ΕΥΡΩΠΗ
Την προέλασή τους στα ενεργά μέτωπα του Ντονμπάς συνεχίζουν οι Ρώσοι, που κερδίζουν σταθερά εδάφη, με βασικό στόχο την κατάληψη του Μπαχμούτ.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, στα χέρια των Ρώσων έχει πέσει η περιοχή Μπλαχοντάτνε, στο ανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ, παρά την προσπάθεια των Ουκρανών. Την πληροφορία κατοχής του Μπλαχοντάτνε μετέδωσε η ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Βάγκνερ που επιχειρεί για λογαριασμό της Ρωσίας.
Η κατάληψη του Μπλαχοντάτνε φέρνει τους Ρώσους ακόμα πιο κοντά στο κομβικό Μπαχμούτ, το οποίο έχουν περικυκλώσει και προσπαθούν να το καταλάβουν. Υπενθυμίζεται ότι οι Ουκρανοί έχουν ήδη απωλέσει τη στρατηγικής σημασίας πόλης Σολεντάρ, στα περίχωρα του Μπαχμούτ.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάληψη του Σολεντάρ και η συστηματική περικύκλωση του Μπαχμούτ καθιστούν τη θέση των Ουκρανών υπερασπιστών εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς έχει απομείνει μόνο ένας ανοιχτός δρόμος ανεφοδιασμού, που κι αυτός βάλλεται συνεχώς από το ρωσικό πυροβολικό.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, εύλογη είναι η επιτακτική έκκληση από το Κίεβο προς τους δυτικούς συμμάχους της για σημαντική στρατιωτική βοήθεια.
Δηλώσεις για μια συνάντηση Πούτιν - Σολτς
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ανέφερε ότι o Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός σε επαφές με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς παρότι δεν έχει προγραμματίσει κάποια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. , όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti επικαλούμενο εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel που δημοσιεύεται σήμερα, ο Σολτς δήλωσε: «Θα μιλήσω ξανά με τον Πούτιν γιατί είναι απαραίτητο να μιλήσουμε» και πρόσθεσε: «Είναι ευθύνη του Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία για να τερματιστεί αυτός ο φρικτός, άσκοπος πόλεμος που έχει ήδη στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές».
Τελευταία φορά που είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι Πούτιν και Σολτς ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δωρήτρια χώρα στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου, και μεγαλύτερη από άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Βρετανία. Την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο και ότι θα εγκρίνει την αποστολή Leopard από συμμαχικές ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου