Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, που βλέπει πως η ανυποχώρητα σκληρή στάση του στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας δεν αποφέρει τα αποτελέσματα που θα ήθελε. Εν αναμονή της άφιξης του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, που αναμένεται να του ζητήσει ξανά μην γίνει ευρεία επιχείρηση στη Ράφα, το ρήγμα είναι ορατό στο πολεμικό του συμβούλιοΤη ματαιότητα του πολέμου στη Γάζα επισήμανε και ο Ισραηλινός βουλευτής και πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Μοσάντ, Ραμ Μπεν-Μπαράκ. Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ, είπε ότι ο πόλεμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο και η χώρα είναι αντιμέτωπη με την οικονομική κατάρρευση.
Σύμφωνα με τον Ραμ Μπεν-Μπαράκ, ο πόλεμος στη Γάζα «στερείται ξεκάθαρου στόχου και είναι προφανές ότι αναμφίβολα τον χάνουμε. Είμαστε αναγκασμένοι να εμπλεκόμαστε σε μάχες στις ίδιες περιοχές και να χάνουμε περισσότερους στρατιώτες. Αντιμετωπίζουμε επίσης πισωγυρίσματα στη διεθνή σκηνή, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται σημαντικά και η ισραηλινή οικονομία είναι σε παρακμή»
«Δείξτε μου ένα πράγμα στο οποίο να έχουμε πετύχει», είπε εμφατικά το πρώην στέλεχος της Μοσάντ.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ οι βομβαρδισμοί στη Γάζα εντείνονται και ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει ρήγμα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, καθώς αδυνατεί να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για την εξέλιξη του πολέμου και το μέλλον της Γάζας, όταν και αν τελειώσει ο πόλεμος. Ταυτόχρονα, καταρρέει σταδιακά και η στήριξη της κοινωνίας στον πόλεμο, καθώς η κύρια υπόσχεσή του, ότι θα φέρει πίσω στην πατρίδα τους ομήρους που πήρε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να είναι υπεύθυνος για την αποτυχία των συνομιλιών για εκεχειρία.
«Μειώνεται η δημοτικότητα του πολέμου»
Σύμφωνα με τον Νταν Σόμποβιτς, ο ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τους Ομήρους της 7ης Οκτωβρίου, οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων «δεν είναι εύκολες». Όπως εξηγεί, «έχουμε μια τρομοκρατική οργάνωση από τη μία πλευρά, η οποία υπήρξε εξαιρετικά βάναυση και σκληρή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Από την άλλη έχουμε μια αντιδημοφιλή κυβέρνηση στο Ισραήλ. Και αυτοί πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία».
Μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera από το Βέλγιο, ο Νταν Σόμποβιτς επισήμανε ότι παρά την αρχική πρόοδο και την πρώτη ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, ελάχιστα έχουν συμβεί.
«Δεν τα καταφέρνουν τώρα. Εκτιμώ ότι η δημοτικότητα του πολέμου μειώνεται. Μπορούσε να δικαιολογηθεί τις πρώτες τρεις η μέρες. Αλλά χάνει τη νομιμοποίησή του. Το βλέπουμε και στις διαδηλώσεις στις ισραηλινές πόλεις, με τους πολίτες να ζητούν να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό, με κάθε κόστος».
«Θα έλεγα ότι μεγάλα τμήματα της ισραηλινής κοινωνίας βλέπουν την επιστροφή των ομήρων ως τον πρωταρχικό, τον πιο σημαντικό στόχο, πάνω από οτιδήποτε άλλο, οποιαδήποτε πολιτική λύση», είπε ο ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τους Ομήρους.
Η συνάντηση Σάλιβαν και Νετανιάχου
Στο μεταξύ στο Τελ Αβίβ περιμένουν την άφιξη του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, έχοντας υποσχεθεί ότι δεν θα κλιμακωθεί η επίθεση στη Ράφα πριν από αυτήν. Ωστόσο ο Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται να μεταφέρει για μια ακόμη φορά το μήνυμα του Λευκού Οίκου ότι δεν συμφωνεί με μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση. Θέση που έχει ήδη εκφράσει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, που έχει εκφράσει «ανησυχία και φόβο» για το πώς να δράσουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Όλα δείχνουν ότι η επίσκεψη αυτή θα επιβεβαιώσει το ρήγμα μεταξύ ισραηλινής κυβέρνησης και ΗΠΑ.
Κι άλλη διεθνής πίεση
Μία μέρα αφότου ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στις 22 Μαΐου θα ανακοινώσει πότε θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, μαζί με άλλες χώρες, η τοπική κυβέρνηση του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τα προϊόντα που προέρχονται από χώρες που λειτουργούν ως δυνάμεις κατοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.
Όπως είπε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Ντάνιελ Μπένμαρ, «οι φορολογούμενοι στο Γκέτεμποργκ δεν θέλουν να συμβάλλουν στην τροφοδοσία της πολεμικής μηχανής».
Επίσης, η Αυστρία δήλωσε ότι θα αποκαταστήσει τη χρηματοδότησή της στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), την οποία είχε αναστείλει εξαιτίας των ισραηλινών ισχυρισμών ότι προσωπικό της οργάνωσης συμμετείχε στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Πριν από τη Αυστρία, κι άλλες χώρες έχουν αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση προς την UNRWA, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Σουηδία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.
Οι εξελίξεις της ημέρας
Μερικά από τα γεγονότα στον εν εξελίξει πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας
- Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, όπου διεξάγονται έντονες μάχες. Κάποιοι μάλιστα ενώ βρίσκονται σε λεγόμενο «ασφαλές» σημείο όπου είχαν πάει να πάρουν νερό.
- Τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τους εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια.
- Στη διάρκεια επίθεσής του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, εκτόξευσε drone εναντίον αυτοκινήτου που έφευγε από την πόλη, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλους.
- Περίπου 90 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα μέσω της πλωτής προβλήτας που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ στη δυτική πόλη της Γάζας. Ωστόσο, οι οργανώσεις αρωγής επισημαίνουν ότι η βοήθεια που εισέρχεται μέσω της προβλήτας δεν αντικαθιστά τις χερσαίες διελεύσεις οχημάτων, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικές.
- Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 20 Παλαιστίνιους σε ολονύχτιες επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων εκεί από τις 7 Οκτωβρίου σε 8.750.
- Τουλάχιστον 35.386 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 79.366 έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου