Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

«Χαστούκι» Κομισιόν στην κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις στην ΑΔΑΕ

 

Ντιντιέ Ρέιντερς

AP Photo/Virginia Mayo



Μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιφυλάσσει η Κομισιόν. Απαντώντας σε ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη για τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις που φαλκιδεύουν τον Ανεξάρτητο χαρακτήρα της ΑΔΑΕ ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ στέλνει ένα ακόμη ασυνήθιστα αυστηρό μήνυμα υπέρ της διαφύλαξης της Ανεξαρτησίας τόσο της ΑΔΑΕ όσο και κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής.

Μάλιστα, στο κλείσιμο της απάντησής του ο Επίτροπος Nτιντιέ Ρέιντερς απευθύνει προς Αθήνα μια έμμεση αλλά καθαρή προειδοποίηση καθώς αναφέρεται στη δυνατότητα της Κομισιόν να «λάβει μέτρα επιβολής χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών επί παραβάσει», στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί τελικά από το κράτος-μέλος – εν προκειμένω την Ελλάδα – το δίκαιο της ΕΕ.

Στην απάντησή του προς τον Ευρωβουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left ο Βέλγος Επίτροπος επισημαίνει με έμφαση πως  «ορισμένες ανεξάρτητες αρχές στα κράτη μέλη έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου της ΕΕ και υπόκεινται σε υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό», ενώ στη συνέχεια περιγράφει αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας της ΑΔΑΕ. Από το πλαίσιο αυτό προκύπτει ξεκάθαρα η απευθείας σύνδεσή της σύστασης και της λειτουργίας της αρχής με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του Ενωσιακού Δικαίου.

Με εντυπωσιακή σαφήνεια και αυστηρότητα που δεν συνηθίζεται σε αντίστοιχες απαντήσεις Επιτρόπων σε ερωτήσεις μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος Ρέυντερς επιλέγει μέσω της απάντησης προς στον Ευρωβουλευτή να απευθυνθεί ένα μήνυμα ενόχλησης προς την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και μια βαρύνουσας σημασίας έμμεση προειδοποίηση ακόμη και για ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της χώρας μας.

Το αυστηρό ύφος της απάντησης Ρέιντερς, ωστόσο, δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε προηγηθεί απάντηση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης για τις μεθοδεύσεις Μητσοτάκη σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

Στην ερώτησή εκείνη ο Κώστας Αρβανίτης είχε επικαλεστεί την ίδια την Επιτροπή, που σε έγγραφό της προς την Ελληνική Κυβέρνηση, είχε χαρακτηρίσει την πρακτική της «κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16(1) του κανονισμού 2017/1939». Η Κομισιόν αναφέρεται στην απόφαση της Κυβέρνησης να προσκαλέσει στη σχετική διαδικασία μόνο εισαγγελείς, χωρίς να συμπεριλάβει και δικαστές, ενώ στον σχετικό κανονισμό προβλέπεται ρητά η επιλεξιμότητα και των δικαστών.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος Δικαιοσύνης είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως «τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου», η αυστηρή τήρησή τους, δηλαδή, συνιστά υποχρέωση και όχι επιλογή για κάθε Κράτος – Μέλος.

Αποκλείοντας κάθε περιθώριο για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να επικαλεστεί δήθεν λάθος ή διαφορετική ερμηνεία ως προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας, αποκαλύπτει πως αυτά είχαν γίνει γνωστά με τον πιο επίσημο και σαφή τρόπο και στην Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς όπως σημειώνει «η Επιτροπή υπενθύμισε στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη τα εφαρμοστέα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής, καλώντας τα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν τη συμβατότητα των εθνικών νομοθεσιών και διαδικασιών με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου.»

«Η απάντηση Ρέυντερς έρχεται σε μια στιγμή που η επίθεση της απερχόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος της ΑΔΑΕ κορυφώνεται. Το μήνυμα του Επιτρόπου της ΕΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς από μόνη της η απάντηση συνιστά μια δεινή ήττα των μεθοδεύσεων Μητσοτάκη» σχολιάζει ο Κώστας Αρβανίτης, και συνεχίζει: «Με αυστηρή γλώσσα, τόσο με τη σημερινή του απάντηση όσο και με την προηγούμενη, για το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκρούει μεθοδεύσεις και λαθροχειρίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στέλνει αυστηρό μήνυμα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ, ένα δίκαιο που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διστάζει να καταπατά όποτε τη βολεύει. Αυτό κάνει καταλύοντας την Ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, αυτό κάνει και όταν παίζει επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια με το θεσμό του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Ο τοξικός κ. Μητσοτάκης και ο θεσμικός κατήφορος της κυβέρνησής του ενοχλούν ανοιχτά ακόμη και τη συντηρητική γραφειοκρατία των Βρυξελλών, κακοποιούν το κράτος Δικαίου και απομακρύνουν τη χώρα μας από την Ευρώπη. Κάτω τα χέρια από την ΑΔΑΕ – Κάτω χέρια από το Κράτος Δικαίου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Business friendly» το μετά-ΣΥΡΙΖΑ κόμμα Κασσελάκη, «unfriendly για την Αριστερά» απαντά η Κουμουνδούρου

  EUROKINISSI ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 01.11.24 13:18 efsyn.gr Για παραδοχή του πραγματικού του στόχου ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλούν τον...