Στην Μπούκα Καμαρών υπάρχουν εκατοντάδες κατοικίες, που εξυπηρετούν είτε μόνιμη διαβίωση είτε παραθερισμό
Δεν έχουν τέλος οι περιπέτειες των κατοίκων του οικισμού Μπούκα Καμαρών στην Αιγιάλεια, που είναι εγκλωβισμένοι για πάνω από 10 χρόνια από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο χαρακτήρισε τις περιουσίες τους, σε ανύποπτο χρόνο και εν αγνοία τους, ως δημόσιο κτήμα.
Κατά την περίοδο της κτηματογράφησης της εν λόγω περιοχής το 2019, υποβλήθηκαν στο γραφείο του Εθνικού Κτηματολογίου στο Αίγιο, από τον κάθε δικαιούχο ιδιοκτήτη, οι προβλεπόμενες δηλώσεις δικαιωμάτων με τα στοιχεία του ακινήτου τους, και το 2021 έγινε η ανάρτηση της κτηματογράφησης των εν λόγω δικαιωμάτων.
Κατά την ίδια περίοδο, και συγκεκριμένα στις 18 Δεκεμβρίου 2019, το υπουργείο Οικονομικών μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας Αχαΐας δήλωσε και αυτό δικαίωμα πλήρους κυριότητας ποσοστού 100% επί γεωτεμαχίου αρχικού εμβαδού 835 στρεμμάτων στην περιοχή της Μπούκας.Κατά την περίοδο της κτηματογράφησης της εν λόγω περιοχής το 2019, υποβλήθηκαν στο γραφείο του Εθνικού Κτηματολογίου στο Αίγιο, από τον κάθε δικαιούχο ιδιοκτήτη, οι προβλεπόμενες δηλώσεις δικαιωμάτων με τα στοιχεία του ακινήτου τους, και το 2021 έγινε η ανάρτηση της κτηματογράφησης των εν λόγω δικαιωμάτων.
Κατά την ίδια περίοδο, και συγκεκριμένα στις 18 Δεκεμβρίου 2019, το υπουργείο Οικονομικών μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας Αχαΐας δήλωσε και αυτό δικαίωμα πλήρους κυριότητας ποσοστού 100% επί γεωτεμαχίου αρχικού εμβαδού 835 στρεμμάτων στην περιοχή της Μπούκας.Το δικαίωμα αυτό εντοπίστηκε στον ΚΑΕΚ 060751525001, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στους πίνακες ανάρτησης του Κτηματολογίου, λόγω πρόκρισης αλλότριου δικαιώματος. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες των ακινήτων της Μπούκας, είχαν προλάβει να θεμελιώσουν δικαιώματα στην επίμαχη περιοχή.
Μάλιστα, στον ίδιο ΚΑΕΚ (060751525001), έχει αναρτηθεί και δικαίωμα του Δήμου Αιγιαλείας, που αφορά το Γυμνάσιο και Λύκειο Καμαρών και βρίσκεται εντός του ομώνυμου οικισμού.
Στις 10 Μαρτίου του 2022, η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας, εκπροσωπώντας το υπουργείο Οικονομικών, καταθέτει στο Εθνικό Κτηματολόγιο αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων, όπου αυτή τη φορά το εμβαδόν της επίμαχης έκτασης μειώνεται σε 759,7 στρέμματα.
Το Εθνικό Κτηματολόγιο, ωστόσο, με έκθεσή του, εισηγήθηκε να απορριφθεί η αίτηση του ελληνικού Δημοσίου, να παραμείνει απορριφθέν το δικαίωμα του δικαιούχου και να μη γίνει δεκτή η αιτούμενη χωρική μεταβολή του Κτηματολογικού Πίνακα.Ωστόσο, το ελληνικό Δημόσιο, στις 20 Μαΐου, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα, υπέβαλε νέα αίτηση, στην οποία διαφωνεί με την προαναφερθείσα έκθεση του Κτηματολογίου και εμμένει στον δημόσιο χαρακτήρα της συγκεκριμένης περιοχής.
Μάλιστα, από την περασμένη Τετάρτη, η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας άρχισε να στέλνει ειδοποιητήρια στους δικαιούχους 434 δικαιωμάτων, οι οποίοι έχουν ήδη αποκτήσει ΚΑΕΚ για τις ιδιοκτησίες τους από το Εθνικό Κτηματολόγιο, ενημερώνοντάς τους ότι θίγονται (θεωρούνται θιγόμενοι ιδιοκτήτες) από την «Αίτηση Διόρθωσης των κτηματολογικών στοιχείων» που έχει υποβάλει η εν λόγω Υπηρεσία και καλούνται είτε να συμφωνήσουν είτε να διαφωνήσουν με αυτή, υποβάλλοντας αίτηση συγκατάθεσης ή αντίρρησης μέσω της πλατφόρμας του Κτηματολογίου, εντός 30 ημερών, δηλαδή έως τις 23 Ιουνίου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, θα θεωρηθεί ότι συμφωνούν με την «Αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων» και, συνεπώς, θα υλοποιηθεί η διόρθωση των κτηματολογικών στοιχείων που προτείνει η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας.
Είναι προφανές ότι κανένας από τους ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να δεχθεί να παραδώσει το ακίνητό του στο Ελληνικό Δημόσιο και ο δρόμος των δικαστηρίων ανοίγει πλέον μπροστά τους, είτε κερδίσουν, είτε χάσουν την ένσταση.
Οι ιδιοκτήτες του οικισμού ζητούν πολιτική απόφαση
Η επίμαχη έκταση που έχει χαρακτηριστεί ως δημόσιο κτήμα, είναι πολύ μεγάλη. Ξεκινάει από την τοπική κοινότητα Καμαρών και φτάνει μέχρι τα όρια της τοπικής κοινότητας Ζήριας. Το 1991 ελήφθη η απόφαση για χαρακτηρισμό της, ως δημοσίου κτήματος από την Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας, η οποία όμως δεν ήταν γνωστή, αφού όπως ισχυρίζονται οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες, του χαρακτηρισμού δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία, δηλαδή να κοινοποιηθεί η πράξη και να λάβουν γνώση οι εμπλεκόμενοι, ώστε να μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις.
Αντιθέτως, η απόφαση αυτή έγινε γνωστή μόλις το 2014, όταν οι ιδιοκτήτες απευθύνθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις που γίνονταν τότε για τη διέλευση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στις περιοχές Καμαρών και Λαμπιρίου.
Από τότε, οι ιδιοκτήτες της Μπούκας έχουν μπει σε μεγάλες περιπέτειες και παρά τις προσπάθειες που έκαναν, φαίνεται πως η μοναδική οδός επίλυσης του ζητήματος θα είναι νομοθετική ρύθμιση (ή προεδρικό διάταγμα) και σε κάθε περίπτωση πολιτική απόφαση, αφού η δικαστική οδός είναι χρονοβόρα και δεν θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη, μιας και υπάρχει κίνδυνος να μπουν οι ιδιοκτήτες σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δαιδαλώδη πολυνομία και την ανίκητη γραφειοκρατία της χώρας.
Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2016, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στην Μπούκα και σε παρακείμενες παραθαλάσσιες εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως δημόσιες, υπέστησαν νέο σοκ, όταν διαπίστωσαν ότι μεταξύ των δημόσιων ακινήτων που μπήκαν στη λίστα προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, ήταν και τα δικά τους, στις περιοχές Πεύκα και Μπούκα Καμαρών.https://pelop.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου