Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Πώς κινείται η κακοκαιρία Avgi, πότε θα εξασθενήσει

 hionia

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)


Εν εξελίξει το ψυχρό κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας που έχει προκαλέσει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, βροχοπτώσεις και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «Avgi» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σφοδρή χιονόπτωση στη Στενή Ευβοίας, στην Αρτάκη και στο Λεοντάρι Βοιωτίας. Έντονη χιονόπτωση καταγράφεται  από το πρωί από τη γέφυρα Μαρτίνου μέχρι τη γέφυρα της Ριτσώνας.

Η κακοκαιρία πλήττει την Αττική, με την Πεντέλη, την Πάρνηθα και την Ιπποκράτειο Πολιτεία αλλά και τα Βίλια να έχουν ντυθεί στα λευκά. Από τις 10:00 το βράδυ της Δευτέρας είναι σε ισχύ το μέτρο για υποχρεωτική κατοχή και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και χιονοκουβερτών σε όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στο σύνολο του οδικού δικτύου της Αττικής.

Kλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία σε Μάνδρα, Φυλή, Αχαρνές, Διόνυσο, Κηφισιά, Ωρωπό, Πεντέλη και Παλλήνη. Στους ίδιους δήμους υπάρχει και σύσταση για τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Εύβοια και Βοιωτία.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός. Ταυτόχρονα, εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων επιχειρούν, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, οι βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις ενισχύθηκαν και επεκτάθηκαν στο υπόλοιπο Αιγαίο. Οι χιονοπτώσεις, το πρωί της Τρίτης θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Την Τετάρτη, τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην  Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Δεμένα παραμένουν τα πλοία σε πολλά λιμάνια της χώρας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, όπου οι άνεμοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ και πιθανώς τα 10.

Στους ακόλουθους χάρτες του meteo παρουσιάζεται το αναμενόμενο αθροιστικό ύψος χιονιού (μωβ αποχρώσεις) στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 31/01.

meteo
meteo

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία - Σποράδες: Σήμερα Τρίτη, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Μαγνησίας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Βοιωτία ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Τρίτη σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια (ενδεικτικά 300-400m) ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά και δυτικά. Εξασθένηση από τη νύχτα.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Οι χιονοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι πυκνές ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες. Εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Πότε θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα

Σταδιακή αποκλιμάκωση των φαινομένων αναμένεται σε πολλές περιοχές από απόψε, ενώ αύριο η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο και η κακοκαιρία θα περιοριστεί σταδιακά στην Κρήτη έως ότου εξασθενήσει πλήρως. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και το σαββατοκύριακο θα αγγίξει τους 16-17 βαθμούς κελσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου