ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικές αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια του ρεύματος
Λάδι στη φωτιά των ήδη αυξημένων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος ρίχνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (νυν ΡΑΑΕΥ) εγκρίνοντας την άνοδο των διασφαλισμένων εσόδων για τη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε την αύξηση του δείκτη απόδοσης WACC, που αντιστοιχεί στο μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίων, αφενός για τον διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ΑΔΜΗΕ και αφετέρου για τον διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ. Με βάση αυτή την άνοδο των συντελεστών, θα προκύψουν αυξήσεις χρεώσεων στα ρυθμιζόμενα έσοδα που χρεώνονται σε κάθε λογαριασμό. Και αυτό θα συμβεί την ώρα που οι χρεώσεις αυτές υπέρ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αυξήθηκαν έως τριπλασιασμού τους τελευταίους μήνες ενώ οι δείκτες WACC παρέμεναν ίδιοι όπως είχαν καθοριστεί από το 2020.Πρόκειται για ακόμη ένα επεισόδιο στο σκηνικό της «άγριας Δύσης» που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο της ενέργειας, όπου οι χρεώσεις επιβάλλονται με τον πλέον ομιχλώδη τρόπο (τρανό παράδειγμα η «ρήτρα αναπροσαρμογής») με την κυβέρνηση να διασφαλίζει πρωτίστως τα έσοδα των διαχειριστών και των επιχειρήσεων. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνον η προεκλογική περίοδος με τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων που δόθηκαν προκειμένου οι αυξήσεις να μη γίνουν ορατές από τους καταναλωτές.
Στην προκειμένη περίπτωση, το θέμα δεν αφορά το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού όπου η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι χρεώνουν την κατανάλωση ενέργειας. Οι αυξήσεις αφορούν τις δύο ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπέρ ΑΔΜΗΕ (μεταφορά ενέργειας) και ΔΕΔΔΗΕ (διανομή). Σε αυτές τις χρεώσεις επιβλήθηκαν πρόσφατα σημαντικότατες αυξήσεις:
ΑΔΜΗΕ: Τον Σεπτέμβριο του 2022 η ΡΑΕ ενέκρινε αυξήσεις που ξεπέρασαν το 50% για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από τη χαμηλή τάση. Η χρέωση εκεί ανέβηκε από τα 6,35 στα 9,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η αύξηση της χρέωσης για τις επιχειρήσεις της μέσης τάσης ήταν στο 180% ανεβαίνοντας από το 1,384 στα 3,869 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στην υψηλή τάση η χρέωση σχεδόν διπλασιάστηκε αλλά καλύφθηκε εν μέρει από έκπτωση που χορηγήθηκε.
ΔΕΔΔΗΕ: Οι αυξήσεις στις χρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ ίσχυσαν από τον περασμένο Μάιο και χτύπησαν καίρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εδώ άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού καθώς η τελική χρέωση προκύπτει όχι μόνο με βάση την ενέργεια που καταναλώνεται αλλά και την ισχύ της σύνδεσης. Η χρέωση ισχύος υπερτριπλασιάστηκε από το 1,1 ευρώ ανά κιλοβάτ και μήνα στα 3,5 ευρώ. Ταυτόχρονα, η χρέωση ενέργειας αυξήθηκε κατά 50% από 2,8 στα 4,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υπολογίζεται ότι ένα νοικοκυριό που καταναλώνει ετησίως 3.600 κιλοβατώρες (300 τον μήνα) χρεώνεται πλέον με περίπου 170 ευρώ έναντι 90 ευρώ πριν από τον Μάιο.
WACC: Οι αυξήσεις που προαναφέραμε επιβλήθηκαν ενώ για τον ΑΔΜΗΕ ίσχυε «μέσο διασφαλισμένο έσοδο» 6,1% για την τετραετία 2022-2025 και για τον ΔΕΔΔΗΕ 6,7% για την τετραετία 2021-2024. Οι δύο επιχειρήσεις ζητούσαν εδώ και μήνες να αυξηθούν οι συντελεστές WACC. Με αφορμή δηλώσεις του προέδρου της τότε ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα, τον Ιούνιο του 2022, η «Εφ.Συν.» έγραφε για «ανοιχτή σύγκρουση με τον ΑΔΜΗΕ» που ζητούσε να ανέβει το WACC στο 7,5% γιατί αλλιώς θα κινδύνευαν οι επενδύσεις του (π.χ. καλωδιακή σύνδεση νησιών). «Θέλουμε να γίνονται επενδύσεις αλλά όχι να χαρίζονται χρήματα. Αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του να το πει», είπε τότε ο κ. Δαγούμας ο οποίος παραμένει στη ΡΑΑΕΥ, όμως χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες καθώς για τον τομέα ενέργειας αποφασίζει ο τότε αντιπρόεδρος Δ. Φούρλαρης.
Το θέμα είναι ότι με τη νέα απόφαση Φούρλαρη τα WACC αυξάνονται και μάλιστα αναδρομικά. Ο δείκτης ανεβαίνει για τον ΑΔΜΗΕ από το 6,1% στο 7,51% (αύξηση 23,11%) ενώ για τον ΔΕΔΔΗΕ σκαρφαλώνει από το 6,7% στο 7,66% (+14,5%). Με άλλα λόγια ανοίγουν λεωφόροι για νέες αυξήσεις πέραν εκείνων που επιβλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Μάιο όταν το WACC παρέμενε, υποτίθεται, σταθερό. Υπολογίζεται ότι μέσα από τους αυξημένους δείκτες, οι δύο εταιρείες θα διεκδικήσουν ετήσια αύξηση εσόδων κατά 60 εκατομμύρια, μέρος των οποίων θα επιβληθεί αναδρομικά από την αρχή του 2023.
Φυσικό αέριο: Αυξήσεις αναμένονται και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για το φυσικό αέριο καθώς η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε αυξημένο WACC 7,85% για τον ΔΕΣΦΑ και 8,57% για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.
ΥΚΩ: Ακόμη μία ρυθμιζόμενη χρέωση στους λογαριασμούς ρεύματος αφορά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Η «Εφ.Συν.» πρόσφατα (14/6/23) αποκάλυψε ότι ο λογαριασμός που συγκεντρώνει τα έσοδα από τις χρεώσεις ΥΚΩ έγινε ελλειμματικός ενώ υπολογιζόταν για το 2023 πλεόνασμα 510 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το μισό δισ. έπεσε στην τρύπα των προεκλογικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Τώρα, η κυβέρνηση πιέζει τη ΡΑΑΕΥ να μην αυξήσει και τις χρεώσεις ΥΚΩ αλλά για να μη συμβεί αυτό θα πρέπει να καλυφθεί το έλλειμμα με ένεση από τον κρατικό προϋπολογισμό που υπολογίζεται μεταξύ 100-150 εκατομμυρίων ευρώ. Πικρή ειρωνεία; Υποτίθεται ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ θα μειώνονταν διότι μεγάλο μέρος τους αφορά τα αυξημένα έξοδα ηλεκτροδότησης των νησιών με γεννήτριες που καίνε πετρέλαιο – έξοδα που θα έπρεπε να μειώνονται καθώς ενώνονται με καλώδιο μέσω των επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ...
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Μέσα σε έναν τέτοιο επικείμενο ορυμαγδό αυξήσεων, η κυβέρνηση πιέζει τώρα μιαν άλλη ανεξάρτητη αρχή, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), να «παγώσει» τη διαδικασία για την αύξηση των τηλεπικοινωνιακών τελών. Προεκλογικά, η ΕΕΤΤ ξεκίνησε διαβούλευση για να μπορούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να επιβάλλουν αυξήσεις που δεν προβλέπονται στα συμβόλαια με τους συνδρομητές τους. Τις αυξήσεις αυτές ζητούσαν οι εταιρείες επικαλούμενες, μεταξύ άλλων, το ενεργειακό κόστος. Οι Ενώσεις Καταναλωτών αντέδρασαν έντονα και τώρα η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι κακώς ξεκίνησε αυτή η διαδικασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου