Δικαιωμένοι και «νικητές» στο μπρα ντε φερ με Βρυξέλλες θα πρέπει να αισθάνονται οι Ευρωπαίοι αγρότες - Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με εκπροσώπους τους και άκουσε τα αιτήματά τους – Αίρουν τα μπλόκα οι Γάλλοι μετά τις δεσμεύσεις του Παρισιού
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δικαιωμένοι και «νικητές» στο μπρα ντε φερ με Βρυξέλλες θα πρέπει να αισθάνονται οι Ευρωπαίοι αγρότες, καθώς όχι μόνο τράβηξαν την προσοχή των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά κατόρθωσαν να συναντηθούν με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη λήξη του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την ώρα που οι Βέλγοι αγρότες συναντούσαν την πρόεδρο της Κομισιόν, οι Γάλλοι συνάδελφοί τους αποφάσιζαν να άρουν τα μπλόκα από εθνικές οδούς και κεντρικές αρτηρίες προς και από Παρίσι, καθώς η γαλλική κυβέρνηση αποδέχθηκε τελικά αρκετά από τα αιτήματά τους.
Στις Βρυξέλλες, πάντως, στήθηκε από νωρίς σκηνικό έντασης με χιλιάδες τρακτέρ να αποκλείουν κεντρικούς δρόμους, αγρότες να πετούν αυγά και πέτρες εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να ανάβουν φωτιές και να γκρεμίζουν ακόμη και το άγαλμα του Βρετανού βιομήχανου του 19ου αιώνα Τζον Κόκεριλ, στην πλατεία Λουξεμπούργκ. Βασικά συνθήματα των Βέλγων αγροτών –που είχαν στο πλευρό τους και αρκετούς συναδέλφους τους από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία– ήταν «χωρίς αγρότες δεν έχει φαγητό», αλλά και «αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε».
Παρά τη χιλιομετρική απόσταση που χώριζε τους αγρότες από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συνεδρίαζαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εντούτοις τα συνθήματά τους εισακούστηκαν. Υπό την «πίεση» και των επικείμενων ευρωεκλογών του Ιουνίου, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνοδευόμενη από τους πρωθυπουργούς Βελγίου και Ολλανδίας, έσπευσε στην κυριολεξία –μετά τη λήξη της χθεσινής Συνόδου Κορυφής– να συναντηθεί με εκπροσώπους της ένωσης ευρωπαϊκών συνδικάτων Copa-Cogeca.
Το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων είχε άλλωστε βρει «χώρο» νωρίτερα και στην ατζέντα της συνόδου, αλλά και στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από τους «27», όπου σημείωσαν τις «προκλήσεις και ανησυχίες, που διατύπωσαν οι αγρότες». Σε αυτές τις «προκλήσεις» αναφέρθηκε, άλλωστε, αναλυτικά και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν –που είχε μάλιστα την τιμητική της κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις, μια και οι αγρότες φώναζαν ανάμεσα σε άλλα και το όνομά της– τονίζοντας μάλιστα τον «ουσιαστικό ρόλο» των αγροτών στην οικονομία και κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.
«Ζουν με τη φύση και από τη φύση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν μετά τη λήξη της συνόδου, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι έχει ακούσει τις αντιδράσεις των αγροτών έναντι και των πράσινων πολιτικών της. Υπογράμμισε ότι η παραγωγικότητα στην Ε.Ε. βελτιώθηκε κατά 13% χάρη στις προσπάθειες των αγροτών, ενώ εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5%. Παραδέχτηκε, εξάλλου, ότι υπάρχει πίεση και για τις τιμές των γεωργικών προϊόντων, αλλά και λόγω του ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά.
ΚΑΠ χωρίς περικοπές
Τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, διέψευσαν ότι από την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού –που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής– σημειώθηκαν περικοπές κονδυλίων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ διαθέτει περίπου 390 δισ. ευρώ, το ένα τρίτο του προϋπολογισμού για τη γεωργία, ενώ υπενθύμισε ότι το 2023 η Ευρώπη παρείχε έκτακτη βοήθεια άνω των 500 εκατ. ευρώ σε αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Δεσμεύθηκε η Ε.Ε. να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα των αγροτών στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, «απαντώντας» ευθέως σε ένα βασικό αίτημα των Ευρωπαίων αγροτών σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. με τρίτες χώρες (όπως η Mercosur με χώρες της Λατινικής Αμερικής).
Υπενθύμισε παράλληλα ότι πριν από λίγες ημέρες εγκαινίασε «στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας» καθώς και μέτρα ευελιξίας, που υιοθέτησε η Κομισιόν την προηγούμενη ημέρα, όπως να επιτραπεί στους αγρότες της Ε.Ε. να επωφεληθούν από τις παρεκκλίσεις για το 2024 από τους κανόνες της ΚΑΠ, που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές.
Την ίδια ώρα, στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ υποσχόταν να «απλοποιήσει τις καθημερινές ζωές των αγροτών» ανακοινώνοντας μέτρα όπως αναστολή του σχεδίου περιορισμού χρήσης των παρασιτοκτόνων έως το 2030. Δεσμεύτηκε, παράλληλα, για προσφορά 150 εκατ. ευρώ σε μόνιμη βάση, για την ελάφρυνση του φορολογικού φόρτου των εκτροφέων, ενώ δήλωσε ότι θα θέσει ζήτημα περιορισμού των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών στην Ε.Ε.