Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

QatarGate: Εξετάζουν άρση ασυλίας για άλλους τρεις ευρωβουλευτές

 

→ o Αντρέα Κοτσολίνο

© European Union 2022 - Source : EP



Στο κυνήγι της αναζήτησης όλων των στοιχείων που συνθέτουν το παζλ του σκανδάλου QatarGate –το οποίο δονεί σύσσωμη την Ευρωπαϊκή Ένωση– βρίσκονται οι βελγικές αρχές. 

Μεταξύ άλλων, οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν ποιοι βουλευτές και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έλαβαν χρήματα ή «δώρα» προς όφελος των δύο χωρών (Κατάρ και Μαρόκο), υπέρ των οποίων «εργάζονταν» ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, καθώς και ο πρώην ευρωβουλευτής και φερόμενος ως «εγκέφαλος» της ομάδας, Αντόνιο Παντσέρι.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» οι βελγικές αρχές, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα έγγραφα. Για τον λόγο αυτό, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα να κινήσει τις διαδικασίες για άρση ασυλίας του Ιταλού ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος φέρεται να συνεργαζόταν με τον Τζόρτζι και να ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ομάδας, καθώς θεωρείται πως αποφάσιζε ποιες τροποποιήσεις θα πρέπει να προταθούν και πως έδινε εντολές για το πώς πρέπει να ψηφίσουν τα μέλη των επιτροπή.

Σημειώνεται ότι στον Κοζολίνο –ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται υπό έρευνα– φέρεται να έχουν ήδη κάνει αναφορά από τις φυλακές, ο Τζόρτζι, ο Παντσερί αλλά και η Καϊλή. Ο Κοτσολίνο έχει δηλώσει αθώος και έτοιμος να συνεργαστεί με τις αρχές. 

Ανάλογο αίτημα των βελγικών αρχών προς τη Μέτσολα αναμένεται και για τους Βέλγους ευρωβουλευτές Μαρί Αρίνα και Μαρκ Ταραμπέλα που ήταν «κοντά» στον Παντσέρι. Υπενθυμίζεται ότι στο σπίτι του Ταραμπέλα έγινε έφοδος από τις βελγικές αρχές, παρουσία της Μέτσολα. Ο Βέλγος ευρωβουλευτής ισχυρίζεται ότι έχει πέσει θύμα κυνηγιού μαγισσών και η Αρίνα έχει επίσης υποστηρίξει πως είναι αθώα. Κανένας από τους δύο ευρωβουλευτές δεν έχει συλληφθεί ή κατηγορηθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, σε αυτό το στάδιο οι βελγικές αρχές είναι απαραίτητο να αποσαφηνίσουν τον ρόλο που ενδεχομένως διαδραμάτιζαν οι τρεις παραπάνω, ζητώντας τη σχετική εξουσιοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, οι αρχές άρχισαν ήδη να λαμβάνουν τα πρώτα στοιχεία από υπολογιστές και τηλεφωνικές συσκευές που κατασχέθηκαν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς που συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι λογαριασμοί Παντσέρι κι ο επιχειρηματίας από την Αφρική

Επίσης, τις τελευταίες ώρες δημοσιεύματα από τον ιταλικό Τύπο ανέφεραν πως δεσμεύθηκαν 240.000 ευρώ από λογαριασμούς του Παντσέρι και της συζύγου του, μετά από απόφαση των δικαστικών αρχών του Μπέργκαμο και πρόταση των βελγικών αρχών. Συγκεκριμένα, ο δικαστής από το Μπέργκαμο πάγωσε έξι λογαριασμούς με το όνομα του Αντόνιο Παντσέρι, της κόρης του, του πρώην γενικού γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, αλλά και του Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Ο δικαστής Αντόνιο Τσιαπάνι επισημαίνει ότι μπλοκαρίστηκαν 200.000 ευρώ που ήταν στο όνομα της κόρης του, Σίλβια, και άλλες 40.000 που ήταν στο όνομα του ιδίου. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από αίτημα διεθνούς δικαστικής συνδρομής που ζήτησαν οι βελγικές αρχές για το μεγάλο σκάνδαλο του QatarGate. Τις τελευταίες ημέρες η ιταλική οικονομική αστυνομία έχει εντοπίσει και κατασχέσει μετρητά στο σπίτι του Παντσέρι στο Μπέργκαμο, αλλά και στο σπίτι του συντρόφου της Εύας Καϊλή.

Στο μικροσκόπιο, πάντως, σύμφωνα με άλλη ιταλική εφημερίδα, μπαίνει ένα δάνειο ύψους 250.000 ευρώ που έδωσε στον Παντσέρι ένας επιχειρηματίας, γιατρός και φιλάνθρωπος από τη Νότια Αφρική. Ο λόγος για τον Ικμπάλ Σουρβέ με βάση το Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος το 2020 στήριζε τις δραστηριότητες της ΜΚΟ Fight Impunity. Ο ίδιος, άλλωστε, δήλωνε τότε ότι η δράση της οργάνωσης ήταν που τον… ενέπνευσε να παλέψει κατά του trafficking, της κακομεταχείρισης κρατουμένων και υπέρ της ειρήνης και δικαιοσύνης στον πλανήτη.

Ο Σουρβέ, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Νότια Αφρική, φέρεται να συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΜΚΟ του Παντσέρι στο Νταβός κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και στη συνέχεια η οργάνωση ζήτησε χρηματοδότηση. Το SDF, το ίδρυμα του Σουρβέ έχει κατηγορηθεί ότι συνδέεται με το Κατάρ και παρότι δραστηριοποιείται κυρίως στη Νότια Αφρική και άλλα σημεία της αφρικανικής ηπείρου, έχει δράση και σε χώρες του κόλπου.

Παράλληλα, το 2013 το ίδρυμα αγόρασε τον εκδοτικό οίκο Independent Media Group για το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων με τις «κακές γλώσσες» να μιλούν για κεφάλαια από το Κατάρ, κάτι που ο Σουρβέ το αρνείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...