Σε εξέλιξη βρίσκεται η θυελλώδης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με την επιστολική ψήφο των απόδημων στις ευρωεκλογές, μετά την χθεσινή, αιφνιδιαστική, τροπολογία της κυβέρνησης προκειμένου να επεκτείνει τη νομοθέτηση και για τις εθνικές εκλογές, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και σοβαρές ανησυχίες.
Η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε να δικαιολογήσει τα ψηφοθηρικά σχέδια του Μαξίμου ομολογώντας εμμέσως πως στόχος του είναι να εγκλωβιστούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία τάσσονταν υπέρ της επιστολικής στις ευρωεκλογές.
Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ η Νίκη Κεραμέως παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση αποφάσισε την τροπολογία, επειδή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην επιτροπή «την προηγούμενη εβδομάδα έγινε κάτι ιστορικό, κάτι πρωτοφανές: Διαφάνηκε μία σημαντική πλειοψηφία σε ότι αφορά την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές».
Όπως δήλωσε η υπουργός, η κυβέρνηση θεωρεί ως «απόλυτη φυσική συνέχεια» την επιστολική στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η αντιπολίτευση εκτός από τις αιτιάσεις για το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της διαδικασίας εξέφραζε φόβο για την οριζόντια επέκταση του μέτρου στο εσωτερικό.
Άλλωστε, οι προθέσεις της κ. Κεραμέως είχαν φανεί ήδη από τον Δεκέμβριο, όταν έκανε ξεκάθαρες τις κυβερνητικές προθέσεις δηλώνοντας πως «πάμε βήμα - βήμα. Αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλία εντοπίζεται στο θέμα των ευρωεκλογών, και της διεξαγωγής τυχόν δημοψηφισμάτων. Από εκεί και πέρα θα το συζητήσουμε και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες».
«Ήδη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το βήμα έγινε το 2019 – πρώτη προσπάθεια για να διευκολύνουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν. Το 2021 επί Μάκη Βορίδη η δεύτερη προσπάθεια για να αρθούν οι νομικοί περιορισμοί. Καλοκαίρι του 2023 η τρίτη προσπάθεια όπου επετεύχθη η άρση όλων των νομικών περιορισμών» είπε σήμερα η ίδια η κ. Κεραμέως επιλέγοντας ξανά να προβάλει τη θέση απόδημων υπέρ της επιστολικής και να αποσιωπήσει ξανά την κάθετη αντίθεση από κόμματα της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν σχέδιο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.
Από την πλευρά της η υπουργός επιμένει πως «50 χρόνια συζητάμε συνολικά για το ζήτημα» και πως δεν θα πρέπει να περάσουν άλλα τόσα και επαναλαμβάνει πως πρόκειται για μια «ιστορική ευθύνη και ευκαιρία», που δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Πυρά και προτάσεις
Ήδη τα κόμματα επανεξετάζουν τη στάση τους με την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη να κάνουν δεύτερες σκέψεις και ΚΚΕ και Νέα Αριστερά να τους πετάνε το «γάντι».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Γιώργος Γαβρήλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακή πρακτική νομοθέτησης. «Αλαζονικά προσεγγίζετε το 41% που σας έδωσε ο ελληνικός λαός. Όμως ο ελληνικός λαός δεν σας έδωσε λευκή επιταγή» είπε. «Αναζητούσατε συναίνεση. Και έρχεστε στην ολομέλεια και δυναμιτίζετε την πρόθεση συναίνεσης που επέδειξαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που τόνισε μάλιστα ότι ζούμε κοινοβουλευτικά και πολιτικά παράδοξα για την κοινοβουλευτική ζωή του τόπου, αφού ο κ.Μητσοτάκης παριστάνει τον μεταρρυθμιστή, ζητάει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης αλλά αφήνει ελεύθερους τους βουλευτές του να απέχουν από την ψηφοφορία σε σημαντικά ζητήματα, όπως το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Η τομεάρχης Εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώτα Πούλου, κατήγγειλε η κυβέρνηση «κατέφυγε σε μία απαράδεκτη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα εκτροπή, για να διεκδικήσει εκ νέου το προβάδισμα» και πως ότι «η καθολική και έντονη αντίδραση των κομμάτων στην απόπειρα παγίδευσης και χειραγώγησής τους ήταν αναμενόμενη, γιατί οποιαδήποτε αλλαγή αυτού του πλαισίου, απαιτεί μία διαφορετική επεξεργασία, με ευρύτατη συναίνεση (αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων), αφού αναφέρεται σε άλλη εκλογική διαδικασία, με πολλές εκλογικές περιφέρειες και πολλούς υποψηφίους».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μιλένα Αποστολάκη χαρακτήρισε τυχοδιωκτική απόπειρα αντιπερισπασμού τη χθεσινή τροπολογία στο πλαίσιο χειρισμών, που «καθιστούν την κυβέρνηση ανίκανη να διασφαλίζει τις αναγκαίες συναινέσεις. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει ψηφίσει διατάξεις για την ψήφο των ομογενών με θεσμική υπευθυνότητα, αν και έχει επισημάνει ζητήματα που ανακύπτουν από τον τρόπο που τις εισήγαγε η κυβέρνηση. Η επιστολική ψήφος οφείλει να ενταχθεί στις δυνατότητες για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ως διευκόλυνση όμως, είπε η βουλευτής του κόμματος, που κατέθεσε για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στους εντός της επικράτειας εκλογείς αθροίζοντας όλες τις περιπτώσεις εμποδίων που ορίζονται στις χώρες που έχει καθιερωθεί (ασθένεια, αναπηρία, ηλικία, εργασία την ημέρα της ψηφοφορίας, σπουδές).
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Μεταξάς, τόνισε πως πουθενά, όπου εφαρμόστηκε η επιστολική ψήφος, δεν μειώθηκε η αποχή. Αντιθέτως, αποκάλυψε και περιπτώσεις παρατυπιών και αλλοίωσης στις εκλογές. Εν προκειμένω, ο κ. Μεταξάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναθέτει, με το νομοσχέδιο, καθήκοντα δικαστικού εκπροσώπου στις ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών. Προειδοποίησε για ένταση των εκβιασμών και πιέσεων στους εκλογείς από το εργοδοτικό περιβάλλον κυρίως, και για στρατηγική απομάκρυνσης των πολιτών από την πολιτική.
Από τη Νέα Αριστερά ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε στο περιστύλιο της Βουλής ότι «η κυβέρνηση προσέβαλε το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία μας» με ένα «βαρύ θεσμικό ατόπημα. Στο οποίο, δυστυχώς, συνέβαλε και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έσπευσαν να συναινέσουν στο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και σύρθηκαν τελικά πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές». «Τους καλώ έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συμμαχίας του κόμματος, «να αναθεωρήσουν τη στάση τους, να μην επιμείνουν στην υποστήριξη της θεσμικής παρεκτροπής και να καταψηφίσουν». «Δεν πρόκειται να την αφήσουμε να μετατρέψει το Κοινοβούλιο σε πεδίο άσκησης μικροκομματικών επιδιώξεων. Και πάνω από όλα δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της χώρας σε αυταρχική δημοκρατία», είπε.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Στέλιος Φωτόπουλος, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, ιδίως και με την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών ταχυμεταφορών. Είπε επίσης ότι με το νομοσχέδιο παραβιάζεται και η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών αφού ο εκλογέας θα ψηφίζει από το σπίτι του, αρκετές ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου