Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Πανστρατιά δήμων για την κατάργηση της «διάταξης Βορίδη»

 

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων με αφορμή τη δίωξη των 27 δημοτικών συμβούλων στο Μπραχάμι ● Χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ προγραμματίζεται πανελλαδική απεργία τη Μ. Δευτέρα.

Στον μονόδρομο της κλιμάκωσης κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων κινούνται οι εξελίξεις της υπόθεσης που έχει ξεκινήσει με επίκεντρο τον Δήμο Αγίου Δημητρίου – υπόθεση που έχει αναδείξει με τακτικά δημοσιεύματά της η «Εφ.Συν.» και αφορά την κλήτευση σε απολογία 27 δημοτικών συμβούλων της πόλης οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο», επειδή σεβάστηκαν δύο πρωτόδικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης και δεν άσκησαν εφέσεις στη μετατροπή συμβάσεων 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Το αίτημα για κατάργηση της υποχρεωτικής άσκησης εφέσεων από πλευράς ΟΤΑ σε πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν εργασιακές διεκδικήσεις (άρθρο 37, ν. 4915/2022) υποστηρίζεται πλέον και από τους δημάρχους της Αττικής, πέρα από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία την ερχόμενη Τρίτη (4 Απριλίου) θα συνεδριάσει εκτάκτως με πρόταση να πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου με αιτήματα την απόσυρση της «διάταξης Βορίδη» και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Ο μεγάλος απών

Πρόκειται για αιτήματα που μεταφράζονται στην υπεράσπιση της αυτοτέλειας των δήμων και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων τους. Στη χθεσινή πρωινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) υιοθετήθηκε ομόφωνα η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγ. Δημητρίου για καταδίκη της πειθαρχικής παραπομπής των 27 αιρετών και απόσυρση του άρθρου 37.

Δήμαρχοι όπως οι Γ. Μαρκόπουλος (Γαλατσίου, πρόεδρος ΠΕΔΑ), Σ. Ρούσσος (Χαλανδρίου), Α. Κατωπόδης (Βύρωνα) βρέθηκαν στη μεσημεριανή κινητοποίηση που κάλεσαν ο Δήμος Αγ. Δημητρίου και η ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βασ. Σοφίας, ενώ οι δήμαρχοι Χρ. Βρεττάκος (Κερατσινίου-Δραπετσώνας) και Γ. Φωστηρόπουλος (Π. Φαλήρου) έστειλαν χαιρετισμό.

Μεγάλος απών ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης: δεν βρισκόταν στο υπουργείο να συναντήσει αντιπροσωπεία αιρετών και εργαζομένων, «παρότι γνώριζε ότι θα έρθουμε» επισήμανε στην «Εφ.Συν.» η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τρίωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ «απαντώντας στην τρομοκρατία της κυβέρνησης να καλέσει με πειθαρχικό παράπτωμα τους δημοτικούς συμβούλους Αγ. Δημητρίου που δεν άσκησαν έφεση στην απόφαση την οποία κέρδισαν οι εργαζόμενοι που ήθελαν να μονιμοποιηθούν» τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν. Τράκας.

«Το ποτήρι ξεχείλισε», πρόσθεσε, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την ελευθερία να παίρνει τις δικές της αποφάσεις. Η απόφαση στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας την Τρίτη θα είναι 24ωρη απεργία για όλους τους εργαζόμενους και συγκέντρωση στην πλ. Καραϊσκάκη (σ.σ. όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ), για να δώσουμε τη μάχη να απαλλαγούν από το καθεστώς ομηρίας οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Επίσης πρέπει να πάρει θέση η ΚΕΔΕ. Ουσιαστικά η ΠΕΔΑ έχει βγει πιο μπροστά με την ομόφωνη απόφασή της να στηρίξει τους εργαζόμενους και η ΚΕΔΕ έχει μείνει πίσω. Με τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα καλέσουμε στην Αθήνα θα συναντήσουμε την ΚΕΔΕ τη Μ. Δευτέρα, όπως και τον υπουργό Εσωτερικών» συμπλήρωσε σε έντονο ύφος ο κ. Τράκας. Ουκ ολίγες φορές σχολιάστηκε σε πηγαδάκια της χθεσινής συγκέντρωσης ότι η ΚΕΔΕ προς το παρόν τηρεί «σιγή ιχθύος».

«Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για να πετύχουμε αφενός κατάργηση της διάταξης που επεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο δήμων και Περιφερειών και αφετέρου να μην προχωρήσουν οι όποιες πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των δημοτικών συμβούλων, που σεβόμενοι τον ρόλο τους και τη λαϊκή εντολή στήριξαν την εισήγηση να μην ασκηθεί έφεση και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να γίνουν αορίστου χρόνου.

Μαζική απάντηση

»Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η καθαριότητα των σχολείων, η καθαριότητα της πόλης, το πράσινο, οι τεχνικές υπηρεσίες δεν είναι περιστασιακές ανάγκες. Είναι αρμοδιότητες που μας έχουν ανατεθεί και οφείλουμε να τις υλοποιούμε. Μας έχουν ανατεθεί χωρίς οικονομικούς πόρους. Δεν γίνεται να μας στερούν και τους ανθρώπινους πόρους» τόνισε η κ. Ανδρούτσου στην εφημερίδα μας.

«Η κυβέρνηση δεν σέβεται ούτε τη Δικαιοσύνη, ούτε τους θεσμούς, ούτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τους δημότες που βιώνουν τη φτώχεια και την ανασφάλεια και την έλλειψη υπηρεσιών και προσωπικού. Εχουμε την πλήρη υποστήριξη των πολιτών.

»Η κυβέρνηση θα πάρει μαζική απάντηση και για τους νεκρούς εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, για τους οποίους κωφεύει, και για τις πειθαρχικές διώξεις αιρετών που πήραν βαθιά δημοκρατική απόφαση υπερασπιζόμενοι το συμφέρον της πόλης τους» δήλωσε ο Χριστ. Ευθυμίου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αγ. Δημητρίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Αναμένονται ψηφίσματα υπεράσπισης των 27 αιρετών από δημοτικά συμβούλια της Αττικής. Το θέμα πρόκειται να τεθεί σε προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλίμου, ενώ στον Δήμο Αθηναίων ο Π. Κωνσταντίνου, σύμβουλος της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», θα ζητήσει σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης πριν από τη Μ. Δευτέρα, ώστε να υπάρξει απόφαση στήριξης εργαζόμενων και αιρετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου