Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Ανακατεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κυβερνητική τράπουλα

 kyriakos

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI


Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από το αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία εκλογικό αποτέλεσμα και να δοθεί μια εικόνα επανεκκίνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει πλέον να προχωρήσει πολύ άμεσα σε ανασχηματισμό.

Φουντώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού που επεξεργάζονται στο μέγαρο Μαξίμου μετά την αποτυχία της Ν.Δ. όχι μόνο να περάσει πάνω από τον πήχη του 33% που είχε θέσει ο πρωθυπουργός, αλλά και να πιάσει ακόμα και το ψυχολογικό όριο του 30%, γράφοντας εντέλει το «2» μπροστά στο εκλογικό της αποτέλεσμα. Μάλιστα στο Μαξίμου εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τους απόλυτους αριθμούς, αφού από τις περασμένες εθνικές εκλογές η Ν.Δ. είχε απώλεια σχεδόν ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων, ενώ από τις ευρωεκλογές του 2019 έχασε 748.000 ψήφους.

Σε μια προσπάθεια λοιπόν να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από το αρνητικό για τη Ν.Δ. εκλογικό αποτέλεσμα και να δοθεί μια εικόνα επανεκκίνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει πλέον να προχωρήσει πολύ άμεσα στο ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας, κάνοντας αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση δύο είναι τα σενάρια.

Το πρώτο σενάριο είναι να κάνει τον ανασχηματισμό τώρα, μέσα στα επόμενα 24ωρα, πριν δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή που υπάρχει προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο. Σε αυτό το σενάριο το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα συνεδριάσει με τη νέα του σύνθεση.

Σημειώνεται εδώ ακόμα ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη το ταξίδι του στην Ιορδανία για τη διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα, το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί, όμως βρισκόταν στο πρόγραμμα. Αντί του ταξιδιού αυτού, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, όπου αναμένεται να δώσει το στίγμα του για τις επόμενες κινήσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο πρωθυπουργός είχε απανωτές συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς στο μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο το κλίμα ανασχηματισμού.

Και το δεύτερο σενάριο είναι να κάνει τον ανασχηματισμό αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα. Με την υποσημείωση ότι το Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουνίου, που μεσολαβεί, είναι η Διάσκεψη Ειρήνης στην Ελβετία στην οποία έχει προσκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ τη Δευτέρα 17 Ιουνίου υπάρχει προγραμματισμένο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Υπάρχει βέβαια και ένα τρίτο σενάριο που μιλάει για ανασχηματισμό πριν από τη ΔΕΘ, όμως κάτι τέτοιο θα έκανε το θέμα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα να σέρνεται για καιρό και με τα σημερινά δεδομένα δεν εντάσσεται στα επικρατέστερα.

Εντονες αναταράξεις

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Ν.Δ. το κακό για το κόμμα εκλογικό αποτέλεσμα έχει ήδη ξεκινήσει να προκαλεί έντονες αναταράξεις. Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΑΝΤ1), ο οποίος, αντί ανασχηματισμού, ζήτησε σύγκλιση της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας: «Οι ανασχηματισμοί εν θερμώ δεν πρέπει να γίνονται. Αντίθετα, πρέπει να προηγηθεί σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου πρέπει να συζητήσουμε τις αιτίες του συγκεκριμένου αποτελέσματος».

Μάλιστα εκτόξευσε ένα σαφές «καρφί» προς το μέγαρο Μαξίμου: «Υπηρετώ αυτή την παράταξη οργανωμένα από το 1964. Από τη νεολαία της ΕΡΕ. Αρα το πολιτικό pH και το DNA αυτής της παράταξης το ξέρω όπως ξέρω τις γραμμές στην παλάμη μου. Ξέρω τον κόσμο της παράταξης αυτής. Και αυτό ξέρετε, δεν αντικαθίσταται με κανένα πτυχίο από Χάρβαρντ, με κανένα πτυχίο από Γέιλ και με κανέναν επικοινωνιολόγο, εγχώριο ή της αλλοδαπής».

Και στην ερώτηση αν ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει τις ίδιες γραμμές στο χέρι του, απάντησε: «Αυτό είναι σίγουρο ότι δεν τις έχει διότι ο ίδιος δημοσίως το έχει πει, δεν είναι στην τάση αυτή που λέω εγώ, η οποία όμως είτε αρέσει-είτε δεν αρέσει είναι η κυρίαρχη τάση μέσα στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Ακόμη και εχτές εάν δείτε ποιοι εξελέγησαν ευρωβουλευτές της Ν.Δ., παρά τον θυμό τους ή τη στενοχώρια τους, το μεγάλο κομμάτι αυτής της -καταφρονημένης από μέρος της ηγετικής ομάδας του κόμματός μου- λαϊκής Δεξιάς πήγε και ψήφισε και αυτή κράτησε τη Ν.Δ. πρώτη με αυτή τη διαφορά. Οι περιβόητοι επαγγελματίες του Κέντρου λιαζόντουσαν στις παραλίες της Αττικής».

Ερωτηθείς, τέλος, αν υπάρχουν υπουργοί που δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους στα μείζονα ζητήματα, σημείωσε: «Βεβαίως, όταν ένας λαός σου δίνει αυτό το αποτέλεσμα, την κυβέρνηση κρίνει κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως και τους βουλευτές».

Αλλά και ο «γαλάζιος» βουλευτής Μάριος Σαλμάς ζήτησε -και μάλιστα με επιστολή του προς τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη- τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. «για την ανάλυση του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος», τονίζοντας ότι «οφείλουμε να δώσουμε μια σοβαρή απάντηση στους εκατοντάδες χιλιάδες παραδοσιακά ψηφοφόρους μας, που κάποιοι, παρόλο που τα σπίτια τους στα χωριά τους βρίσκονται 100 μέτρα από τα εκλογικά κέντρα, επέλεξαν να απέχουν και άλλοι να αποδοκιμάσουν την κυβερνητική πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση: Στα χαμηλά η Ν.Δ., ντέρμπι Ανδρουλάκη - Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

  Νίκος Ανδρουλάκης | Χάρης Δούκας | EUROKINISSI ΠΟΛΙΤΙΚΗ 03.10.24 20:42 efsyn.gr Oι 2 στους 3 ερωτηθέντες εκτιμούν πως τα πρ...