Το Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη τείνει να γίνει ένα από τα ερωτηματικά της προεκλογικής περιόδου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να «τα μασάει» σχετικά με το αν θα δημοσιοποιήσει την δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης πριν την κάλπη της 9ης Ιουνίου, έχοντας κάνει αντιφατικές δημόσιες τοποθετήσεις επ’ αυτού.Η συνθήκη αυτή επαναφέρει στην επικαιρότητα όλο το «ιστορικό» της εκ του νόμου υποχρέωσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει Πόθεν Έσχες. Ιδίως από την στιγμή που η υποχρέωση αυτή μετατέθηκε χρονικά χάρη σε μια τροπολογία που κατέθεσε -μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ- η Νέα Δημοκρατία.
Αυτά ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται υπό έρευνα από την εισαγγελία μετά την αποκάλυψη του News 24/7 σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρίας, ενώ αυτό δεν επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Αυτή που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και με προσωπική εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Ένα νόμο για τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την απορία γιατί ακόμη δεν τον έχει καταργήσει η κυβέρνηση ΜητσοτάκηΕξ’ ορισμού το Πόθεν Έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει πολιτικό ενδιαφέρον. Αρχικά γιατί πρόκειται για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ίσως τον μόνο πολιτικό αρχηγό που δεν έχει καταθέσει Δήλωση Περιουσιακής ΚατάστασηςΑφετέρου γιατί όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί έχει εμπλακεί με περισσότερες από μία εταιρίες στο εξωτερικό. Παρά το γεγονός ότι σε ευθείες ερωτήσεις που του έχουν τεθεί σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις έχει αρνηθεί να πει ποιες είναι αυτές, ποιο το αντικείμενο τους και ποια η εταιρική τους μορφή.
Επίσης τόσο ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά έχουν δηλώσει πως οι εταιρίες αυτές θα μεταβιβαστούν ή έχουν μεταβιβαστεί. Δίχως όμως να έχει γίνει γνωστό σε ποια πρόσωπα έχει γίνει ή θα γίνει αυτή η μεταβίβαση και για το αν υπάρχει ή όχι αντίτιμο.
Να σημειωθεί πως στην Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες) πολιτικά πρόσωπα υποχρεώνονται μεταξύ άλλων να δηλώσουν: Τα εισοδήματά τους, την κατοχή μετοχών, τις τραπεζικές τους καταθέσεις, τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους όπως και τα οχήματα. Επίσης αντίστοιχη υποχρέωση έχουν και οι σύζυγοί των πολιτικών προσώπων.
Η συγκυρία που ευνόησε τον Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει την Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες, τρείς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων που τον καθιστούν υπόχρεο. Δηλαδή την ανάληψη της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου του 2023, αυτό έπρεπε να έχει γίνει το αργότερο έως το τέλος της προηγούμενης χρονιάς.
Εδώ όμως οι συγκυρίες ευνόησαν τον Στέφανο Κασσελάκη, δίνοντάς του άνεση χρόνου. Την 1η Δεκεμβρίου του 2023 κατατέθηκε στην Βουλή και συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις» μια τροπολογία. Αυτή προέρχονταν από το υπουργείου Δικαιοσύνης και έδινε την δυνατότητα στους υπόχρεους να καταθέσουν Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης έως και τις 30 Ιουνίου του 2024. Δηλαδή μετά τις Ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 9 Ιουνίου. Αυτή άλλωστε ακριβώς την ημερομηνία επικαλείται συνεχώς στις συνεντεύξεις του ο Στέφανος Κασσελάκης.
Να σημειωθεί ότι αυτή η περιουσιακή δήλωση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να καταθέσει θα είναι η ΑΡΧΙΚΗ δήλωση Πόθεν Έσχες. Δηλαδή η δήλωση με βάση την οποία συγκρίνονται οι μετέπειτα δηλώσεις που θα καταθέσει το εκάστοτε πολιτικό πρόσωπο. Αυτό το Πόθεν Έσχες αξίζει να σημειωθεί πως ΔΕΝ είναι δημοσιοποιήσιμο αυτόματα όπως τα υπόλοιπα Πόθεν Έσχες των βουλευτών και των πολιτικών αρχηγών που δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο.
Επίσης να θυμίσουμε πως με τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των δηλώσεων αυτές δημοσιοποιούνται με καθυστέρηση δύο ή περισσότερων ετών (τα τελευταία που κατατέθηκαν αφορούν την χρήση του 2021). Στην πραγματικότητα δηλαδή το Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι υποχρεωτικά δημοσιοποιήσιμο το 2026 ή και αργότερα. Οποιαδήποτε δημοσιοποίηση νωρίτερα μπορεί να γίνει μόνον με πολιτική πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και εθελοντικά.
Ερωτήματα
Ερωτήματα πάντως προκαλούνται και σε σχέση με τους λόγους που ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται (όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη) τόσο απρόθυμος να δημοσιοποιήσει την ακριβή δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει συνεχώς ζητήματα διαφάνειας στον πολιτικό διάλογο.
Η δικαιολογία της έλλειψης χρόνου, δεν αποτιμάται πολιτικά ως ισχυρή. Ο Στέφανος Κασσσελάκης μετά την ανάληψη της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ είχε – όπως αναφέραμε- τρείς ολόκληρους μήνες προκειμένου να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία. Επίσης όλα δείχνουν πως έχει την οικονομική δυνατότητα να αναθέσει το έργο αυτό σε ειδικούς. Δεν ήταν δηλαδή απαραίτητο να αμελήσει τα προεδρικά του καθήκοντα προκειμένου να ασχοληθεί με τα … «λογιστικά» του.
Μια άλλη εκδοχή της απροθυμίας θα ήταν το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιθανά να μην επιθυμούσε να παρουσιαστεί αρχικά σε μία περίοδο έντονων εσωκομματικών διεργασιών και στην συνέχεια σε μία προεκλογική περίοδο ως «πλούσιος». Όμως μία τέτοια ερμηνεία δεν στέκει: Στις πρώτες συνεντεύξεις που παραχώρησε έχει δηλώσει ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί να δουλέψει ποτέ ξανά στην ζωή του, ενώ στην συνέχεια κάθε άλλο παρά απέκρυψε την οικονομική του άνεση. Η προβολή της αγοράς διαμερίσματος 1,8 δις στο Κολωνάκι ή η παρουσίαση του εξοχικού του στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης το πιστοποιούν.
Επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο που σκέπτεται να κινηθεί σε σχέση με την παράδοση του Πόθεν Έσχες του. Άραγε πρόκειται απλά να καταθέσει την Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής και την Εισαγγελία μια και βρίσκεται υπό το καθεστώς έρευνας, δίχως να την δημοσιοποιήσει; Προτίθεται στο ευρύ κοινό απλά να κοινοποιήσει κάποιο είδος κειμένου όπου απλά θα περιγράφει την «επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία» όπως λέει;
Μάλιστα σε τηλεοπτικές δηλώσεις του είχε αναφέρει πως σκέπτονταν να δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία για το Πόθεν Έσχες του παράλληλα με ένα «πακέτο» προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την διαφάνεια. Τις προθέσεις αυτές όμως αναίρεσε με την τελευταία του δημόσια τοποθέτηση στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή One Talk λέγοντας ότι έχει διορία έως τις 30 Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου