Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Συστάσεις και μέτρα για τον καύσωνα: Τι να προσέχουν πολίτες και εργαζόμενοι

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI



Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού είναι μπροστά μας και οι αρμόδιες αρχές προχωρούν σε συστάσεις τόσο προς τους πολίτες, όσο και προς τους εργοδότες, για να τον αντιμετωπίσουμε με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.

Οι συστάσεις αφορούν όλα αυτά τα οποία πρέπει να κάνουν οι πολίτες ώστε να είναι ασφαλείς, αλλά και να μην υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και να λειτουργούν τα κλιματιστικά, και οι εργοδότες για να μη βρεθούν σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι.


• Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες -  Πότε κορυφώνεται, πού θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος

Ευπαθείς ομάδες

Στην εγκύκλιο του υπ. Υγείας εφιστάται ιδιαιτέρως την προσοχή σε ηλικιωμένους, εγκύους, παιδιά και ευπαθείς ομάδες, οι οποίες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τις επερχόμενες μεταβολές της θερμοκρασίας. Οι πολίτες πρέπει να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους και αν χρειαστεί να βγούμε έξω αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο. Συνιστάται η χρήση καπέλου και το ελαφρύ ντύσιμο, η κατανάλωση νερού και φυσικών χυμών, τα ελαφριά γεύματα και η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

Ειδικά οι χρόνια πάσχοντες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν εντός της οικίας τους κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες

  • ηλικιωμένοι
  • μωρά και μικρά παιδιά
  • έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
  • άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
  • άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
  • άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)
  • άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)
  • άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Οι κίνδυνοι από την άνοδο της θερμοκρασίας

Επισημαίνεται πως, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στον θάνατο.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40,5 βαθμοί), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Πρώτες βοήθειες

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: 

Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λπ.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Γενικές οδηγίες προφύλαξης

  • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
  • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
  • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στον λαιμό.
  • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα 
  • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συστάσεις προς εργοδότες και εργαζόμενους για τον καύσωνα

Από τη δική του πλευρά, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσε συστάσεις προς τους εργοδότες και πρότεινε μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Για τις ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται η τηλεργασία. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας συστήνονται τα εξής:

Α. Οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης

  • Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
  • Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-17.00.
  • Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
  • Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

B. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες

  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-17.00
  • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).
  • Για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, συστήνεται, όπου αυτό είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας, η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασία μέσω τηλεργασίας.

Επίσης προβλέπεται εντατικοποίηση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας σε εργασιακούς χώρους, με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), εργασίες σε στεγασμένους χώρους, όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, κ.α.), καθώς και χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τέλος συστήνεται η συχνή παραπομπή των εργοδοτών στην ιστοσελίδα την http://www.hnms.gr/emy/el/forecast/deikths_wbgt της ΕΜΥ όπου υπάρχει 48ωρη πρόβλεψη του σχετικού βιοκλιματικού δείκτη πρόβλεψης (WBGT) της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τον προγραμματισμό των εργασιών ή/και των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την αποτροπή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Παρομοίως, εκτίμηση του δείκτη WBGT (ΘΥΒΜΑΣ) για εξωτερικούς χώρους σε πραγματικό χρόνο και προβλέψεις για τις επόμενες 48 ώρες, παρέχεται επίσης από την εφαρμογή «ΘΥΒΜΑΣ – Δείκτης Θερμικής Καταπόνησης» για έξυπνα κινητά, λαμβάνοντας μετεωρολογικά δεδομένα από τον πλησιέστερο στο χρήστη μετεωρολογικό σταθμό: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.wbgt

Σε περίπτωση καταγγελιών το κοινό μπορεί να απευθύνεται στο τηλέφωνο καταγγελιών 1555 ή στις κατά τόπους αρμόδιες Επιθεωρήσεις ασφάλειας και υγείας στην Εργασία.

Προσοχή στην κατανάλωση ρεύματος

Έπειτα από σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον Θ. Σκυλακάκη, με τη συμμετοχή της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ, εκδόθηκαν οδηγίες για την ορθολογιστική κατανάλωση ρεύματος, ώστε να αποφευχθούν διακοπές και καταπόνηση του συστήματος.

Οι ώρες αιχμής που πρέπει να προσέχουμε ποιες συσκευές ανάβουμε είναι οι εξής:

  • Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής 20:00-22:00. Όπως επισημαίνει το υπουργείο, η κίνηση αυτή θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.
  • Σύσταση στους πολίτες να μεταφέρουν, στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές, κατά τις ώρες 14:00-18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη.

Ενεργοβόρες συσκευές στο σπίτι

Οι πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές είναι οι παρακάτω:

  • Θερμοσίφωνας (κατανάλωση ρεύματος από 3.000W έως 5.000W)
  • Φούρνος (κατανάλωση ρεύματος από 2.200W έως 4.000W)
  • Αερόθερμο (κατανάλωση ρεύματος από 2.000W έως 3.000W)
  • Πιστολάκι μαλλιών (κατανάλωση ρεύματος από 1.800W έως 2.500W)
  • Μάτι κουζίνας (κατανάλωση ρεύματος από 1.500W έως 2.000W)
  • Βραστήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.200W έως 3.000W)
  • Στεγνωτήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 4.000W)
  • Πλυντήριο πιάτων (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.400W)
  • Σίδερο (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.000W)

Ανοίγουν κλιματιζόμενες αίθουσες στις γειτονιές της Αθήνας

Aπό σήμερα, Τρίτη 11 Ιουλίου, ο Δήμος Αθηναίων, θέτει σε λειτουργία επτά ειδικά διαμορφωμένους κλιματιζόμενους χώρους για τη φιλοξενία και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι, που θα λειτουργούν από τις 08.00 π.μ μέχρι και τις 08.00 μ.μ., είναι οι εξής:

  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108223946)
  • Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15 (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109240403)
  • Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4 (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103423716)
  • Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & 'Αστρους (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105140877)
  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372 (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2102012334)
  • Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108815877)
  • Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6459890)

Στο μεταξύ οι ομάδες Streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (KYAΔΑ), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα συνεχίσουν καθ' όλη τη διάρκεια του καύσωνα το καθημερινό έργο τους, επιχειρώντας στο δρόμο με έξι βάρδιες πρωί και βράδυ, προσφέροντας πλήρη γεύματα, μπουκαλάκια με δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης σε άστεγους.

Παράλληλα, θα τους ενημερώνουν για τις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων και τα σημεία δροσιάς της πόλης, παρέχοντας χρηστικές πληροφορίες για την προστασία τους από τον καύσωνα.

Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τα αδέσποτα ζώα της πόλης, για τα οποία ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει 150 ποτίστρες στις γειτονιές της πρωτεύουσας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μ.Ζαχάροβα: «Ο πόλεμος θα αλλάξει ριζικά αν η Ουκρανία πλήξει σε βάθος έδαφός μας»

  Το υπουργείο αναφέρει ότι μια τέτοια ενέργεια θα πυροδοτούσε μια «επαρκή και απτή» απάντηση από τη Ρωσία 18.11.2024 | 20:59 Η εκπρόσωπος Τ...