Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Υψηλός πληθωρισμός για άλλα δύο χρόνια στη Γερμανία

 

→ η επικεφαλής των «σοφών» Μόνικα Σνίτσερ

AP PHOTO



Μπορεί το 2022 να εκπνέει, ωστόσο δεν αποχωρεί μαζί του και η πίεση στον δείκτη τιμών καταναλωτή. Όπως εκτίμησε αυτό το Σαββατοκύριακο η επικεφαλής του συμβουλίου οικονομολόγων (των αποκαλούμενων «σοφών») που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για άλλα δύο χρόνια.

Η εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία τροφοδότησε περαιτέρω το ήδη αυξανόμενο κόστος για τρόφιμα και ενέργεια, ωθώντας τον πληθωρισμό στη Γερμανία στον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, με αυξήσεις των τιμών καταναλωτή περίπου 11,3% τον Νοέμβριο.

Η Bundesbank έχει προειδοποιήσει ότι ακόμη και ένα προγραμματισμένο ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μην είναι αρκετό για να μειώσει τον πληθωρισμό από διψήφιο αριθμό.

«Ο πληθωρισμός θα είναι επίσης ένα ζήτημα το 2024 και μόνο μετά θα τον δούμε ίσως να επιστρέφει στο 2%,» δήλωσε η Μόνικα Σνίτσερ, επικεφαλής των «σοφών», σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post. «Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, επειδή βλέπουμε δευτερογενείς επιπτώσεις, με τις εταιρείες να μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος τους - και ορισμένες να υπερβάλλουν σημαντικά».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγξει επειγόντως εάν θα είχε νόημα να αφήσει τους υπόλοιπους τρεις πυρηνικούς σταθμούς να λειτουργήσουν για δύο ή τρία χρόνια περισσότερο από το προγραμματισμένο.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είχε σχεδιάσει να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια μέχρι το τέλος αυτού του έτους, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε τον Οκτώβριο να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των υπόλοιπων τριών σταθμών μέχρι τον Απρίλιο, δεδομένης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Ορισμένα μέλη της κυβέρνησης θα ήθελαν να δουν τη διάρκεια ζωής τους να παρατείνεται περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid, μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειαςΗ AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid, μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειας

 Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid, μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειας Εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca / AP Photo NEWSR...