Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

«Μασάζ» ΕΛΚ σε Μελόνι για να δεχτεί τη συμφωνία για τα αξιώματα της Ε.Ε.

 Μελόνι

Στη φωτογραφία διακρίνονται ο Όλαφ Σολτς, η Τζόρτζια Μελόνι και ο Βίκτορ Όρμπαν | Εφ.Συν. / Μαρία Ψαρά


Οι δηλώσεις Μητσοτάκη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής • Στο τραπέζι εκτός από την επιλογή προσώπων για το κουαρτέτο των Βρυξελλών και η «Στρατηγική Ατζέντα».

Με... γκρίνια Μελόνι και προσπάθεια των ηγετών, κυρίως του ΕΛΚ, να την καλοπιάσουν ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός που έχει δει την ακροδεξιά πολιτική της ομάδα να γίνεται τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεκδικεί ρόλο στο Ευρωπαϊκό στερέωμα. Όμως ο συνασπισμός ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων την έχει αφήσει απ έξω, με αποτέλεσμα να επιχειρεί να γίνει η αντισυστημική ηγέτης της ΕΕ. Προφανώς και για εσωτερική κατανάλωση. 

Το μόνο κέρδος άλλωστε που μπορεί να έχει είναι ένα καλό χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν...Σε επαφή μαζί της βρίσκεται και ο Έλληνας Πρωθυπουργός αλλά και ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος θα έχει διμερή συνάντηση μαζί της.

«Η πρώτη αποστολή του σημερινού ευρωπαϊκού συμβουλίου είναι να επικυρώσει τις επιλογές για τις ηγετικές θέσεις του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

«Όπως γνωρίζετε οι τρεις πολιτικές οικογένειες - του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι - έχουν συμφωνήσει να προτείνουν για τις θέσεις αυτές για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κα Φον Ντε Λάιεν, για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 2,5 χρόνια όπως ορίζουν οι συνθήκες τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας τον κ. Αντόνιο Κόστα και για τη θέση του Ύπατου εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας την πρωθυπουργό της Εσθονίας την κα Κάγια Κάλας. Ευελπιστώ ότι αυτές οι επιλογές θα γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει στη συνέχεια η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της κας Φον Ντε Λαιεν», συνέχισε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Και είναι νομίζω πολύ σημαντικό όλες αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του μηνός Ιουλίου ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο». 

Εφ.Συν. / Μαρία Ψαρά

Στην ατζέντα των ηγετών βρίσκεται και η Στρατηγική Ατζέντα για τη νέα θητεία την θεσμών.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης δηλωσε: «Το επόμενο σημαντικό ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει θα είναι η στρατηγική ατζέντα για την επόμενη πενταετία, για τα σημαντικά ζητήματα πολιτικής τα οποία θα  πρέπει να απασχολήσουν την ΕΕ. Και εκεί χαίρομαι διότι όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο αυτό. Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στην ανάγκη για περισσότερη αμυντική συνεργασία με εξεύρεση ενδεχομένως και δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα αλλά και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας και των αλιέων μας. Ένα κείμενο το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για την ευρωπαϊκή επιτροπή για την επόμενη πενταετία».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης: «Θα συζητήσουμε πιο αναλυτικά και τα θέματα της κοινής αμυντικής συνεργασίας όπου θα έχω την ευκαιρία να επαναφέρω την κοινή πρόταση την οποία έχω διατυπώσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, ως ενός έργου «φάρου» θα έλεγα, το οποίο μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην ευρωπαΐκή αμυντική συνεργασία σε μια εποχή όπου όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την κοινή της άμυνα». 

Ακόμη ένα βήμα προς την «Πολεμική Ένωση»

Η συζήτηση αναμένεται έντονη, αφού στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών είχε ζητήσει από την Κομισιόν ένα χαρτί επιλογών (options paper) για τον τρόπο χρηματοδότησης της αμυντικής παραγωγής και βιομηχανίας στην Ε.Ε.

Ωστόσο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πιεζόμενη προφανώς από τους Γερμανούς, δεν έφερε ποτέ το έγγραφο στο τραπέζι της Συνόδου. Οπότε, οι χώρες που πιέζουν για το θέμα (κυρίως Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και χώρες της Βαλτικής) θα αρκεστούν στα ευχολόγια που συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο των συμπερασμάτων, όπως και στο κείμενο της «Στρατηγικής Ατζέντας».

Η «Εφ.Συν.» απέκτησε πρόσβαση στο κείμενο των συμπερασμάτων, όπου αναφέρεται ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν «τις επείγουσες, άμεσες και μεσοπρόθεσμες αμυντικές ανάγκες και την ευρωπαϊκή άμυνα». Επίσης, οι ηγέτες θα καλέσουν την Κομισιόν και τον ύπατο εκπρόσωπο να εντοπίσουν τα «κρίσιμα κενά ικανότητας» με σκοπό την υιοθέτηση έως τα μέσα του 2025 των νέων πρωτοβουλιών.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ένας τόπος όπου οι άνθρωποι είναι και νιώθουν ελεύθεροι και ασφαλείς», αναφέρει το κείμενο της «Ατζέντας». «Στο μέλλον, θα επενδύσουμε σημαντικά, περισσότερα και καλύτερα μαζί», υπόσχεται το κείμενο που είναι επίσης υπόψη της «Εφ.Συν.».

Ως προς τις προθέσεις, η Ε.Ε. είναι ξεκάθαρη: «Θα κινητοποιήσουμε τα απαραίτητα μέσα να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας και την προστασία των πολιτών μας και να ανταποκριθούμε σε νέες αναδυόμενες απειλές. [...] Θα βελτιώσουμε επειγόντως προϋποθέσεις για την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με τη δημιουργία μιας καλύτερα ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς και με την προώθηση κοινών προμηθειών και εμβληματικών έργων και αμυντικών πρωτοβουλιών, κοινό συμφέρον σε ολόκληρη την Ε.Ε. Θα βελτιώσουμε την πρόσβαση στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, εξερευνώντας τα πάντα, μεταξύ άλλων μέσω του ενισχυμένου ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως καταλύτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...