ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία, τόσο για την έκδοση όσο και για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, αναφορικά με τα νόμιμα όρια λειτουργίας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).
«Η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εγείρει προβληματισμούς συνταγματικότητας αλλά και συμβατότητας, τόσο με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 7 του νόμου 5002/2022, αναφορικά με το δικαίωμα της Αρχής να ενημερώνει τον παρακολουθούμενο για λόγους εθνικής ασφάλειας», τονίζεται στο ψήφισμα.
Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι καμία άλλη εξουσία δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των καθηκόντων της, πολλώ δε μάλλον κατά την άσκηση των ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων. Υπογραμμίζεται δε, ότι ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να περιορίσει τις συνταγματικά αναγνωρισμένες αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και κανένα κρατικό ή δικαστικό όργανο δεν μπορεί να ασκεί προληπτικό έλεγχο ή εποπτεία στην Αρχή.
«Ο νομικός κόσμος της χώρας καλείται και οφείλει να περιφρουρεί και να προάγει την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του πολίτη σε ένα Κράτος Δικαίου», υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- το ψήφισμα του ΔΣΘ.«
Δε βρισκόμαστε σε χώρα ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού»
Με εύσχημο τρόπο απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης ο Δημήτρης Βερβεσός, με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να σχολιάζει παράλληλα και την πρωτοφανή κίνηση Ντογιάκου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει την Παρασκευή, αναφερόμενος στο τσουνάμι αντιδράσεων κατά της γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι κι «100 συνταγματολόγοι να μαζευτούν και να βαράνε το κεφάλι τους στο πάτωμα, ο νόμος ισχύει».
Μιλώντας στο +News, ο κ. Βερβεσός σημείωσε ότι «δεν ξέρω ποιος πρέπει να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο, αλλά αν κάποιος πρέπει να το χτυπάει, δεν είναι οι συνταγματολόγοι, κάποιοι άλλοι πρέπει». Τόνισε επίσης πως η προσπάθεια να αφαιρεθούν οι συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και να καταστεί αυτή ένα πουκάμισο αδειανό δεν προσομοιάζει σε μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία.
Η δήλωση του Δημήτρη Βερβεσού
Εισαγωγή
Ο Ντογιάκος στη γνωμοδότησή του λέει ότι ΑΔΑΕ δεν μπορεί να κάνει έλεγχο στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για το αν τηρεί τον νόμο και να της επιβάλλει πρόστιμα. Δεν μπορεί να ελέγξει τα στοιχεία για να ενημερώσει την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα η ΑΔΑΕ. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να καταντήσει ένα διακοσμητικό θεσμικό όργανο, ένα αδειανό πουκάμισο και να έρθει ο νόμος να της αφαιρέσει αρμοδιότητες που της έχει δώσει το Σύνταγμα. Αυτό είναι πρωτόγνωρο, δεν ξέρω πόσοι πρέπει να χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο αλλά αν κάποιος πρέπει να το χτυπάει δεν είναι οι συνταγματολόγοι κάποιοι άλλοι πρέπει.
Ότι σε μία ελληνική δημοκρατία θα λέμε ότι ο νόμος απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να κάνει τον έλεγχο τον οποίο της έχει επιφυλάξει το Σύνταγμα. Κάπου αλλού βρισκόμαστε, δε βρισκόμαστε σε χώρα ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου