Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Σαββατοκύριακο με καύσωνα και θερμική καταπόνηση – Πότε υποχωρεί

 


Διαβάζεται σε 6'
Καύσωνας
Καύσωνας 

Συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, με τον καύσωνα να επιμένει και τα επόμενα 24ωρα.

Σαββατοκύριακο “φωτιά” προβλέπεται σε όλη τη χώρα, με τoν υδράργυρο να δείχνει θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από 40 βαθμούς και την ατμόσφαιρα λόγω καύσωνα, ειδικά στα αστικά κέντρα, να είναι αποπνικτική.

Χαρακτηριστικό είναι πως χθες, Παρασκευή (19/07), η θερμική καταπόνηση ήταν πολύ ισχυρή σε μεγάλο μέρος της χώρας, με τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει τους 42.1 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει το meteo.gr, η θερμική καταπόνηση (στρες) λόγω ζέστης υπολογίστηκε βάσει του Παγκόσμιου Δείκτη Θερμικού Κλίματος (UTCI, °C) ο οποίος ενσωματώνει μετεωρολογικές παραμέτρους όπως την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ακτινοβολία, λαμβάνοντας υπόψη και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. H θερμοκρασία που υπολογίζεται από τον UTCI μπορεί να αντιστοιχηθεί σε μια κατηγορία κλίμακας θερμικής καταπόνησης. Για παράδειγμα, θερμοκρασία UTCI 26 °C – 32 °C αντιστοιχεί στην κατηγορία “μέτρια”, 32 °C – 38 °C στην κατηγορία “ισχυρή”, 38 °C – 46 °C στην “πολύ ισχυρή”, > 46 °C στην “ακραία” θερμική καταπόνηση λόγω ζέστης ενώ η κλίμακα του UTCI επεκτείνεται και στη θερμική καταπόνηση λόγω κρύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου