Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Πανικός στο Μαξίμου για την 6η ημέρα εργασίας

 Εργαζόμενοι σε δημόσια έργα

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΝΑ ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ


Με διπλό non paper μέσα σε μία εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να πείσει ότι... θα ισχύει μόνο με συναίνεση του εργαζόμενου, όμως ο νόμος πουθενά δεν αναφέρει ότι απαιτείται συναίνεση, ενώ η μόνη δυνατότητα που έχει ο εργαζόμενος να αρνηθεί είναι μόνο λόγω σωματικής αδυναμίας, δηλαδή εξαιτίας ασθένειας.

Με ψέματα, ελλιπή στοιχεία και κλειστές ενημερώσεις (non papers) προς διευθυντικά στελέχη φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, αλλά και με απόκρυψη του πραγματικού περιεχομένου της διάταξης για την 6η ημέρα εργασίας, επιχείρησε να αντιμετωπίσει χθες η κυβέρνηση το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει η κακή, ιδεοληπτική και αντεργατική νομοθέτηση για επέκταση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.

Την ώρα που ακόμη και η επίσημη ενημέρωση του Ινστιτούτου των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων προέταξε, χθες, στην τακτική της ενημέρωση, ως κεντρική είδηση τη θεσμοθέτηση και 6ης ημέρας εργασίας (προηγήθηκε ο ευρωπαϊκός Τύπος και το τηλεοπτικό CNN, με ερώτηση που απηύθυνε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη) και μάλιστα αντιπαραβάλλοντάς την με την επικρατούσα τάση μείωσης του χρόνου εργασίας σε χώρες της Ε.Ε., το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης έκανε ακόμη μια προσπάθεια να πείσει για το αντίθετο.

Με μόνιμη επωδό ότι το μέτρο αφορά αποκλειστικά και μόνο επιχειρήσεις και κυρίως βιομηχανίες συνεχούς λειτουργίας, τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά στη δεύτερη σαφή διάταξη του νόμου που δίνει την ίδια δυνατότητα και σε όσες μη συνεχούς λειτουργίας –πλην τουριστικών και εστίασης– επιχειρήσεις, αρκεί να κάνουν δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ ότι έχουν έκτακτο φόρτο εργασίας (άρθρο 26/Ν.5053)

Αυτή η δυνατότητα επέκτασης του 6ήμερου και σε μη συνεχούς καύσης βιομηχανίες επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία που έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, χθες νωρίς το πρωί, νομίζοντας πως έτσι θα αποδείξει ότι το μέτρο αφορά ελάχιστες επιχειρήσεις και ως εκ τούτου δεν έχουν νόημα οι αντιδράσεις.

Μόνο που η δημοσίευση αποσπασματικών στοιχείων επέφερε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς απέδειξε ότι η διάταξη Γεωργιάδη την οποία εφαρμόζει τώρα η Κεραμέως άνοιξε την όρεξη σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων που τώρα επιχειρούν να νομιμοποιήσουν την 6η ημέρα εργασίας. Διότι οι αιτήσεις εργοδοτών στην ΕΡΓΑΝΗ που επιχειρούν να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού με υπερεντατικοποίηση του ήδη υφιστάμενου προσωπικού είναι πλέον τόσες πολλές που, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δεν προλαβαίνουν να σβήνουν από το σύστημα αιτήσεις

● Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από το σύνολο 326.482 εργοδοτών με 382.775 παραρτήματα στη χώρα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.

● Από τα 1.671 παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλ. συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.

Στις αιτήσεις που αναγκαστικά τώρα η ΕΡΓΑΝΗ θα απορρίψει αναδεικνύεται και η έκταση της ανήθικης επιχειρηματικότητας. Επιχειρήσεις που έχουν αρκετούς ΚΑΔ και επιλέγουν για τη δήλωση στο σύστημα εκείνον που θα επιτρέψει επέκταση του χρόνου εργασίας... Ταυτοχρόνως έκδηλη είναι πλέον και η σύγχυση που προκαλεί στο δυναμικό του υπουργείου η διοίκηση και η «νομοθέτηση διά εγκυκλίων» Στρατινάκη, για την οποία υπάρχουν έντονες φήμες ότι βλέπει την έξοδο μόλις βρεθεί αντικαταστάτης για τη Γενική γραμματεία Εργασίας.

Στη θέση μιας σοβαρής και τεκμηριωμένης απάντησης προς την κοινωνία, η υπ. Εργασίας Νίκη Κεραμέως, εκμεταλλευόμενη την εικόνα αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, έσπευσε χθες μέσω TikTok να χρεώσει ακόμη μια φορά τις αντιδράσεις για το 6ήμερο στον λαϊκισμό του Στέφανου Κασσελάκη.

Το σκηνικό πανικού που καλύπτει τις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας συμπληρώθηκε και από δεύτερο, μέσα σε μια εβδομάδα, non paper στο οποίο επισημαίνεται η 6η μέρα εργασίας θα ισχύει μόνο με συναίνεση του εργαζόμενου. Πρόκειται για ακόμη ένα ψέμα, όταν ακόμη και στους πρωτοετείς της Νομικής Σχολής είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να αρνηθούν, βάσει και του άρθρου 659 του Αστικού Κώδικα, μόνο λόγω σωματικής αδυναμίας, δηλαδή εξαιτίας ασθένειας. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ότι θέλει να αποφύγει την εργασία. Αλλά, ακόμη κι αν το κάνει μία φορά, πόσες φορές μπορεί να επικαλεστεί ένας εργαζόμενος ασθένεια ή σωματική αδυναμία, αφού ο νόμος πουθενά δεν αναφέρει ότι απαιτείται συναίνεση εργαζομένου. Ποιος θα ρισκάρει την απόλυση του;

Οσο για την απάντηση του κ. Μητσοτάκη στο CNN πως 6η μέρα εργασίας υφίσταται «μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, με συμφωνία μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη και με σημαντική προσαύξηση στις αποδοχές» απλώς επιβεβαιώνει την μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα.

Αναφορικά δε με το «τυράκι», δηλαδή το επιχείρημα της αυξημένης αποζημίωσης κατά την 6η ημέρα, εδώ η νομοθέτηση ήταν τόσο κακή που οδήγησε στη συνύπαρξη δύο νομοθετικών διατάξων με διαφορετικά ποσά που ουσιαστικά ευνοούν την παρανομία: εάν ο εργοδότης απασχολεί παράνομα εργαζόμενο την 6η ημέρα και εντοπιστεί από τον έλεγχο των επιθεωρητών, υπόκειται σε πρόστιμο 30% επί του ημερομισθίου - εάν τον απασχολεί βάσει της νέας διάταξης, για την 6η ημέρα, θα καταβάλει προσαυξημένο ημερομίσθιο 40%. Οπότε... διαλέγει και παίρνει το πιο συμφέρον, ποντάροντας και στην βεβαιότητα να μην ελεγχθεί ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (12 Ιανουαρίου)

  Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (12 Ιανουαρίου) Newsroom   Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2025 06:30 14 SHARES Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ...