Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών UPD

 Άκης Σκέρτσος και Κυριάκος Μητσοτάκης

Άκης Σκέρτσος και Κυριάκος Μητσοτάκης | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
 Το εν εξελίξει μασάζ στους βουλευτές, η «αποχή» Βορίδη και οι αντιδράσεις


Σε δημόσια διαβούλευση βγήκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και κύριο μέλημα του Μαξίμου είναι να περιορίσει τις κυβερνητικές απώλειες στην επικείμενη κατάθεσή του και ψηφοφορία στη Βουλή. Ο λόγος, ότι, παρά το μασάζ στο υπουργικό συμβούλιο και το πρόσφατο «σεμινάριο» στην Πειραιώς, μεγάλος αριθμός «γαλάζιων» βουλευτών, αλλά και υπουργών δεν φαίνεται να πείθονται.

Ρελάνς, με το βλέμμα στον υπουργικό θώκο έκανε ο Μάκης Βορίδης πάντως, ο οποίος αντί της καταψήφισης, που θα τον υποχρέωνε σε παραίτηση, αποφάσισε να ακολουθήσει την παραίνεση Μητσοτάκη και να... απόσχει από την ψηφοφορία. Άλλοι πάντως βουλευτές, με επιχειρηματολογία που θυμίζει πολύ και το ιερό «όχι» στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να ελπίζει στην προοδευτική αντιπολίτευση να κάνει αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι δικοί της βουλευτές. Άλλωστε, και ο Γιάννης Οικονόμου, που βρίσκεται πλέον εκτός κυβέρνησης, εξέφρασε με ηχηρό τρόπο τις αντιρρήσεις του για το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, εδώ:

Μασάζ στο υπουργικό για να πειστούν και οι δύσπιστοι

Λίγο πριν από την παρουσίαση του νομοσχεδίου το πρωί της Τετάρτης από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς. Είναι κάτι που απαιτεί, άλλωστε, και η ευαισθησία της Δημοκρατίας μας, στην οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν “παιδιά ενός κατώτερου θεού”».

Από το υπουργικό συμβούλιο για τον γάμο των ομόφυλών ζευγαριών | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Χάιδεψε τα αυτιά της ιεραρχίας λέγοντας ότι «υποδέχομαι και τις θέσεις της Εκκλησίας, τις οποίες σέβομαι απόλυτα. Άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες», πριν προσθέσει ότι εδώ «αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας. Όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές για τον πολιτικό γάμο, για την καύση των νεκρών, για το θέμα των ταυτοτήτων. Η ζωή, ωστόσο, απέδειξε ότι οι αλλαγές αυτές ήταν ώριμες. Δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία, δεν έβλαψαν ούτε τελικά τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει και τώρα».

Από την πλευρά του, ο Άκης Σκέρτσοςστο υπουργικό συμβούλιο, στην προσπάθειά του να πείσει για τον προοδευτικό χαρακτήρα της κυβέρνησης είπε ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της έννομης τάξης, των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων. Η ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο είναι συστατικό στοιχείο κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Και πρόσθεσε: «Την ισότητα στον γάμο έχουν νομοθετήσει 36 χώρες στον κόσμο και στις 5 ηπείρους, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη. Η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο αυτόματα συνεπάγεται την εφαρμογή ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου των σχέσεων συγγένειας, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας, που έχει θεσπιστεί και ισχύει σε 39 χώρες στον κόσμο, εκ των οποίων 23 κράτη βρίσκονται στην Ευρώπη και 16 είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπου επιτρέπεται η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια». 

«Με το νομοσχέδιο δεν επεκτείνεται το δικαίωμα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών και σε ζευγάρια εκτός γάμου ή σε σύμφωνο συμβίωσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στις έννοιες: Γονέας 1/ Γονέας 2 και δεν τροποποιείται καθόλου το νομοθετικό πλαίσιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης».

Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες, οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις με τα παιδιά ετερόφυλων οικογενειών, στη γνωστική ανάπτυξη και τις σχολικές επιδόσεις, την κοινωνική ανάπτυξη, την ψυχολογική ανάπτυξη αλλά και τον σεξουαλικό προσανατολισμό».

Εν κατακλείδι, είπε, «το σχέδιο νόμου της Νέας Δημοκρατίας είναι μετρημένο, ισορροπημένο και λιτό, και ευθυγραμμίζει τη χώρα μας πάλι με τη Δυτική Ευρώπη».

Η «στροφή» Βορίδη

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη της ημέρας ήταν η αλλαγή στάσης του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, που μπορεί μόλις πριν από λίγες ημέρες να δήλωνε έτοιμος να παραιτηθεί, λέγοντας ότι «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα», αλλά τελικά δεν καταψηφίζει. Όλο το προηγούμενο διάστημα, στελέχη της Ν.Δ., υπουργοί και βουλευτές, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Στέλιος Πέτσας και ο Δημήτρης Καιρίδης, επισήμαιναν με νόημα ότι δεν νοείται υπουργός της κυβέρνησης να μην ψηφίζει νόμο και να παραμένει στη θέση του.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Αλλά καθώς φαίνεται, για κάποιους μπορεί να ισχύουν «εξαιρέσεις». Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης, είπε ότι τελικά θα απέχει από την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. 

Σχολιάζοντας δε την απόφασή του αυτή, κυβερνητικές πηγές ουσιαστικά απάλλαξαν τον Μάκη Βορίδη από την υποχρέωση της παραίτησης. «Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο», ανέφεραν.

Οι βολές Οικονόμου

Τρεις εβδομάδες μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, αντιρρήσεις και προβληματισμούς για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε και ο Γιάννης Οικονόμου. Κατά την παρουσίαση βιβλίου του Νίκου Χρυσόγελου με τίτλο «Ο συντηρητισμός στην Ελλάδα», ο τέως υπουργός ΠΡΟΠΟ δήλωσε σχετικά: «Η μετατροπή κάθε επιθυμίας σε δικαίωμα δεν βοηθά την ενότητα της κοινωνίας» και πρόσθεσε ότι ο προβληματισμός του ως βουλευτή της ΝΔ είναι ότι «ο υπερτονισμός της φιλελεύθερης αρχής στρέφει την πλάτη στην παραδοσιακή μας βάση, στους ανθρώπους που αγαπούν την οικογένεια, σέβονται την παράδοση και τη θρησκεία. Αν τους προδώσουμε, μπορεί να μας εγκαταλείψουν».

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Και για να ενισχύσει το επιχείρημά του έφερε ως παράδειγμα το Γκολικό Κόμμα στη Γαλλία, λέγοντας ότι εξαϋλώθηκε όταν «αποστράφηκε βασικούς πυλώνες της Δεξιάς, όπως έθνος, οικογένεια και θρησκεία». Η «αποϊδεολογικοποίηση του συντηρητικού χώρου δεν βοηθά τη Νέα Δημοκρατία», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο Πλεύρης και οι άλλοι

Με προεξάρχοντα τον Αντώνη Σαμαρά, που ήταν ο πρώτος που σήκωσε τα λάβαρα ενάντια στο νομοσχέδιο, έχοντας ήδη εξασφαλίσει «ανοχή» για την καταψήφιση της τροπολογίας για τη νομιμοποίηση μεταναστών, είναι πολλοί οι βουλευτές εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Μέχρι στιγμής, αυτοί υπολογίζονται γύρω στους 60 ή 80 βουλευτές.

Μετά το «σεμινάριο» στην Πειραιώς πριν από λίγες ημέρες, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε ότι «η άποψή μου είναι γνωστή. Δεν αλλάζω απόψεις με την ευκολία που κάποιοι αλλάζουν πουκάμισα». Την πλήρη αντίθεσή του έχει εκφράσει και ο Θάνος Πλεύρης, που φέρεται να λειτούργησε ως βασικός εισηγητής των διαφωνούντων. Επίσης, η Άννα Καραμανλή είπε ότι δεν έφυγε σοφότερη από τα σεμινάρια και πως «αν ισχύουν αυτά που άκουσα και δεν έρθει κάτι άλλο, εννοείται ότι το καταψηφίζω». 

Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Καράογλου είπε ότι για εκείνον «είναι θέμα αρχών και αξιών. Είναι πολύ προωθημένο για τις αντιλήψεις μου» και θα το καταψηφίσει, επικαλούμενος τις οικογενειακές και θρησκευτικές αρχές με τις οποίες μεγάλωσε.

Επίσης, η Φωτεινή Αραμπατζή δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, γιατί όπως είπε «ανοίγει τον δρόμο για την τεκνοθεσία. «Είμαι υπέρ της αλλαγής της νομοθεσίας για το σύμφωνο συμβίωσης». διευκρίνισε.

Θα παραιτηθεί η Μαρία Κεφάλα;

Πάντως η κυβέρνηση μπορεί να σώζει τον Μάκη Βορίδη, αλλά μπορεί να χάσει μια υφυπουργό. Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, έχει δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Πληροφορίες την φέρουν έτοιμη να παραιτηθεί και να αντικαθίσταται.

Προς την αποχή, αντί της καταψήφισης, φαίνεται να στρέφονται άλλοι υφυπουργοί, όπως ο Σταύρος Κελέτσης, ο Γιάννης Μπούγας και η Χριστίνα Αλεξοπούλου, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η TikTok, η ByteDance μήνυσαν για να μπλοκάρουν τη νομοθεσία των ΗΠΑ που επιδιώκει την πώληση ή την απαγόρευση εφαρμογής

  Του  David Shepardson 8 Μαΐου 2024  12:59 π.μ. GMT+3  Ενημερώθηκε πριν από 9 ώρες Στοιχείο 1 από 3 Μια προβολή δείχνει το γραφείο του TikT...