ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Την άμεση κλήση του τέως Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Σκούμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετά την αιφνιδιαστική καρατόμηση και τις βαριές αιχμές που άφησε ο ίδιος κατά του πολιτικού του προϊσταμένου.
«Η σιωπή Μητσοτάκη - Θεοδωρικάκου στις σοβαρές καταγγελίες του πρώην Αρχηγού της ΕΛΑΣ κ. Σκούμα απλά επιβεβαιώνει ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σημειώνει ότι «ο πρώην Αρχηγός της ΕΛΑΣ, που μόλις πριν ένα μήνα ανανεώθηκε η θητεία του, αντικαταστάθηκε χθες ξαφνικά, αφήνοντας βαριές σκιές για τις τελευταίες κρίσεις της ΕΛΑΣ και μιλώντας για αντισυνταγματικές και αδιαφανείς ενέργειες και για κέντρα εξουσίας που παρεμβαίνουν στην Ελληνική Αστυνομία. Και όλα αυτά ενώ έχουν προηγηθεί οι αποκαλύψεις για συναλλαγή και τοποθετήσεις σε κρίσιμες θέσεις της ΕΛΑΣ από τη Greek Mafia».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «Μητσοτάκης και Θεοδωρικάκος δεν μπορούν άλλο να κρύβονται και να σιωπούν» και υπογραμμίζει πως «για να μην υπάρχει απολύτως καμία σκιά, ο πρώην Αρχηγός κος Σκούμας πρέπει άμεσα να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει: ‘Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα επειδή σεβόμουν το Σύνταγμα'».
Ο τέως Αρχηγός της Αστυνομίας μέσω επιστολής αφήνει αιχμές και κάνει αναφορές για «πρωτοφανή απαξίωση του ρόλου του». Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που λέει ότι «στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός».
Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωναν πως «η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο με αυτή την αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ και πάρθηκε, ομόφωνα, με μόνο γνώμονα την βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών». Και πρόσθεταν: «Είναι κατανοητή ασφαλώς κι η ανθρώπινη πικρία αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός στόχος της».
Ήδη απ' τις πρώτες ώρες της καρατόμησης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε καίρια ερωτήματα για τα οποία δεν πήρε καμιά απάντηση απ' το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση.
Τα κομβικά ερωτήματα
- Ποιες είναι οι αποφάσεις που επικαλείται ο τέως Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ στην ανακοίνωσή του, οι οποίες παρότι φέρεται να υπηρετούσαν το Σύνταγμα, δεν έτυχαν αποδοχής από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και γιατί;
- Ποια είναι τα επί λέξει «κέντρα εξουσίας» στο Υπουργείο που ζητούσαν τη λήψη άλλων αποφάσεων, ενάντια στην «απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία»;
- Ποιες είναι οι επί λέξει «ευθύνες του πολιτικού προϊσταμένου» του αποπεμφθέντος Αρχηγού;
- Ποιες αποφάσεις επιθυμούσαν αυτά τα «κέντρα» να επιβάλλουν στον τέως Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.;
- Ποια είναι τα ανεπαρκή πρόσωπα που κατέλαβαν θέσεις ευθύνης στην ΕΛ.ΑΣ. παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις του τέως Αρχηγού;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου