Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Πλέον «η φωτιά δεν σταματιέται» UPD

 Σουφλί

Μάχη με τις φλόγες | ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI
 Γιατί καίγεται για δύο εβδομάδες ο Έβρος - Τα λάθη στην επιχείρηση κατάσβεσης

Πλέον «η φωτιά δεν σταματιέται» UPD

Εφιαλτική ακόμα μια νύχτα για την ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου, στον Έβρο. Άλλαξε κατεύθυνση ο άνεμος και σώθηκε η πόλη. Τι υποστηρίζει ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και ειδικός σε θέματα πυρκαγιών.

Για 14 ημέρες οι φλόγες καταπίνουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους σε μια καταστροφή πρωτοφανούς έκτασης για τα ευρωπαϊκά δεδομένα με δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Πυροσβεστικής να δηλώνουν πως η φωτιά δεν ήταν δυνατό να ανακοπεί από τη στιγμή που ξέφυγε και τον διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» να επισημαίνει τα λάθη στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Με βροχές να αναμένονται από τη Δευτέρα (04/09) εφιαλτική παραμένει η κατάσταση για την ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.Η νύχτα που πέρασε ήταν εφιάλτης με τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς να εξακολουθεί να καίει.

Το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η εικόνα είναι καλύτερη. Η φωτιά, στα δυτικά της πόλης του Σουφλίου, έχει περιοριστεί και βρίσκεται στην περιοχή Σιαλαρές μέσα στην ρεματιά, 3 χλμ δυτικά. Ο άνεμος γύρισε βορειοανατολικός και έσωσε την πόλη φέρνοντας και πάλι τον καπνό στην Αλεξανδρούπολη.

Ο χάρτης του πύρινου μετώπου στο Σουφλί.

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής που είχαν από κοντά εικόνα των επιχειρήσεων στον Εβρο από τις πρώτες ημέρες, αλλά και χθες, λένε στην «Καθημερινή» ότι πλέον «η φωτιά δεν σταματιέται». Οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν υπήρξαν επιχειρησιακές αδυναμίες ωστόσο, κάτοικοι και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης επισημαίνουν προβλήματα συντονισμού όταν επιχειρούν σε ένα μέρος πυροσβέστες που προέρχονται από άλλα μέρη και δεν γνωρίζουν τη μορφολογία και τις ιδιαιτερότητες της απειλούμενης περιοχής.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα υποστηρίζει ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και ειδικός σε θέματα πυρκαγιών.

Με δηλώσεις του στην «Καθημερινή» επεσήμανε δύο λάθη.

Το πρώτο είναι ο λάθος τρόπος του σχεδιασμού της κατάσβεσης σε περιπτώσεις με ισχυρό άνεμο και συγκεκριμένα με το λεγόμενο μελτέμι. Το δεύτερο, είναι ο φαύλος κύκλος των «αυτόματων» εκκενώσεων που περιορίζουν τον ρόλο των πυροσβεστικών δυνάμεων και εναποθέτουν την κατάσβεση μόνο στα εναέρια μέσα με αποτέλεσμα τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Όπως εξηγεί:

  • Τις φωτιές με μελτέμι, που είναι βόρειος – βορειοανατολικός άνεμος σταθερής κατεύθυνσης, πρέπει να τις κρατήσεις στενές
  • Όταν η ένταση είναι μεγάλη και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί το μέτωπο, δεν πρέπει να χάνονται χρόνος και δυνάμεις περιμένοντας την πυρκαγιά σε κάποιον δρόμο. Μέχρι να πλησιάσει η θερμότητα κάνει τους πυροσβέστες να υποχωρήσουν άπρακτοι
  • Οι επίγειες δυνάμεις πρέπει να ενεργούν συνεχώς στο πίσω μέρος της περιμέτρου και στα πλάγια, όπου η θερμότητα που δέχονται είναι πολύ μικρότερη. Κρατώντας το μέτωπο της πυρκαγιάς στενό, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθεί η ευκαιρία, όπως αγροτικές καλλιέργειες, αραιή δασική βλάστηση, αντιπυρικές ζώνες, προηγούμενες καψάλες, πλατιοί δρόμοι, υδάτινα σώματα, όπου θα μπορεί να αντιμετωπισθεί το μέτωπο. 
  • Όταν δεν γίνεται αυτό, όπως συγκλίνουν όλες οι μαρτυρίες ότι συνέβη στο Έβρο, η πυρκαγιά διαπλατύνεται, οι πιθανότητες να κινδυνέψουν οικισμοί μεγαλώνει και οι ευκαιρίες για έλεγχο του μετώπου εξανεμίζονται. Όσο αυξάνεται η περίμετρος, η δυσκολία ελέγχου της πυρκαγιάς αυξάνεται εκθετικά.

Ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», σχολιάζει και το μοτίβο της «αυτόματης εκκένωσης» οικισμών επισημαίνοντας τρεις σημαντικούς παράγοντες:

  • Όσο συνεχίζεται το μοτίβο της «αυτόματης» εκκένωσης οικισμών, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται αναγκαστικά στη φύλαξη των χωριών και των οικισμών, αφήνοντας ουσιαστικά την πυρκαγιά να προχωρήσει ανεξέλεγκτα, θέτοντας σε κίνδυνο τα επόμενα χωριά. 
  • Η κατάσβεση αφήνεται στα πανίσχυρα εναέρια μέσα που διαθέτουμε, πλην όμως δεν εξασφαλίζεται από αέρος η πλήρης κατάσβεση.
  • Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις, κάτι που οδήγησε στην πυρκαγιά του Έβρου να συνεχίζεται ύστερα από 14 ημέρες.

Ο Βαγγέλης Μπινέκης, πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Δαδιάς, σημειώνει («Καθημερινή») ότι χάθηκε η μάχη από τη στιγμή που δεν αντιμετωπίστηκε η φωτιά στο χωριό Κοτρωνιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους ο Τραμπ με τους ΛΟΑΤΚΙ: «Μετά την ορκωμοσία μου θα σταματήσει το παραλήρημα των τρανσέξουαλ»

  Θα υπογράψω διατάγματα για τον τερματισμό του σεξουαλικού ακρωτηριασμού παιδιών, τον αποκλεισμό των τρανς από τον στρατό, το Δημοτικό, το ...