώς στα 64 του χρόνια έχει ήδη περάσει τα 14 από αυτά στη φυλακή: και πλέον οδηγείται να περάσει την υπόλοιπη ζωή του και να πεθάνει στις φυλακές. Ο Καβαλά κρατούνταν ήδη επί τεσσεράμισι χρόνια χωρίς να έχει περάσει από δίκη στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Η υπόθεσή του (και η καταδίκη του) έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή κατά της Τουρκίας και εντάσεις στις σχέσεις της Άγκυρας με δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καλέσει πολλές φορές την Τουρκία να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Καβαλά, μετά την έκδοση μιας απόφασης σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου